Okan Bayülgen Farkıyla İşitme Engellilerin Sorunları Masaya Yatırıldı

9 Şubat 2012 akşamı TV8 de yayınlanan Muhabbet Kralı proğramında işitme engellilerin sorunları yatırıldı. Her zamanki gibi bu proğramda da Okan Bayülgen farkı yaşandı. Benzer diğer TV proğramlarında olduğu gibi, Okan Bayülgenin proğramında “engellilik ajite edilmedi. Dramatik bir tablo çizilerek reyting uğruna engelliler malzeme olarak kullanılmadı.

Proğrama katılan 3 bayan ve 3 erkek işitme engelli sosyal yaşamda, eğitim hayatlarında, yaşadıklarını sorunları olduğu gibi anlattı. Ve onlara bu sorunları olduğu gibi anlatma fırsatı sunuldu.

 

 

 

 

 

 

 

Proğramda neler konuşuldu nelere vurgu yapıldı.

Koklear implaat uygulaması tüm detaylarıyla anlatıldı. Ayrıca SGK’nın işitme cihazlarının bedelini karşılamasındaki yetersizliklerde gündeme getirildi. Proğrama katılan işitme engelliler, otomobil alımında engellilere uygulanan ÖTV indiriminden kendilerinin yararlanamadığını bununda bir ayrımcılık olduğu vurgusu yaparak kendileri içinde ÖTV uygulamasının geçerli olmasını istediler.

Twitter üzerinden izleyiciler tarafından atılan twitlerde “işaret dilinin okullarda seçmeli ders olarak kullanılması önerisi” gündeme getirildi. Bunun üzerine, proğrama katılan işitme engelliler, hastanelerde, devlet kurumlarında, işaret diliyle anlaşmakta zorlandıklarını söyleyerek işaret dilinin seçmeli ders olarak uygulanmasının kendileri açısından büyük yarar sağlayacağını vurguladılar.

Proğramda işitme engelliler en fazla “iletişim sıkıntısı” çektiklerini ve en büyük sorunlarının iletişim olduğunu söylediler.

Ayrıca proğrama katılan işitme engelliler, TV lerde işaret dili kullanılmadığı için, TV izleyemediklerini söylediler. Bunun üzerine Okan Bayülgen, yıllardır kendi proğramlarında işaret dilinin kullanılması için çalışmalar yaptığını, ancak bunun çok zor olduğunu söyleyerek, “bize haftada 5-6 gün canlı yayında 5-6 saat işaret dili yapacak manyak bir işaret dili uzmanı lazım” diyerek gülüşmelere neden oldu.

Ayrıca proğramda “işaret dilinin tarihcesi”nede yer verildi.

Haber.Engelliler.Gen.Tr sitesi olarak, yaptığı proğramlarda engellilere yer vererek onların sorunlarını gündeme taşıyan, bunu yaparkende diğer TV kanallarında olduğu gibi engelliliği lanet bir şeymiş gibi gösteren görüntelere yer vermeyip, işi ajitasyona dökmeyen Okan Bayülgen’e teşekkür eder, diğer TV proğramlarının kendisini örnek almasını ısrarla tavsiye ederiz….

“Okan Bayülgen Farkıyla İşitme Engellilerin Sorunları Masaya Yatırıldı” üzerine bir yorum
  1. “Önemli ve ciddi konuları halk önemsemez, dolayısyla rating alamaz.. dolayısıyla:- amaaaan boşver biz yine halkın anladığı dandik ajitasyon geyikler çevirelim-” algısının bir yanılgı ve batıl inanç olduğuna dair örneklerden biri.Demek ki neymiş:” At sahibine göre kişner” ya da başka bir anlatımla;Eğer zeka seviyenin ve kadrajının yettiği yer; akıl, aklı kullanma yetisi, evrensel vizyon vs. gerektiren çıtanın altındaysa ancak geyik muhabbeti programları hakkıyla yapabilip iyi rating alırsın..onun üstünde standartlarda programları iyi yapabilme yetisi de, kadrajı buna yeten bir iki kişiye kalır hoccaaa:) İlgiyle seyrediyorum okan..eski kanaldan daha ilginç olmaya başladı baykuş krallığı:)
    Herkes bilerek bilmeyerek bişeylere yol açar..Sen bilerek yol açıyosun ..Kıyak adamsın vesselam:)
    Herkese Açık büfe tatlı düşler diliyorum 🙂

    Cevapla
Yorum yapın