Topkapı Sarayı

İstanbul’un tarihi eserleri arasında yer alan ve en önemli saraylardan birisi olan Topkapı Sarayı 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 380 yıl boyunca Osmanlı sultanlarının mekanının olmasının yanı sıra devleti idare eden bir yerde olmuştur.Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı’nın yapılmasına kadar bu şekilde kullanıma devam edilmiştir. Kurulduğu yıllarda 700.000m2lik bir alana sahip olan Topkapı Sarayı’nın şu an ki büyüklüğü yaklaşık olarak 80.000m2’dir.

Saray eşrafının Yıldız ve Dolmabahçe Sarayları gibi diğer saraylara yönelmesi sonucu Topkapı Sarayı boşaltılmıştır. Padişahların bile terk etmesine rağmen bir çok çalışanının yaşamış olduğu Topkapı Sarayı o yıllardan günümüzde kadar önemini kaybetmemiştir. Topkapı Sarayı çeşitli hasarla maruz kalması sebebiyle bazı yıllarda onarım olmuştur. Özellikle Ramazan ayında padişahın ve ailesinin ziyaret etmiş olduğu Mukaddes Emanetler Odası’nda her yıl bakım yapılırken bu bakım diğer yapılan bakımlara göre daha özenli olmuştur.

TOPKAPI SARAYI TANITIM VİDEOSU

Topkapı Sarayının ilk kez müze gibi ziyarete açılması 1839-1861 yıllarına rastlamaktadır. Bu tarihler arasındaki dönemin İngiliz elçisine sarayda bulunan çeşitli eşyalar gösterilir ve bu zamandan sonra ise saraydaki eski eserlerinin yabancılara gösterimi gelenekselleşir. Eski eserler camekanlı vitrinlere yerleştirilerek yabancıların gösterimine sunulur. 2. Abdülhamid’in tahttan indirildiği dönemde Topkapı Sarayının haftada iki gün olmak üzere halka açılması fikri ise hayata geçirilmeye çalışılmış olsa da başarılamamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün yazılı emri ile halkın ziyaretine 3 Nisan 1924 yılında açılan Topkapı Sarayı günümüzde bir çok yerli ve yabancı turisti çekmektedir. 1924 yılında yapılan küçük tamiratlar ile tam anlamıyla 9 Ekim 1924 yılından itibaren hizmet vermektedir. Bu tarihte sarayın ziyarete açılan bölümleri ise, Bağdat Köşkü, Kubbealtı, Hekimbaşı Odası, Arz Odası, Mustafa Paşa Köşkü ve Mecidiye Köşkü’dür.

Yorum yapın