TV Kanalları Kapılarını Engellilere Açmaya Başladı

Bugüne değin, TV kanallarında daha doğrusu programlarında “engellilere ya yeteri kadar yer verilmiyor” yada engellilerin konu edildiği TV programlarında işlenen konuların bir çoğunda engelliler olumsuz şekilde resmediliyordu. Yakın bir zaman önce TV8 kanalında Türkiye’nin en büyük şovmenlerinden biri olan Okan Bayulgen’in kendi programında işitme engelliler için işaret dilinin kullandırtması bu alanda Türkiye’de bir devrim olmuş, Okan Bayulgen’in bu davranışı gerek medya dünyası gerekse toplumun diğer katmanları tarafından takdirle karşılanmıştı…

Belli ki program yapımcıları bu alandaki açığı Okan Bayulgen’in arı kovanına çomak sokması diye tabir edeceğimiz uygulaması sonrası nihayet anladılar. Zira TRT OKUL “Bizde Varız” adlı bir program hazırladıklarını, bu programın tamamen engellilere yönelik olacağını açıkladı…

 

Hasılı TV kanalları geçte olsa bu ülkede yaşayan 10-12 milyonluk engelli bireyin varlığını nihayet anlayarak onlara yönelik program hazırlanması gerektiği gerçeğini anladılar.

Tabi bur da en önemli nokta bu türden programlarının salt “sosyal sorumluluk” duyarlılığı olarak yapılıyor olarak lanse edilmemesi gerektiğidir. Nasıl ki nüfusun yarısını oluşturan kadınlara yönelik yapılan programlar “sosyal sorumluluk” kapsamında algılanmayıp bir ihtiyaçtan kaynaklandığı için yapılıyor/algılanıyor ise, engellilerle ilgili yapılan programlarda aynı kapsamda yapılmalı/algılanmalı…

 

Zira TV kanalları ticari kuruluşlardır. Varlıklarının devamı için yaptıkları programların izlenir olması gerekir. Biz izlenme oranlarını kaaleye almıyoruz tek kaygımız sosyal sorumluluk örneği sergilemek diyenler olsa da içinde bulundukları ticari ortam buna mü sade etmeyecektir…

Şimdiye kadar büyük TV kanallarında sürekli olarak engellilerle ilgili programlar yapılmadı. Dolayısıyla bu türden programların izlenirlik durumu şu an için TV programcıları açısından bir muamma olarak gözüküyordur. Bu türden programların varlıklarını devam ettirmeleri, örneklerine yenilerinin eklenmesi için mutlaka izlenirlik oranlarının yüksek olması gerekmektir. Bundan sonraki süreç izlenirlik oranlarına göre şekil alacaktır. Bizler nüfusun %10-12 lik bir kesimin engelli olduğunu varsayarak izlenirlik oranlarının yüksek olacağına inanıyoruz.

Yorum yapın