Zaman Damgası Hangi Uygulamalarda Kullanılır?

Dijital verilerin üretildiği, gönderildiği, değiştirildiği, kaydedildiği, alındığı zamanların belirlenmesi amacıyla elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları tarafından elektronik imzalarla kayıtlar doğrulanmaktadır. Dijital verilerin oluşturulma aşamalarında kaydedilme zamanları ve çeşitli özellikleri de zaman damgası sayesinde belirlenmektedir. Zaman damgası sunucuları zaman damgasını imzalamak amacıyla da anahtar teknolojilerini mükemmel biçimde kullanarak verilerin bütünlüğü, belli tarihlerde ki varlıklarını da onaylamayı sağlamaktadır. Zaman damgaları her ne kadar elektronik imza işlemleriyle anılsa da kullanım alanları sadece bu olmamaktadır. Ülkemizde geçerli olan zaman damgası hizmetleri elektronik sertifika hizmet sağlayıcı kurumlar tarafından verilmektedir. Geçerli olması ve hukuki bakımdan kanıtlanması açısından da zaman damgaları önem oluşturmaktadır. Herkes kendi bilgisayarına zaman damgası uygulamaları kurarak ürettiği sertifikalarla zaman damgası işlemlerini sorunsuz şekilde gerçekleştirmektedir.

Zaman Damgası Nereden Alınır?

Zaman Damgası Nasıl Çalışır?

Zaman döngüleri üzerlerine eklenen verilerin eklenme zamanından önce var olduğunu ispat etmek amacıyla kullanılmaktadır. İmzaların elektronik imza işlemlerinde ne zaman atıldığı da zaman damgası ile sorunsuz şekilde kanıtlanmaktadır. Geçerlik süreleri de bu sayede uzamaktadır. Dijital ortamlarda da yer alan çeşitli verilere zaman damgası eklenmesi mümkün olmaktadır. Zaman damgalaması yapılacak veriler hazırlanarak özet algoritması ile hash değerleri hesaplanır. Özet değerleri zaman damgası sunucularına gönderilmektedir. Sunuculara gelen özet değerler uydu kaynaklarından zaman bilgisi alınarak özet değerleri ile birlikte veriler oluşturulmaktadır. Zaman damgası için üretilmiş olan anahtarlarla imzalama işlemleri tamamlanmaktadır. İmzalanan veriler kullanıcılara tekrar gönderilmekte bu şekilde özet değerler de hesaplanan verilerin zaman damgası tarihlerinden önce mevcut olduğu bu sayede kanıtlanabilir olmaktadır. Elektronik servis hizmet sağlayıcı firmalar da kendi zaman damgalarının işlemleri tamamlamasını sağlar.

Zaman Damgası Hangi Alanlarda Kullanılır?

Zaman bilgisi yer alan sözleşme, elektronik veri, tutanak, başvurular rahatlıkla elektronik ortamlarda da sorunsuz şekilde kullanılmaktadır. Asbis, e-fatura, e-devlet projeleri, e-defter, e-arşiv, kayıtlı elektronik postalar ve elektronik belge yönetim sistemlerinde de zaman damgası rahatlıkla kullanılmaktadır. Kurum sistemlerine hızla entegre olan zaman damgası uyumlu yazılım çözümleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok elektronik sertifika hizmet sağlayıcı firma da zaman damgası hizmetlerini tasarımcı, sanatçı, yazar gibi çeşitli meslek dallarında eserler üzerinde mülki ve fikri kullanım haklarının elde edilebilmesi için sunar. Çeşitli firmalara ait farklı hizmetler de verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla sağlanan servisler olarak karşımıza çıkar. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hizmetler profesyonel ekiplerce sunulmaktadır.

Zaman Damgasının Avantajları Nelerdir?

Veriler önemli bir yere sahip olmakla birlikte önemleri arttıkça da dijital alanlarda kirli ve kopya verilerin çoğalmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Veriler önemsizse kopyalanmaları, değiştirilmeleri de sahiplerini çok fazla etkilemez. Veri sahiplerinin değiştirilmesini istemediği içerikleri kendilerine ait olduğunu kanıtlamaları gerektiğinde de zaman damgası hizmetlerini rahatlıkla kullanmaları mümkün olacaktır. Bunlara ek olarak çevrimdışı zaman damgaları da kurumların kendi iç ağ yapılarında internetle bağlantı kurmaksızın verilere zaman damgası eklemesine imkan tanımaktadır.

Zaman Damgası Nereden Alınır?

Zaman damgası hizmetleri verilerin hukuki biçimde geçerli olması ve kanıtlanabilir olması için de ülkemizde uygun rakamlarla sunulmaktadır. Elektronik servis hizmet sağlayıcılardan zaman damgası hizmetleri sorunsuz şekilde uygun rakamlara alınabilmektedir. Kendi zaman damgası sunucusundan hizmet alınabilmesi için de özel API üretilmiştir. Zaman damgası hizmeti alındığı zaman kullanılacak APİ’nin de zaman damgasının kullanılması için ayrıca alınması gerekmektedir.  Firmalarda zaman damgası ücretlendirmeleri her işlem başına kontör atacak şekilde tasarlanmıştır. Hızlı, kesintisiz, sorunsuz hizmetler de uygun rakamlara hizmet sağlayıcı firmalarda sunulmaktadır.

Yorum yapın