SAKATLIĞA ÖVGÜ: SATI İLEN

Türkiye’de 8,5 milyon engelli var. Bu rakam ailelerle birlikte değerlendirildiğinde 20 milyon kişi ediyor. Ne yazık ki, ülkemizde halen engellilere “aciz, muhtaç” bireyler olarak bakılıyor. Engellilerin “kompleksli,” “işe yaramaz” ve “çirkin” oldukları düşünülüyor. Hatta onların bir partneri olması, evlenmesi garip karşılanıyor. Vehayut çalışan engellinin aldığı maaşı hak etmediğine inanılıyor. Bu arada engellilik de trajedi olarak değerlendiriliyor.

sakatlık

SAKATLIĞA ÖVGÜ‘nün yazarı SATI İLEN Türkiye ve dünyada bir ilke imza atıyor. Sakatlık olgusunu överek engellilerle ilgili her türlü negatif önyargı ve hurafeyi yıkıyor.

Bu kitabında yazar, “sağlam beden ideolojisi”nin insanlığa verdiği zararları anlatıyor. Ta doğduğumuz andan itibaren bedensel olarak “tam” olmanın, fiziki güzelliğin değerli olduğu öğretilir. Bunun dışında kalanlar aşağılanır, damgalanır. Benzer yanlarımız değil de, farklı yönlerimiz dezavantaj olup çıkar.

İlen, tüm bunları irdelerken kendi yaşamından kesitler sunuyor. Böylece okur, hayatın kenarına itilenlerin iç dünyasına bir yolculuk yapıyor. Yazar, birey ve toplumu kendi vicdanıyla hesaplaşmaya çağırıyor.

Bu anlamda kitap; yaşama koşullarını engellilere göre düzenlemeyen devlete ve ideologlarına, engellileri “zavallı” ve “ucube” olarak betimleyen yazarlara, onları çirkin, cinsiyetsiz gösteren senarist ve yönetmenlere, engellileri ya acındıran ya da kahramanlaştıran basın-medya çalışanlarına, “ideal” bir güzellik anlayışını dayatan sisteme, sakatlarla ilgili olumsuz deyim ve atasözlerini temizlemeyen dilbilimcilere, vizyonu, misyonu olmayan engelli derneklerine, engellileri halen dilenci olarak görüp acıyan, hor gören topluma, engelli çocuklarından utanan ebeveynlere bir eleştiri niteliği taşıyor.

SAKATLIĞA ÖVGÜ, geçmişten günümüze kadar gelen engellilerle ilgili her türlü negatif düşünce ve önyargıya bir başkaldırıdır. Okura, doğanın içinde bile farklılıklar varken, kusursuzluğu aramanın anlamsız olduğu mesajını veriyor. Farklılıkları dışlamayan, empati, sevgi, hoşgörüyle örülmüş bir dünya arayanlar için kaynak oluşturuyor.

Satı İlen’in sıradan insanların yaşamlarını anlattığı “Denize Şiir Okumak” adlı bir öykü kitabı da var. Kendisi halen öykü yazmayı ve engelli sorunlarını anlatmayı sürdürüyor.

Yorum yapın