Migren ve Migrenin Nedenleri

Günümüzde birçok insanın dert yandığı hastalıklardan biri de migrendir.

Migren nasıl oluşur?

Migren ani ataklar biçiminde oluşur. Başınıza bir ağrı girer ve bu ağrı çok uzun sürebilmektedir. Bazen o kadar uzundur ki 3 güne kadar çıkabilir. Migren ağrısı, normal baş ağrısıyla aynı değildir. Migren ağrısı daha ağır bir biçimde gerçekleşir ve vücudunuzu yorar. Işığa karşı duyarlılık meydana getirir ve kendinizi bitkin ve yorgun hissedersiniz. Sinirli ve gergin olursunuz. Yazın dışarıya çıkmakta zorlanırsınız. Kısacası bu hastalık hayatınızı size zindan edebilir.

Migren ağrısını tanımlayalım

Migren ağrısı şiddetlidir. Genellikle ağrı göz ve çevresindedir lokal yani bölgeseldir. Ancak bazı kişilerde bütün baş kısmının ağrımasına neden olduğu gözlenmiştir.

Ayrıca migrenin en belirgin özelliklerinden biri de, baş ağrısının yanında süregelen mide ağrısıdır. Mide ağrısının yanında mide bulantısı da migren belirtileri arasındadır.

Migren ağrısı nasıl oluşur

Migrenden muzdarip olmamak için öncelikle sağlıklı bir ruh haline sahip olmamız gerekir. Migreni tetikleyici unsurlardan biri de hatta belki de en büyük unsur strestir. Bunun yanında migren sıkıntısı çekenlerin yapmaması gereken şey ise uyarıcı besinleri tüketmemeleri gerekmektedir. Kafein içeren kola, kahve, çay vb. gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunun yanında alkolün migren ağrısını tetiklediği bilinmektedir. Ayrıca ani hava değişimlerinde, çok sıcak ve çok soğuk havalarda da migren ağrısı ortaya çıkabilmektedir.

Migrene en çok kimlerde rastlanır

Migren ağrısının ortaya çıkışı bilindiği üzere kadınlarda daha fazladır. Dolayısıyla çalışan bayanlar yani iş stresi olan kişiler, yine çocuklu bayanlar, ayrıca psikolojik sorunları olan kişiler migrenin en çok etkilediği kişilerdir. Bu yüzden özellikle bayanların stresten uzak olması gerekmektedir. Stresi yenme yolları keşfetmeli ve bu sayede migrenden korunabilinir.

Migrenin tedavisi

Günümüzde migreni tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bulunmamaktadır. Migren tedavi yöntemleri sadece migrenin etkisini azaltmakta faydalı olabilir. İlaçlar yardımıyla ağrınız hafifletilebilir ancak tam anlamıyla tedavi mümkün olmayabilir. Bunun nedeni ise bazı kişiler tedavi gördükten uzun yıllar sonra tekrar migren sorunuyla karşılaşabilirler. Yani migren nüksedebilen bir rahatsızlıktır. Dikkat etmeniz gereken şey beslenme alışkanlığınız ve yaşayış biçiminizdir. Eğer stresten uzak, düzenli bir yaşam sürerseniz migreni hafifletmiş olursunuz.

Yorum yapın