Paralar mikrop saçıyor

Tifo, hepatit a, dizanteri, ishal, grip, parazitsel hastalıklar ve üstelik tüberküloz. . . Bütün bu hastalıkların temas ettiğimiz kâğıt ve metal paralardan kaynaklanabileceğini biliyor musunuz?

Yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız paralar, hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde yaşamımızı tehdit eder hale gelebiliyor. Günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası bulunan paralardan mikropların ne şekilde bulaştığını ve bu mikroplardan ne şekilde himaye edilmesi lazım olduğunu alman hastanesi klinik mikrobiyoloji ve enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı dr. Cengiz uzun ifade etti:

EŞyalarimiz gİbİ temİz tutulmali

Kağıt ve bozuk paralar, dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen tüm mikropları yaşatmaktadır. Bu sebeple paralar yanlızca maddi varlık olarak görülmemeli, günlük kullanılmakta olan eşyalar gibi temiz tutulması lazım olan nesneler olarak görülmelidir. Kağıt ve bozuk paralar, elden ele dolaştığı için dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen tüm mikropları yaşatmaktadır, bu da tifo, hepatit a, dizanteri, türlü ishaller, grip, parazitsel hastalıklar, şarbon ve üstelik tüberküloz gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor.

Nasil Önlem almali?

Paraların yiyecek ve içeceklerle temasının kesinlikle engellenmesi lazımdır. Örneğin; Kasaplar et kesmekte daha sonrasında da müşterilerinden parasını alıyor. Bu halde, hayvan ürünlerinden kasapların ellerine ve daha sonrasında paraya şarbon bulaşma riski çok yüksektir. Mikropların solunma yoluyla alınması halinde insanlarda bağırsak şarbonuna yol açma riskleri vardır.

Sayarken parmak islatilmamali

Paralardan mikrop kapmamak için para sayma konusuna da son derece dikkat edilmelidir. Para sayarken parmaklar tükürükle ıslatılmamalı, pul ve zarf gibi maddeler tükürükle yapıştırılmamalıdır. Para ile temas eden eller ise kesinlikle yıkanmalıdır. öye yandan çocukların paraları ağızlarına götürme düşkünlüğünün da kesinlikle engellenmesi lazımdır. Çocuklar iyi bir hijyen eğitiminden geçirilmeli ve hususiyetle paraları pis kabul edip, kullandıktan sonrasında el temizliği yapmayı öğrenmeleri sağlanmalıdır.
kaynak:sağlıkaktuel

Yorum yapın