Ofis çalışanlarını beklemekte olan tehlikeler

Milyonlarca şahıs karşılaşabilecekleri tehlikelerden habersiz şekilde ofislerde çalışmalarına devam etmekte. Maddi kaygılar, .

Milyonlarca şahıs karşılaşabilecekleri tehlikelerden habersiz şekilde ofislerde çalışmalarına devam etmekte. Maddi kaygılar, kariyer isteği derken aslında birçok rahatsızlığı da kendi şahsımıza davet ediyoruz. Pek çoğumuz ise ofis ortamında çalışmaktan kaynaklanan hastalıklardan, korunma yöntemlerinden habersiziz. Ofiste yakalanabileceğimiz rahatsızlıkları duyduğumuzda oldukça şaşırdığımızı belirtip enfeksyon rahatsızlıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı dr. Ramazan gözüküçük’e kulak veriyoruz. . .

Ofis personelleri en çok hangi enfeksiyon hastalıklarına maruz kalıyor?
Başta solunma yolları ile sıçrayan enfeksiyonlar olmak üzere direk temas ile sıçrayan gastrointestinal ( Mide barsak ) Sistem enfeksiyonları ve az miktarda deri-yumuşak doku ve cinsel yolla sıçrayan enfeksiyonlar görülebiliyor.

Solunma yolları ile sıçrayan enfeksiyonlar hususiyetle hapşırma, öksürme gibi aktivitelerle ortama saçılan mikroorganizmların öteki bireye geçmesiyle oluşuyor. Belirli solunma yolları ile sıçrayan enfeksiyonlar tüberküloz ( Verem ) , İnfluenza ( Mevsimsel grip ve domuz gribi ) , nezle, beta enfeksiyonu, adenovirüsler, kızamık, suçiçeği, pnömoni ( Zatürree ) Yapan mikroorganizmalar biçiminde sayılabilir.

Gastrointestinal ( Mide barsak ) Sistem enfeksiyonları ise su ve gıdalarla sıçrayan tifo, dizanteri gibi bakteri oluşumları, amip, giardia gibi parazitler ile rotavirüs ve hepatit a gibi virüsler ile meydana gelmekte olup, dış yerlerde canlı kalan mikroorganizmalarla ellerin teması ve el yıkamadan yeme-içme ile mikroorganizma bulaşmakta ve enfeksiyon gelişebilmektedir. Ortak kullanılmakta olan tuvaletler veya öteki bölgelerde hijyen kurallarına dikkat edilmezse pek çok enfeksiyon gelişebilir.

Korunabilmek için ne gibi tedbirler alınabilir?
Ofis ortamının havalandırılmasının iyi olarak bulunması icap ediyor. Çalışanlar yakın temastan olabildiğince kaçınmalı, elle-yanakla tokalaşmak yerine uzaktan selamlaşma riski az hale getirir.

Yanlızca bu kadar mı?
Elbette hayır. Hasta şahıs iyileşene kadar birkaç gün ortamdan uzaklaştırılmalı. El yıkama alışkanlığımızın olarak bulunması icap ediyor. Yemeklerden evvela, rastgele bir yüzeye temas ettikten ya da birisiyle temasa geçmesinin ardından ellerimizi kesinlikle yıkamalıyız. Eğer bu imkânımız yoksa ıslak mendiller ve dezenfektan jellerden faydalanabiliriz.

Aşılar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Özellikle astım ve benzeri. Müzmin rahatsızlığı olanların grip ve zatürre aşısı yaptırmaları korunmada mühimdir. Hijyen koşullarının hususiyetle su ve gıdaların takibinin yapılması, gıda personelinin portör taramalarının tertipli yapılması lazımdır.

Malumunuz havalar soğudu. Ofis personelleri kış aylarında ne gibi hastalıklarla karşı karşıya kalıyor?
Ofis çalışanlarında enfeksiyonlar dışında alerjik hastalıklar, toz veya öteki kimyasallara bağlı akciğerler ve ayrıca başka organlarda müzmin rahatsızlıklar, kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, hareket azlığına bağlı obezite ve ayrıca başka metabolik problemler, uzun müddetli hareketsizliğe bağlı varis ve hemorid gibi damar problemleri görülmektedir.

Korunma yöntemleri nelerdir?
Ofiste havalandırma oldukça mühimdir. Klimaların bakımı tertipli yapılmalıdır. Buna ek olarak belli aralıklar ile mola verilmesi, çalışma saatlerinin çok fazla olmaması mühimdir.

Yanlızca kiŞin deĞİl, yazin da tehdİt mevcut
Kışın enfeksiyonlarla boğuğan ofis personelleri yazın ne gibi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor? Zihnimize ilkönce klima faktörü geliyor. Bu konuda da kulak burun boğaz rahatsızlıkları uzmanı prof. Dr. Orhan Özturan ve göğüs rahatsızlıkları uzmanı dr. Orhan dalkılıç sorularımızı yanıtlıyor.

Klima çarpması denilen kavram nedir? Önlem olarak ne yapılmalıdır?
Klimadan çıkan soğuk ya da sıcak havanın insan vücudunu etkileyerek meydana getirdiği kısa müddetli baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, dermansızlık ve vücudun türlü bölgelerinde ağrılarla seyreden gripal enfeksiyon benzeşi bir tablodur. Önlem olarak klimalar doğrudan insan vücuduna karşı yönlendirilmemeli, uzun müddet klimalı yerde kalınmamalı, terli olarak klimaya karşı oturmamalıdır. Yüksek şiddette bedenimize hususiyetle yüzümüze ve göğsümüze doğru yönlendirdiğiniz klima akımı, üst ve alt solunma sistemine ait pek çok rahatsızlığın meydana gelişine mevcut bulunan müzmin rahatsızlığın tetiklenmesine ve üstelik ölüme kadar ulaşan menfi sonuçlara sebep olabilmektedir.

Klimanın yüz felcine yol açmış olduğu inancı doğru bir şey midir?
Klima havası çok fazla soğuk tesiri sebebiyle doğrudan yüze gelirse ya da klima akımı altında uyuyakalma halinde yüz siniri etkilenerek yüz felci meydana gelebilir.

Klimalar burun tıkanıklığı ve sinüzit yapabilir mi?
Burun içerisinde fazla sayıda göreve sahip konka ismini verilen etler apansız ısı değişimlerine yanıt olarak alt solunma yollarını korumak niyetiyle irileşmektedir bu irileşme solunma havasında direnci arttırarak hava akımını azaltmakta ve burun tıkanıklığı meydana getirmektedir. Klimaların üflediği soğuk hava solunma yolundaki lokal bağışıklık sistemini zayıflatarak virusların ve bakterilerin yerleşmesine ve çoğalmalarına sebep olabilmektedir. Luzumlu şahsi dikkate uyulmadığı taktirde yaz mevsiminde bile sinüzit olunabilir. Klimanın çalışmasıyla havadaki nem oranı azalmakta ve ortamda yoğunlaşan kuru hava burun içi dokularda ve boğazda tahrişe sebep olabiliyor. Klimalar, solunma yollarının kendisini temizleme mekanizmasını bozan kuru hava sebebiyle işlevini icabı gibi yapamadığı için solunma yolu rahatsızlıkları tehlikesini ortaya çıkarmaktadır.

Klima yoluyla sıçrayan bakteri oluşumları mevcut mudur?
Tıpta lejyoner rahatsızlığı olarak anılan “legionella” bakterilerinin neden olduğu zatürre, en sık klimalı ve merkezi sistem havalandırmanın bulunduğu kapalı yerlerde meydana gelir.

Klimanın astım rahatsızlığı üstünde tesiri mevcut mudur?
Astım hastalığının alevlenmesinde rol alabilir. Bu durumun sebebi astımlı şahısların havayollarının çok fazla duyarlılığından kaynaklanır.

Klima kullanımı çok fazla kilo aldırır mı?
Normalde bu olası değildir. Yalnız klimalı serin yerlerde çok fazla hareketsizlik, çok kalori alınması, buna ek olarak sıcak yerlerde çok su kaybı sebebiyle su içmek yerine kalorisi yüksek içecekler tüketilirse, indirek olarak kilo alınabilir.

Korunabilmek için neler yapılabilir?
Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı, diyabet, siroz, astım, böbrek yetersizliği gibi kalıcı ve ağır rahatsızlığı bulunan bilhassa ileri yaştaki şahıslar özetle;
1-yaz aylarında güneş altında çok kalmamalı, hususiyetle güneş ışınlarının dik açı ile geldiği 11-15 saatleri arasında açık havaya çıkmamalı,
2-bol sıvı tüketilmeli,
3-bina içi ya da vasıta içi klima derecesi münasip bir biçimde ayarlanmalı,
4-klima akımı bedene doğrudan değil dolaylı ulaşmalı, hava, cam ya da yere doğru yönlendirilmeli.
5-klima, gün içinde olabildiğince az zaman kullanılmalı ve ortamdaki nem miktarının çoğalması için bazen tabii havalandırma yapılmalıdır.
6-filtrelerde birikmiş olan virüslerin arındırılması için düzenli biçimde, klimanın bakımının ve temizliğinin yapılmasına itina gösterilmelidir.
7-sıcak ya da soğuk ortam arası geçişler apansız olmamalı, ara bölmeler ya da uyum süreci yaşanmalı,
8-tüm bunlara rağmen genel durumu bozulmuş olan şahıslar en süratli sürede en yakın sağlık merkezine ya da hekime müracaat etmelidirler.

Yorum yapın