ÖTV İndirimli Araç Alımı

Sürecin üç bölümü var.

1. Bölüm: İl sağlık kurulundan alınacak raporu ile engelli ehliyeti alımı ve engelli araç tertibatının modeli ve şeklinin belirlendiği rapor (Bütün engelli ehliyetleri B sınıfı olarak geçiyor artık ama daha açıklayıcı olması açısından engelli ehliyeti olarak yazıyorum.). Bu rapor ile mevcut ehliyetinizi Emniyet Müdürlüğünden engelli ehliyetine çevirebiliyorsunuz.

2. Bölüm: Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak ve ÖTV indiriminden yaralanmak için kullanılan “Özel Tertibatlı Araç Kullanır” ibareli rapor.

3. Bölüm: “Özel Tertibatlı Araç Kullanır” ibareli raporun araç alınacak firmaya bir kopyası verilerek Maliye Bakanlığından vergi indirimi alma hakkı olup olmadığı sorgulanıyor.

1. BÖLÜM

A)

Aile hekiminden veya hastanelerdeki aile hekimliklerine engelli ehliyeti almak istediğinizi belirtilip eğer varsa “Engel Oranının Tespitine İlişkin Rapor”unuzu verince “Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporu” başlıklı bir belge doktor tarafından dolduruluyor. Belge daha sonra size veriliyor ve İl Sağlık Müdürlüğüne teslim etmeniz isteniyor. İl Sağlık Müdürlüğünü arayıp istenen belgeleri de ekleyerek İl Sağlık Müdürlüğün ilgili birimine teslim ediyorsunuz.

İl Sağlık Müdürlüğü sağlık kurulu için size gün veriyor (Bana 1 ay sonrasını verdiler). Rapor sağlık kuruluna çıktığınız gün en az 3 kopya halinde size teslim ediliyor.

İl Sağlık Müdürlüklerinden verilecek rapor aracınızdaki tertibatının modelini belirtiyor ve engelli ehliyeti almanızı sağlıyor. Rapora yazılacak kodlar kapsamında (Örneğin: 10.02 Otomatik Vites, 25.08 Sola Gaz Pedalı vb.) hangi tertibatın takıldığı aracı kullanmaya izniniz olduğu belirleniyor.

Uyarı: Elinizde daha önceden alınmış “B” sınıfı ehliyet varsa ve araba kullanabiliyorsanız engelli ehliyetine çevirmek için acele etmeyin. Arabanızı alacağınız firmadan 3. Bölümde anlatılan rapora ilişkin onay alınana kadar engelli ehliyetine çevirmeyiniz. Bu konuda pek çok aksaklık yaşanabiliyor.

B)

İl sağlık müdürlüğünün sağlık kurulundan sonra size verilecek rapor ile Emniyet Müdürlüğünün trafik tescil birimine gidip işlemleri takip ederek ehliyetinizi engelli ehliyetine çevirebilirsiniz.

2. BÖLÜM

Tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınacak “Özel Tertibatlı Araç Kullanır” ibareli rapor ÖTV indirimiyle araç almanızı sağlayacak olan rapordur. Engel oranının tespitine ilişkin rapor bu kapsamda kullanılamıyor.

– Engel oranının tespitine ilişkin 2007 yılında aldığım raporuma “Özel Tertibatlı Araç Kullanır” ibaresini ekletmenin mümkün olmadığını söylediler. Zaten Ankara Üniversitesi İbni Sina hastanesi Özel tertibatlı araç kullanır raporunun sadece tam teşekkülü devlet hastaneleri tarafından verildiğini, üniversite hastanelerinin bu raporu veremediğini belirtti. Üniversite hastaneleri sadece engellilik oranının tespitine ilişkin rapor veriyorlarmış.

Hastanedeki İşlemler

1. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinin sağlık kurulu bölümüne gidip “Özel Tertibatlı Araç Alabilir” raporu için başvurmak istediğimi söyledim. Hazır bir form verip doldurmamı istediler, ek bir dilekçe de vermedim.

Formu doldurup teslim edince 5 adet vesikalık fotoğraf, daha önce alınmış engelli oranının tespitine ilişkin rapor varsa fotokopisi ve hastanedeki bölümleri tek tek gezerek onaylatacağım belgeyi ekleyerek bana teslim ettiler. Herhangi bir ücret talep etmediler.

2. Sağlık kurulunun bir üst katında bilgi işlemden giriş yaptırılıyor hastaneye ilk gelişte. Bu esnada engelli kimlik kartınızı gösterirseniz, bölümleri gezeceğiniz belgeye işaret konuyor bazı doktorlar öncelik verebiliyor.

3. Hastane biraz kalabalık, sıra numarası alınmıyor, sağlık kurulu muayeneleri için ayrılan doktor odaları ayrı, kapıda hastalar kendi aralarında sıraya giriyor. Hızlı hareket edilirse sabahtan öğlene kadar bitebilir. Ben iki günde bitirdim acele etmeden.

4. Bütün bölümler bitince belgeler işlemlere başladığınız sağlık kuruluna teslim ediliyor. Bu esnada daha önce araç alacağınız firmayla görüştüğünüzü, araba siparişinin verildiğini, aracınızı almak için acele etmeniz gerektiğini makul bir dille belirtirseniz öncelik verilebiliyor sağlık kurulu için ama yaklaşık 15 gün ile 1 ay sonrası için gün verilebiliyorlar (2016 yılı Ekim ayının başında başvurdum ben).

3. BÖLÜM

“Özel Tertibatlı Araç Kullanır” ibareli rapor araç alınacak firmaya teslim edildiğinde firma Maliye Bakanlığından sorgulatarak vergi indirimi hakkı olup olmadığını öğreniyor. Olumlu cevap alınması halinde araç alımı hakkı doğuyor. Bu esnada firmayı arada bir arayıp cevap gelip gelmediğini sorgulamakta fayda var.

Yorum yapın