Nörolojik Hastalıklar Nelerdir?

Nörolojik hastalık tanımına birden fazla hastalık girer. Bunlar sırasıyla:

1)  Baş Ağrısı

a) Migren

b) Gerilim Baş Ağrısı

c) Kronik Günlük Baş Ağrısı

d) Küme (Cluster) Baş Ağrısı

e) Temporal (Dev Hücreli) Arterit

f) Selim İntrakranial Hipertansiyon

g) Trigeminal Nevralji

h) İndometazin’e Yanıt Veren Baş Ağrıları

2)  Epilepsi (Sar’a) (Teşhisinde kullanılan yöntem Elektroensefalografi – EEG)

       3)  Beyin Damar Hastalıkları (Felçler – İnme)

       4)  Multiplskleroz (MS)

       5)  Unutkanlık (Demans) – Alzheimer Hastalığı

       6)  Baş Dönmesi ve Denge Bozuklukları

       7)  Yüz Felci

       8)  Parkinson Hastalığı

       9)  Siyatik

     10)  Çevresel Sinir Hastalıkları

     11)  Beyin Tümörleri

     12)  Beyin Kanaması

     13)  Myastenia Gravis

     14)  Uyku Bozuklukları

     15)  Nevraljiler – Nöropatiler

     16)  Koma
* Titreme (Tremör) Hastaligi:
El ve ayaklarda bazen tüm vücutta istemsiz ritmik düzgün hareketler olarak tarif edilir. Istirahatte veya bir fiil esnasinda olusuna göre siniflandirilir. Her titremeyi ciddi tir hastaligin habercisi olarak degerlendirmek yanlistir. Titreme genellikle stres, sikinti, yorgunluk, hipertiraidi, asiri çay kahve tüketimi, alkol ve bazi ilaçlar (kalp, astim için kullanilan) gibi faktörlerle ortaya çikabilir.

Parkinson hastaliginda da titreme vardir. Bu titremenin özelligi ile taninmasi kolaydir. Para sayma hareketini andirir. Tedavi sebebe göre olup uygun ilaç seçimi ile mümkündür.

* Periferik Nöropati Hastaligi:
Çesitli sebeplerle ortaya çikan ve kuvvet azligi, duyma zayifligi gibi belirtilerle baslayan bir rahatsizliktir. Hastalik baslamadan önce ayaklarda yanma, agri, uyusmalar görülebilir. Hastaligin sebebi olarak genellikle alkol kullanma, böbrek yetersizligi, bazi toksik (zehirli) maddelerin kullanilmasi, vitamin eksiklikleri, çesitli enfeksiyonlar sayilabilir. Teshiste elektromiyografinin (EMG) vazgeçilmez önemi vardir. EMG, kasta fonksiyonu ölçerek rahatsizligin kasta mi, periferik sinirde mi yoksa bu ikisi arasinda mi oldugunu ayirt etmemize yardimci olur.
Tedavide vitamin takviyesi yaninda yogun fizik egzersiz programlari uygulanir.

* Myasthenia Gravis:
Belirtiler:
– Yüz adalelerinde zayiflik (göz kapaklarinin inik durmasi dahil) çift görme ve nefes almada, konusmada, çignemede veya yutmada zorluk.
– Kollarda veya bacaklarda adale zayifligi.

Acil Belirtiler
– Nefes almada veya yutmada artan güçlük Myasthaneia gravis istemli adalelerinizin zayifligi ve kolay yorulmasiyla hareketlerinize engel olan kronik bir bozukluktur.

Görünüse göre, bagisiklik sistemiyle ilgili bir problemin neden oldugu bir durumdur. Vücudunuzun bagisiklik sistemi tarafindan normal olarak enfeksiyonlarla mücadele etmek için meydana getirilen antikorlar, normal dokuya reaksiyon gösterir. Myasthenia gravis hastaligi olan çogu kisilerin ayni zamanda timus bezi anormallikleri de vardir. Timus bezi enfeksiyona direnmeye yardimci olan bir organdir. Adale zayifligi yavas yavas gelisir ve ilk olarak yüzünüzde görülebilir. Myastenia gravis nadir görülen bir hastaliktir, Amerika Birlesik Devletleri’nde 20.000 kisiden birinde görülür. Bu hastalik her irkta, her yas ve grupta görülebilmesine ragmen en büyük siklikla 20 ile 40 yaslan arasindaki kadinlarda meydana gelir.

Myasthenia gravisin iyilestirici bir tedavisi yoktur, fakat tedavi siklikla gerilemesini saglayabilir. Hastaligin kriz safhasinda hastalar o kadar zayif düserler ki nefes almak için yardima ihtiyaçlari olur, fakat bu etkinin birkaç haftadan fazla sürdügü nadirdir. Uygun tedavi ve yasam tarzinin ayarlanmasiyla çogu hastalar üretken bir hayat sürebilirler. Myastenia gravisli kadinlarin hamile kalmalari mümkündür. Buna ragmen doktorunuzla yakin danisma halinde olmalisiniz. Bebeginizin hayatinin ilk birkaç haftasinda ilaca ihtayaci olacaktir, fakat bebeginizde bu hastalik olmayacaktir.

Enfeksiyonlar, merkezi sinir sisteminize birkaç yoldan saldirabilir. Bunlar bir virüs veya bakteri tarafindan dogrudan saldirilar olabilir. Bunlar ayni zamanda size, bir kulak iltihabi veya kizamik vakasi gibi ufak bir enfeksiyonun, sinir sisteminin önemli bir enfeksiyonuna yol açtigi zaman gibi dolayli yoldan da saldirabilirler. Bakteri toksinleri enfeksiyon olusturabilir. Bu enfeksiyonlarin ciddiyet derecesi farklilik gösterir. Bunlar birkaç gün yatakta kalma, aylarca süren hastalik ve sonucunda zihinsel ve fiziksel bozukluk kalmasi veya ölüm sonucunu bile dogurabilir.

* Kas Hastaligi (Miyopati):
Kas liflerinin birtakim protein veya enzim yoklugu ya da eksikligine bagli olarak ortaya çikar.
Hastalik çocukluk yaslarinda baslar, yavas ilerler.
Ilk bulgu, kosarken düsme ve merdiven çikmada zorlanmadir.
Ailede genellikle benzer hastalik hikayesi mevcuttur.
Tedavide bazi ilaçlar yaninda fizik egzersiz ve fizyoterapi mühimdir.

* Myastenia Gravis:
Siklikla göz kaslarini tutan ve yorgunluk, bitkinlik, halsizlikle giden bir kas hastaligidir.
Kas lifleri arasi alisverisi yapan bir enzimin eksikligi esas sebebi teskil eder.
Uygun ilaçlarla tedavisi basarili bir sekilde yapilabilir.

* Multi-Infarct Demans Hastaligi:
Belirtiler:
– Hafizanin kademe kademe kaybi her bir kademede bilincin bulaniklasmasi belirlenir.
– Artan depresyonla kisiligin bozulmasi.
– Ani istemsiz gülme ve aglama.
– Vücudun bir yaninda kismi felç.

Acil Belirtiler:
– Zihinsel durumda sert ve ani degisme.

Multi-infarct demansa, ölü beyin hücreleri ile dolu bölgeler birakan bir seri felç sebep olur. Bu bozukluk, zihinsel yetenekte adim adim dejenerasyon meydana getirir. Her adim felce dogru gidistir. Hafiza kaybindan en çok, kisa süre önceki anilar etkilenir. Eski hatiralar kolay unutulmaz.

* Trigeminal Nevralji Hastaligi:
Beyinden çikip yüzün ve basin bir kisminin duymasini saglayan trigeminal sinirin
saniyeler süren ve dayanilmaz agri ile seyreden hastaligidir.
Agrili yüz bölgesine dokunmak, uyarmak veya hareket ettirmekle agri baslatilabilir.
Genç yaslarda ortaya çikar.
Bazen beyin damarlarinin genisleyip bu siniri sikistirmasi ile de olusabilir.

Tedavi
– Hastalik karbamazepin (tegretol) adli ilaca genellikle iyi cevap verir.
– Bazi vakalarda ilaçlar fayda vermeyebilir.
– Bu durumda yüz sinirinin uyusturulmasi veya dallarinin yakilmasi gerekebilir.

* Reye Sendromu Hastaligi:
Belirtiler
– Bir viral enfeksiyondan sonra israrli bulanti ve kusma.

Acil Belirtiler
– Uyuklama, dalginlik, bilinç kaybi veya koma
– Delilik nöbetleri veya konvülsiyonlar.
Reye Sendromu nispeten az rastlanan bir hastaliktir. Farkli bir hastalik olarak ilk defa 1963′te tanimlanmistir. Bu durum, çocuklarda bir viral eneksiyondan sonra gelen ciddi bir rahatsizliktir. Tipik belirtileri arasinda, kanda yüksek seviyelerde amonyak ve asit, aksine düsük seviyede seker, karacigerde yaglanma ve sisme ve yukarida siralanan acil durum belirtilerini meydana getiren beyin sismesi bulunmaktadir. Reye sendromunun spesifik nedeni bilinmemektedir. Çocuklarda aspirin vermek bu sendromu baslatabilmesine ragmen, çogunlukla 2 ile 16 yas arasindaki çocuklarda meydana gelir ve su çiçegi veya grip veya siradan bir üst solunum yolu iltihabindan hemen sonra ortaya çikar. Fakat karacigerde veya beyinde bir virüs oldugunu gösteren hiçbir belirti yoktur, oysa ki bu bölgeler reye sendromunun en fazla etkiledigi alanlardir. Daha önceki hastalikla ates bulunmasina ragmen ates Reye sendromunun bir belirtisi degildir.

“Nörolojik Hastalıklar Nelerdir?” üzerine bir yorum
  1. MR. Yorum: sol hipokampus globoid formasyon göstermektedir. Bunun dışında normal sınırlarda kontrastlı kranial MR inceleme. Saygılarımla. Cevap lütfen. Hasta iki (2)yaşında.

    Cevapla
Yorum yapın