Türkiye’nin önde gelen modacıları

Kimisi Avrupa’da eğitim gördü, kimisi dünyanın en kaliteli moda ve tasarımcılık kurslarından mezun oldu. Hepsi Türkiye’nin önde gelen modacıları arasına isimlerini altın harflerle yazdırmış, müşterileri ve giyimlerini tasarladıkları kişiler arasında dünyaca ünlü politikacı ve sanatçıların yer aldığı bu insanlar; uluslararası mecrada moda sektöründe Türkiye’nin adının da saygıyla anılmasında büyük rol oynuyorlar. İşte Türkiye’nin yetiştirdiği, birbirinden değerli o modacıların kısa bir listesi:

Dilek Hanif: Kurduğu ‘Dilek Hanif Line’ markasıyla modern kadının stilini belirleyen Dilek Hanif, Türkiye’de birçok ünlü ismi giydirdi. İlk couture defilesini 8 Nisan 2002’de Aya İrini’de gerçekleştiren Hanif, ikinci couture defilesini 20 Ocak 2004 tarihinde Paris Haute Couture moda haftasında gerçekleştirerek ‘couture’ koleksiyonunu burada ilk sunan Türk tasarımcı ünvanına sahip oldu.

Erdem Moralıoğlu: Ryerson Üniversitesi ve Royal College of Art’ta moda üzerine eğitim gördükten sonra Diane von Furstenberg ile çalışan Moralıoğlu, markasını 2005’te kurdu. Yapmış olduğu kapsül koleksiyonuyla ‘British Fashion Fringe’ ödülünün sahibi olan Moralıoğlu’nun müşterileri arasında Claudia Schiffer, Gordon Brown’un eşi Sarah Brown, David Cameron’un eşi Samantha Cameron gibi isimler var.

Atıl Kutoğlu: Moda hayatına Beymen ve Vakko gibi başarılı markalarda yaptığı stajla başlayan Kutoğlu, Münih Moda Haftası´nda ‘En iyi genç modacı’, Avusturya´nın En iyi modacısı“ gibi birçok ödülün sahibi oldu. Dünyanın 11 ülkesinde tasarımlarıyla yer alan Kutoğlu, New York Times, WWD, Washington Post, Daily Telegraph, Süddeutsche Zeitung, Vogue, Elle, Collezioni, CNN Internationa gibi uluslararası medya kuruluşlarıyla çalıştı. Jessica Alba, Catherine Zeta-Jones, Naomi Campbell gibi ünlü isimler de müşterileri arasında.

Gamze Saraçoğlu: 2004 yılında kurduğu ‘Gamze Saraçoğlu Fashion Design Studio’ markası ile birçok Avrupa ülkesinde tasarımlarıyla yer alan Saraçoğlu, 2007’de Saydam Tekstil’in ve MRM Deri’nin yaratıcı yönetmeni oldu. Zara, Marks & Spencer, NafNaf, Promod gibi markalara tasarımlar yapan Saraçoğlu aynı zamanda Moda Tasarımcıları Derneği’nin de yönetim kurulu üyesi.

Cemil İpekçi: İngiltere’deki Royal Academy of Art akademisinden mezun olan Cemil İpekçi, 1975 yılında kurduğu Tzagane isimli moda evininin bir şubesini Nis’de açtı. Türk ve Anadolu kültürünü işleyen çalışmalar yapan İpekçi, kıyafet tasarımının yanında pırlanta ürünlerinin de tasarımlarını gerçekleştirmiştir.

Yıldırım Mayruk: Şapka yaparak başladığı moda hayatında yaptığı kıyafetlerle Türkiye’nin en ünlü modacıları arasında yer alan Mayruk, birçok ünlü ismin de kıyafetlerini tasarladı. Türkiye dışında Londra, Abudabi, Tel-Aviv, Alhain, Haifa gibi yerlerde de tasarımları yer alan Mayruk, Türk modasının mihenk taşlarından biri.

Hüseyin Çağlayan: Central St. Martins College of Art and Design’dan mezun olan ve 17 Haziran 2006′da İngiliz Şövalyelik Nişanı alan Çağlayan’ın müşterileri arasında Michelle Obama ve Lady Gaga gibi isimler bulunuyor.

Barbaros Şansal: Yıldırım Mayruk’la çalışan ve kendisine modacı yerine ‘terzi yamağı’ diyen Barbaros Şansal, Londra’da ve İsviçre’de moda eğitimi aldı. Türkiye’nin bilinen modacılarından olan Barbaros Şansal, Show Tv ekranlarında yayınlanan ‘Bugün Ne Giysem’ adlı programda da yer almaktadır.

Arzu Kaprol: Mimar Sinan Üniversitesi Moda Konfeksiyon ve Paris American Academy’de moda eğitimi alan Kaprol, modern stilin yaratıcı isimlerinden biri. Beymen Academia ödülüne sahip modacının müşterileri arasında birçok ünlü isim yer alıyor.

Hakan Yıldırım: 2004’de “Mor”, 2006’da “İkinci Yüzler”, 2007’da “Bi(R) Sefer Sonu” defileleriyle adını duyuran Yıldırım, ‘Anadolu Medeniyetleri’nde Kadın’ konsepti ile beş genç tasarımcı arasında yer alarak moda hayatına atıldı. Türkiye’nin önde gelen firmalarına koleksiyon hazırlayan ve danışmanlık yapan Yıldırım, başarılı Türk modacıları arasında yer alıyor.

Bahar Korçan: Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Bahar Korçan, Türkiye’de birçok ünlü isme kıyafet tasarımı yapan bir modacı. Ufak yaşlarda modaya olan ilgisi sayesinde Paris’e giden, ardından Vitali Hakko’nun dikkatini çekerek moda üzerine çalışmalar yapan Korçan’ın aynı zamanda tasarımlarına yer verdiği bir kitabı var.
Özlem Süer: Sanata ve modaya olan sevdasıyla yaptığı her işe duygusunu ve bilgisini katan Özlem Süer, küçük bir atölyede başladığı moda hayatına ‘Özlem Süer House Deluxe’ ile devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinde, 60 butikte satılan tasarımları ile yurtiçi ve yurtdışında başarılara imza atıyor.

Cengiz Abazoğlu: Modaya olan tutkusuyla birçok başarılı işe imza atan Abazoğlu, önce yardımcı stilistlik yaptı, ardından da haute couture atölyesi açarak işine devam etti. Türiye’de birçok ünlü ismi giydiren Abazoğlu, Kanal D ekranlarında yayınlanan ‘Bana Her Şey Yakışır’ isimli televizyon programında yer almakta.

Özgür Masur: Türkiye’nin yıldızı parlayan modacıları arasında yer alan Özgür Masur, parkinson hastalığından etkilenerek oluşturduğu ilk koleksiyonu olan ‘Den Den Hayatlar’ ile dikkati çekti. Ardından birçok başarılı işe imza atan Özgür Masur, ünlü isimlerin de stilistliğini üstlendi.

Tuvana Büyükçınar: 1999 yılında açtığı A46 mağazası ile sektöre adım atan Büyükçınar, 2005 yılında sergilenen ‘Yıldızların Altında’ adlı müzikalin kostümlerini hazırlayarak ‘Afife Jale Tiyatro Ödülleri En İyi Kostüm Tasarımı’ dalında aday oldu. 2005 senesinde kurduğu ‘Tuvanam’ markası ile dünyaya açıldı.

Defilelerden sergilere, kurslardan akademilere oldukça hızlı bir hayatı yaşayan ve sürekli bir gelişim içerisinde olan bu modacılar, yurtdışındaki müşterileri sayesinde de ülkemizi gayet iyi temsil ediyorlar doğrusu.

Yorum yapın