Ücretli Öğretmenlik ve Ücretli Öğretmenlerin Sorunları

“Güzel ülkemde hangi iş doğru yapılmış ki bu doğru olsun” sözünü destekleyen bir müessese olan ücretli öğretmenlik ülkemizin eğitim sisteminde derin bir yara olmakla beraber aynı zamanda sonu gelmez bir kısır döngünün de önemli bir yapı taşı olarak hali hazırda işlemektedir.

Ücretli öğretmenlik kavramını daha iyi anlamak adına bu yazıyı soru-cevap olarak işlemek uygun olacaktır.

Ücretli öğretmen ne kadar maaş alır ?

Ücretli öğretmenin standart bir maaşı yoktur.Girdiği ders kadar maaş almaktadır.Bir ders saatinin ücreti 6.28 TL olup ay boyunca kaç saat derse girildiği hesaplandıktan sonra üstüne asgari geçim indirimi eklenir ve kişi alacağı parayı öğrenir.Asgari geçim indirimi ücreti evli olma,bekar olma veya çocuk sahibi olma gibi durumlara göre değişiklik gösterir.Ancak ülkemizde an itibariyle bir ücretli öğretmenin bir ay boyunca alacağı en yüksek ücret 890 TL’dir.Bundan fazlasını alan bir ücretli öğretmen yoktur.Yani maliye bakanımızın açıkladığı gibi en düşük öğretmen maaşı 1.600 TL değildir.Aksine branş derslere giren ücretli öğretmenlerin birçoğu bir hafta boyunca 30 saati dolduramadıklarından dolayı 890 TL’yi 1 sene boyunca banka hesaplarında göremezler.

Ücretli öğretmen olmak için aranan şartlar nelerdir

Ücretli öğretmenlik için belirli bir başvuru kriteri yoktur. Yüce devletimiz ve muhteşem kurumumuz Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda o kadar esnektir ki doğuda atama yapılmayan yerlerde Sınıf Öğretmeni açığını kimi zaman 2 senelik “Hayvan Yetiştiriciliği” bölümü mezunuyla telafi etmişliği bile vardır.Batıdaki okur-yazar oranının daha yüksek olması nedeniyle kimi zaman bu derslere Muhasebe veya Elektrik gibi bölümlerden mezun olmuş vatandaşlar da girmektedir.Evet batıdaki öğrencilerimiz daha şanslı değil mi ? (Bu arada bu yazıda mübalağa yoktur.Yazılanlar gerçektir.) Yani sözün özü yoldan geçen vatandaş “Örtmen olcam ben !” deyip MEB’e başvurursa başvurusunun onaylanması işten bile değildir.

Ücretli öğretmenin çalışma şartları nelerdir ?

Ücretli öğretmenin çalışma şartı yoktur.İstediği zaman istifa edebilir veya Milli Eğitim Müdürlüğü istediği zaman işten alabilir.Bunun dışında görev süresi yerine birisi atanana kadardır.Bu yüzden halk arasındaki deyimi vekil öğretmendir.Bunların yanında eğer yerine birisi atanmazsa okul kapanana kadar görevde kalır ve okul kapandıktan sonra zaruri istifasını doldurur.Ayrıca kadrolu öğretmenin olmadığı yerde ücretli öğretmen Abdurrahman Çelebi’dir.Yani ücretli öğretmen müdür yetkili öğretmen olarak müdürlük de yapabilir ancak bunun için ekstra bir ücret talep edemez.Zaten bulunduğu okulda kadrolu öğretmen yoksa müdür yetkili öğretmen olması zorunludur.

Ücretli öğretmenin ne gibi sıkıntıları olabilir ?

Ücretli öğretmen 29 Ekim,23 Nisan,19 Mayıs’da görevli olmasına rağmen bu günlerde yaptığı mesainin parasını alamaz.Ücretli öğretmen nöbetçi öğretmen olmaması gerekirken okul müdürünün tehditleri sebebiyle kolluk da tutabilir.Ortalama bir ev kirası kadar maaşı olduğundan dolayı ortalama bir şehirde tek başına ev tutamaz.Her an kovulma tehlikesiyle karşı karşıyadır.Mesela;2009 sömestır tatilinin dönüşünde pazartesi göreve başlayacağımı düşünen ben Pazar günü akşam 7’de müdürden aldığım bir telefonla kovulduğumu öğrenmiştim.

Bunun dışında kadrolu yada sözleşmeli öğretmenlerden bazıları sırf bizden daha şanslı oldukları için kendilerini üstün sanıp ilginç hareketlerle sizin canınızı sıkabilir.Buna koalisyon hükümeti döneminde hasbel kader öğretmen olmuş veterinerler,muhasebeciler,elektrikçiler vs. de dahildir.

Ücretli öğretmenliğe çözüm ne olabilir ?

Ücretli öğretmenliğe yapılacak tek çözüm ortadan kaldırmak ve ücretli öğretmenlik defterini dürmektir.Ülkemizde sayıları 100.000’e yaklaşan ücretli öğretmenlerin yerine yapılacak öğretmen atamaları ülkemizdeki eğitim düzeyini ve kalitesini gözle görülür bir biçimde artıracaktır.Böylece hem köyde öğrenim görenler nitelikli eğitime kavuşacak ve iyi bir eğitim yolu izleyebilecek hem de atanamamış öğretmen sayısında ciddi bir azalma olarak sağlıklı bir iş istihdamı sağlanacaktır.

Bu yazıya vakit ayırıp okuyan herkese teşekkürler.Her anne-babanın bilmesi gereken bu eğitim modeli yanlıştır.Bana bir şey olmaz veya beni ilgilendirmez diyen her insanın canını doğrudan yada dolaylı olarak yakacaktır.Çocuğunuzu,yeğeninizi,torununuzu vs. öğretmen sıfatı altındaki hayvan yetiştiricisine emanet etmek ister misiniz ? Hiç sanmıyorum.

 

“Ücretli Öğretmenlik ve Ücretli Öğretmenlerin Sorunları” üzerine 7 yorum

  1. 9 yıl lısans mezunu Ucretlıokuloncesı ogretmenı olarak meb’te calıştm.Calıştgm okulda 2ucretlı ogretmenden bırydm.Dıger ucretlı arkadaş ıkı yıllık okul mezunu ve hıc calısmamış.Subat ozuru yer degıştrmede okula bır ogretmen geldi.Mudur bana yol gosterdi.Atı alan kuyruk sallıyor.Bu ışler bu kadar da basıt olmamalı!.Eğıtım basıtleştrılmemelı!.Ogrencıler çıkarlara alet olmamalı! lısans mezununu çıkarıp ogretmenlık dıploması olmayan bırıni bırakırsan ben bunun arkasında başka şey ararm mudur(?)bey!

    Yanıtla
  2. Ücretli Öğretmen Arkadaşım
    Bizler yıllardır Türk Milli Eğitimine Ücretli Öğretmenlik yaparak hizmet ediyoruz. Ancak çalışma şartlarımız sizlerin malumu. Kadrolu Öğretmenle aynı işi onlardan daha fazla özveriyle yapıyoruz. Ancak onların aldığı ücretin yarısını bile alamıyoruz. Sigortamız ayı tam çalışsak bile ancak ayın yarısı kadar yatıyor. İş güvencemiz bizi çalıştıran Milli eğitim ya da okul müdürünün iki dudağı arasında. Hiçbir gerekçe göstermeksizin ‘Artık sizi çalıştıramıyoruz.’ demesi işimize son verilmesi için yetiyor. Söylemeye lüzum yok yerimize kadro öğretmen atandığında işimiz otomatikman son buluyor.

    Bizler bu olumsuz koşullar altında çalışıyoruz sorunumuza çözüm bulması gereken makamların kılı kıpırdamıyor. Kimimiz evliyiz ve çoluk çocuk sahibiyiz. Evlatlarımıza mama alamıyoruz.Giyip öğrenci önüne çıkacak ikinci bir elbisemiz yok. Öğrencilerimiz bizlerle alay ediyor. Bizler bütün bunları hak edecek ne yaptık. Yol mu kestik dağda eşkiyalık mı yaptık? Bizim suçumuz ne ki Başbakan Sayın Milli eğitim Bakanı ve oylarımızla seçtiğimiz bizlerin sorunlarına çözüm bulacak milletvekilleri bizlerin sorunlarına karşı bu kadar duyarsız?

    Başlattığım Ücretli Öğretmenlere Kadro Verilsin İmza Kampanyasına sizlerin desteklerini bekliyorum. Kampanyaya imzalarınızla destek olunuz ve tanıdıklarınıza tanımadıklarınıza ulaşabildiğiniz herkesi kampanyamız hakkında bilgilendiriniz. Bizler taleplerimizde haklıyız. Ancak bizler sustukça gerçekten bizleri sorumlu makamları göreceği yok. Hal böyle olunca da daha yıllarca da aç sefil sürünmeye mahkumuz.

    Arkadaşlar lütfen artık kıyıda köşede durup beklemeyelim. Birileri yapsın komşuda pişen bize de düşer nede olsa deyip bir köşeye çekilip oturmayalım. Arkadaşlar bizler elbirliği yapıp bu aşı pişirmezsek bu aşın kendiliğinden pişeceği yok. Böyle sessiz sedasız bekledikçe daha yıllar var ki sürünmeye mahkumuz. Haydi arkadaşlar elbirliği yapıp bir gayrete gelelim. Bizler hakkımızı istiyoruz. Haklı olduğumuz bir hususta susmanın anlamı yok.

    Haklı taleplerimizi dillendiren bu imza kampanyasına sizlerin çok değerli desteğinizi bekliyorum. Haydi arkadaşlar gayret. Gayret bizden muvaffakiyet Allahtan.

    http://imzakampanyam.com/ucretli-ogretmenlere-kadro-kadro-verilsin-imza-kampanyasi

    Yanıtla
  3. Arkadaşlar bu ücretli öğretmenlik ne şaçma sapan bir iştir hem eğitimini almıycak hem öğretmenlik yapacak ozaman biz niye okadar okuyup diploma alacaz diye uğraşıyoruz ve gece gündüz çalışıp atanma umuduyla yaşıyoruz.herkez kendi işini yapsın bizim önümüz açılsın.devlet hem alınteri döküp öğretmen olmuş arkadaşların yolunu açsın hem geleceğe doğru düzgün nesiller yetişsin sonuçta burda bişey satmıyoruz eğitim veriyoruz.

    Yanıtla
  4. slm arkadaşlar ben ücretli okul öncesi öğretmeni olarak çalışıyorum. Yaşadığım haksızlıklar nedeniyle bırakmak istiyorum. fakat nasıl bırakabilirim bilmiyorum bilen arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi lütfen

    Yanıtla
  5. Bizde ortaokul mezunu olup ogretmenlik yapmiyoruz kusura bakmayinda. Bu yil 3. Universitemi okuyorum bolumlerimin sonunda sadece “…ogretmenligi” yazmiyor diye mi ucretli ogretmen olamayayim alaniniz ogretmenlikse buyrun karsi gelenler 3 kurusa tamah edin oyleyse?! Biz yolunuzu kapatmayalim..
    Mebde once alancilar yerlesir kalan bosluk varsa ucretliler bolumune uygun yerlestirilir ben ucretli ogretmenlik icin bile 3 4 yil bekledim bosluk yokmus inanirsaniz cunku torpilliysen bolumune bile bakilmaz. Burda kizilmasi gerekenler de biz degiliz topil duskunleri gidin onlara kizin
    Bakin bir animi anlatayim babama yuk olmamak adina son gayretimle calistim okudugum bolumun sonunda sadece ogretmenligi ibaresi yok bunu tekrar belirteyim alakasiz bi ders degildi girdigim ve ihtiyacim oldugu icin 3 kurus icin. Kadrolular ek dersten aldigim ucretten fazlasini kaldirdilar.. her neyse
    Insanlarin hakkina girmemek icin torpil bulmadim nasil oldu bilmiyorum ama aradilar kabul edip 2 3 ay kadar calistim sesim az ciktigi sebebiyle hakimiyet kuramiyor diye dovmedim sovmedim sirf bu sebeple velilerden sikayet olunmus md uyarmadi direkt cagirip dilekce yazdirdilar ve istifa ettirildim. Bu bu kadar kolaymi bilmiyorum ama bunu bahane olarak gordum cunku Ayni gun yerime yeni ucretli gelmis ucretli soyle boyle diye kiziyorsunuz da bu kadar pamuk ipligi ve bu kadar kolay mutlulugumuza engel olunmasi ki anlayana..

    Yanıtla
Yorum yapın