Parkinson hastalığında titremeye son

İngiliz doktor james parkinson tarafından 1817 senesinde “titrek felç” olarak tanımlanmakta olan parkinson hastalığındaki harekette yavaşlama, titreme ve kas sertliği rahatsızlığı günümüz koşullarında yapılan cerrahi operasyonla giderilmeye çalışılıyor.

Beyin cerrahisi uzmanı doç. Dr. Ahmet hilmi kaya, yapmış olduğu konuşmada, parkinson’un ileri yaşlarda sıkça görülen, beyinin derin yerleşimli yapılarını etkileyen bir hastalık olduğunu, hareket bozukluğunun ise bu rahatsızlığın en ehemmiyetli bulgularından bir tanesini oluşturduğunu söyledi.

Parkinson hastalarının umumiyetle hayattan kopuk yaşadığını söyleyen kaya, “hareket bozukluğu bulunan hastalarda yavaş adımlarla yürüme, harekette yavaşlama, titreme ve bununla beraber kas sertliği oluşabiliyor. Bu bulguları taşıyan hastalarımız zaman içinde yürüyemez, kaşıkla yemeğini yiyemez duruma geliyor” diye söyledi.

Rahatsızlığın iyileştirilmesinde 2 metot uygulandığını söyleyen kaya, bu tedavilerin ilkinin ilaç, diğerinin ise ameliyat olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
“İlaç tedavisi, rahatsızlığın zamanından önce devresinde etkindir. Bu hastaların beyninde “dopamin” söylediğimiz madde eksik olduğu için bu dönemde hastalar dopamin ihtiva eden ilaçlardan faydalanmaktadır. Zaman içerisinde ilaçların hastalığa karşı tesiri azalmakta, verilen ilaca bağlı yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Sallantı söylediğimiz hareket bozukluklarının başlaması rahatsızlığın iyileştirilmesinde tek seçeneğin ameliyat olduğunu işaret ediyor. ”

Gerçekleştirilecek operasyonda beyine yerleştirilen ve “beyin pili” olarak isimlendirilen aletin beyinde olan bir bölgeyi sessizleştirmek için kullanıldığını söyleyen kaya, şu şekilde sürdürdü:
“beyinde derin yerleşimli ve milimetrik büyüklükte bir takım çekirdekler mevcuttur. Bu çekirdeklerden münasip olanın tesirini engelleyen bir işlem yapıldığında titreme, harekette yavaşlama ve vücut katılığında düzelme görülür. Bu çekirdek etkinliği 2 yöntemle ortadan kaldırılabilir. İlk olarak o çekirdeğe ulaşılıp hasar verilir ve çekirdekte kalıcı bir zarar meydana gelir. İkinci yöntemde ise beyinde olan bu çekirdeklere bir pilden beslenmekte olan elektrot ucu yerleştirilir. Pilden verilen uyarı, elektrodun yerleştiği çekirdeğin tesirini engeller ve böylelikle kalıcı hasar yapılmadan tesir temin edilir. Beyine yerleştirilen pilin bir faydası da ameliyat akabinde pil uzaktan kumandayla istenilen ölçüde ayarlanıp etkinlik oranı istenilen ölçüde artırılabilir. Bu pil ve elektrot sistemiyle yapılan işlemin adı ise derin beyin stimülasyonudur. ”

Bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde son 1 sene içerisinde gözle görülür bir ilerleme sağlandığının altını da çizen kaya, “medicana samsun hastanesi olarak son bir ayda 5 tane parkinson hastasını beyin pili ameliyatıyla eski sağlığına kavuşturduk ve bunu kamera kayıtlarına aldık. Bu az vakitte çok işler yapıldığının göstergesidir. Toplumda sıkça görülmekte olan rahatsızlığın bu bölgedeki ve türkiye’deki en ehemmiyetli sağlık merkezlerinden biri samsun medicana hastanesidir. Bu rahatsızlıktan muzdarip bulunan hastalar, kolaylıkla gelebilirler bizlerde ameliyatlarını gerçekleştirebiliriz” diye söyledi

Yorum yapın