Windows 8 Özellikleri

Windows işletim sistemi devamlı surette yeni işletim sistemleri ortaya çıkarmakta ve bu işletim sistemlerini son tüketiciye sunmaktadır. Özellikle teknolojinin değişmesi ve son tüketicinin bilgisayar işletim sistemleri açısından ihtiyaçlarının ve isteklerinin değişmesiyle birlikte, Microsoft işletim sistemlerini belli aralıklarla yenilemekte ve bilgisayar kullananların kullanımına sunmaktadır. Hal böyle olunca, bizde belli süreç aralıklarıyla işletim sistemlerimizi yenilemekteyiz. Çoğu kişi eski alışkanlıkları olan işletim sistemlerinden vazgeçmesede, ciddi orandaki bilgissayar kullanıcıları işletim sistemlerini devamlı olarak güncellemektedir.

Bu yazımızda ise, Microsoft’un en son olarak çıkarmış olduğu Windows 8 işletim sistemi hakkında bilgi vereceğiz. Bu bilgiler genel olarak Windows 8’in neler içerdiği olmakla birlikte, bir önceki işletim sistemi olan Windows 7’den ne gibi farklılıklar olduğuna dair de bilgiler içerecektir. Eğer hala Windows işletim sistemlerinin eski sürümlerini kullanıyor ve yeni bir sürüme geçmenin vakti geldide geçiyor diyorsanız, bu yazımız sizin çok işinize yaracaktır.

İşte Windows 8’in Özellikleri

Windows 8 ile birlikte, kullanılan bir çok donanım için gereken sürücülerde bu işletim sistemine eklenmiş durumda. Böylece, herhangi bir sürücü sorununa gerek kalmadan Windows 8, size otomatik olarak günümüzde en çok kullanılan donanımların sürücülerini windows üzerinden yükleminize olanak sağlayacak. Eski işletim sistemlerinde bunlarla ilgili sıkıntı vardı. Bu sürücülerin çoğalması ve içeriğinin genişletilmesi bir çok kullanıcının işine yarayacaktır.
Windows Vista’dan beri süregelen ve Windows 7 ile devam eden yavaşlık sorunu, Windows 8 ile aşılmış durumda görünüyor. Daha önceki iki sürümde, arayüzü nedeniyle bilgisayarın yavaşlamasına neden olan bir çok uygulama kaldırılmış veya daha uygun hale getirilerek Windows 8 ile karşımıza çıkartılmış. Hız açısından ciddi derecede olumlu sağlayan bu katkılar kullanıcılar için ciddi bir avantaja dönüşecek görünüyor.

Windows 8 ile birlikte değişiklik gösteren en önemli özellik, “Aile Kontrolü” olarak tabir ettiğimiz yeni bir özellik. Bu güvenlik içeriğinin yardımıyla, çocuklarınızın bilgisayar başında ne kadar süreyle oturabileceğini, hangi programları kullanabileceği gibi çeşitli durumlara karar verebiliyor ve uygulayabiliyorsunuz. Böylece belli bir saat sonra bilgisayarınız otomatik olarak kilitleniyor veya çocuğunuzun kullanmasını istenmediğiniz bir programın çalıştırılmasını önleyebiliyorsunuz.

Windows 8 ile birlikte ağ yöneticileri kısmına da yeni özellikler eklenmiş durumda. Bilgisayarınızın ağına bağlı olan diğer bilgisayarları denetleyebilir, onları çeşitli özellikler konusunda yetkilendirebilir veya kısıtlayabiir konuma getirebiliyorsunuz. Ağ yönetimi konusunda yapılan bu çalışmanın olumlu yönde başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Windows 8’in belkide en önemli sayılabilecek özelliği, Metro adıyla belirtilen bir özelliği. Bu özellik sayesinde, dokunmatik ekrana sahip cihazların daha aktif şekilde kullanımı amaçlanmış. Özellikle birbirleri arasındaki geçiş süresinin hızlılığı ve kolaylığı gibi çeşitli özellikler üzerinde durulmuş ve uygulanmış.
Yeni özelliklerden biriside, çok farklı tasarımlara sahip olması. 40 çeşit farklı arayüz tasarımı ile istediğiniz tasarımları yeni işletim sistemine uygulayabiliyor ve kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, Windows 8 ile birlikte online bir uygulama merkezi oluşturulmuş ve bu merkez vasıtasıyla 400ü geçkin uygulamayı kullanabiliyorsunuz.

Windows 8 için bize ve Microsoft’a göre en önemli değişiklik, logo değişikliği. Her ne kadar yazılımsal olarak bir fayda veya eksiklik sağlamasa da, alıştığımız o eski Windows logolarından farklı bir logoyu kullanmaya başlayacağımızı söyleyebiliriz.

Daha önceki sürümlerde Widget(bileşen) olarak tabir edilen masaüstü araçları bildiğiniz üzere güvenlik konusunda sıkıntılar yaratıyordu. Bu serzenişleri ve eleştirileri dinleyen Microsoft, Windows 8 ile birlikte bu özelliği tamamen kaldırmış ve güvenlik açısından daha iyi bir duruma getirmişler.

Windows 8 için bahsedeceğimiz en son özellik ise, Windows To Go özellliği ile yanınızda taşıyabilmenize olanak sağlayabilmesi. Bunun için, en az 16 GB kapasiteye ve USB 3.0 özelliğine sahip bir USB depolayıcıya sahip olmanız yeterli.

Yorum yapın