Obezite ve Obezite Nedenleri?

Günümüzde fast food sektörünün bilinçsizce kullanılması ve insanların hayatlarının düzensizleşmeye başlamasından ötürü bir rahatsızlık doğdu. Bu rahatsızlık obezite halk adındaki adıyla “şişmanlık”…

Obezite nedir?

Obezite, genellikle düzensiz beslenmeden dolayı ortaya çıkan, vücutta çok fazla yağ birikiminden dolayı meydana gelen bir rahatsızlıktır. İnsanlar egzersiz ve spor yapmadan sürekli olarak yemek yemeye devam ettiklerinden bu rahatsızlık git gide tehlikeli bir hal almaya başlamıştır. Sadece Türkiye değil tüm dünyada bu sorun çok hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Dünya’da en şişman ülke yüzde 33’lük oranla Amerika Birleşik Devletleri’dir.

Türkiyede son 15 yıl içerisinde şişmanlık oranları yüzde altmış beş kadar artarak tehlikeli rakamlara ulaşmıştır.

Obezite tedavi edilmezse ne olur?

Eğer obezite yani şişmanlık tedavi edilmezse; damar rahatsızlıkları, kalp rahatsızlıkları, çeşitli eklem rahatsızlıkları, solunum sorunları, yüksek miktarda kolestrol, yüksek miktarda kanda yağlanma, iktidarsızlık, kanser, ve en önemlisi ölüme yol açabilir. Günümüzde ülkemizde egzersiz ve spor önemsenmemekte ve diyetisyene gidip vücudunun kilosunu, yağ oranını vb. düzenli olarak kontrol ettiren kişiler maalesef damga yemektedirler. Ancak bu kesinlikle yanlıştır. Yaşamımız değerlidir ve vücudumuzu korumak için mutlaka bu rutin ölçümleri yaptırmak gerekir. Obezite rahatsızlığından muzdarip olan kişiler acilen kilo vermelidir ve kolestrol diyeti uygulanmalıdır. Ayrıca kilo vermek için düzenli olarak spor yapılmalı ve bol bol su tüketilmelidir.

Obezite kimlerde daha fazla görülür?

Böyle bir şey genele vurulur mu bilinmez ancak, istatistiksel olarak konuşmak gerekirse Türkiye’de kadınlar erkeklere göre daha fazla oranda şişman diyebiliriz. Ancak yaşı ilerlemiş kişilerde ve beslenmesine dikkat etmeyen kişilerde bu oran çok fazladır. Obezite hastalığından korunma yolları için bir diyetisyene başvurabilirsiniz. Ancak başlıca yapmamanız gerekenler aşağıdadır.

Obeziteden korunma yolları:

Haraket edin!

Obezitenin neden oluşur sorusuna en büyük yanıtlardan biri de haraketsizliktir.

Çok fazla yemeyin!

Yediğiniz gereksiz ve yağlı yiyecekler size kilo olarak geri dönecektir.

Kullandığınız ilaçlara dikkat edin!

Zira bazı ilaçlar –kortizon gibi- kilo aldırıcıdır.

 

Yorum yapın