Son Zamanlarda Artan Şiddet Olayları

Acaba toplumdaki şiddet olayları son zamanlarda mı arttı, yoksa son zamanlarda mı bu konulara olan dikkat arttı diye düşündüm başlığı atarken aslında. Ancak değiştirmek istemedim, çünkü hemen hemen herkes “Son zamanlarda” Arttığını düşünüyor şiddet olaylarının. Gün aşırı ya bir doktor yumruklanıyor – milletvekilleri tarafından bile olanı var- ya da bir öğretmenin parmakları kesiliyor, döner bıçağıyla. Peki nedir bizi bu kadar şiddete yönelten şey(ler). Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki bu yazıyı yazarken, neden gerçekleştiğini kesinlikle bilmiyorum ve siz de bilmiyorsunuz. Bildiğimiz sadece medyada bize yansıtılanlar kadar. Her neyse konumuz ne olayların detaylarını ne kadar bildiğimiz değil. Neden toplum olarak şiddete bu kadar meyilli oluyoruz? Çözümü şiddette bulmaya çalışıyoruz? Bunları ele almak istiyorum.

Aslında bir çok sebebi var, gün geçtikçe daha da şiddete yönelen bir toplum olmamızın. Bunlardan ilki hiç kuşkusuz ki televizyon programları. Artık her kanalda her akşam bir dizi var. Ve dizilerin hemen hemen hepsinde ya birilerini kaçırıyorlar, ya vuruyorlar ya da ihanet ediyorlar. Ve bunların her birinin insanların bilinç altında bir yer edindiğini hepimiz biliyoruz artık. Televizyonda aldatılan bir kadını izleyen, bir bayan eşinin de onu aldattığını düşünebiliyor ya da kavga ederek birinin gözüne giren biri, şiddetle de çoğu şeyin çözülebileceğini gösteriyor bize. Yani bir yandan kötü bir durum cezbedici bir şekilde verilirken diğer bir yandan da akılda olmayan şeyler bilinç altlarına resmen ekleniyor. Sevmek, evlenmek ve aşık olmak gibi durumlar ise evlenme programlarında kazandırılabiliyor artık. Konu medya olunca her konuda saldırıya uğruyor toplum zihniyeti diyebiliriz.

Devlet çalışanlarına yapılan saldırıların artmasının bir diğer sebebi ise, bu çalışanlara olan saygının gün geçtikçe azalıyor olması. “Ben olmazsam sen maaş bile alamazsın” anlayışı gün geçtikçe yayılıyor sanki öğretmenler olmasa çocuklarını eğitebilecekleri başka birileri varmış gibi, ya da doktorlar olmazsa hayatlarını kurtaracak birileri olacakmış gibi…

Peki ya çözümü nedir bu durumun? Nasıl olur da bu şiddet olayları azaltılmalı. Öncelikle ilk yapılması gereken kamu binalarında güvenlik önlemlerinin arttırılması ve devlet memuruna görev başında gerekse görev dışında yapılan saldırıların cezasının daha caydırıcı bir hale getirilmesi gerekir. Bunlar olduktan sonra zaten toplumumuzda da bazı şeyler oturacaktır.
Yazıma burada son verirken, şiddet olaylarının bundan sonra olmamasını olsa bile bu kadar sıklıkla ve üzücü bir şekilde olmamasını diliyorum…

Yorum yapın