Mardin’in tarihi güzellikleri turistlik yerleri

Bir medeniyetler beşiği olan Mardin, tarihin ilk çağlarından beri yaşamın devam ettiği, iki nehrin birleştiği bir medeniyet beşiğidir. Bin yıllardır farklı uygarlıkların yaşadığı Mardin’de bugün arkaik pagan inançlardan, güneşe tapan Şemsilere, Yezidilerden erken Hristiyanlık dönemi izlerine kadar yüzlerce farklı din, inanış ve uygarlığın izleri bulunabilir. Ayrıca Süryaniler ve Ermeniler de bu bölgede manastırlarda yaşarlar. Bölgenin ilk islam yapıları da bu bölgede görülebilir.

Mardin

Mardin

Mardin’de bugün gezilecek yerlerin sayısı oldukça fazla. Abbaralar, Mardin evleri ve Kırklar Kilisesi diye anılan Mar Behnam kilisesi öncelikle gidilmesi gereken yerler. Abbaralar Mardin’in en farklı mekanlarından biridir. Özel bir örgü tekniği ile inşaa edilen bu yapılar eğrisel yüzeylerin birleşmesi ile üretilmiştir. Abbaraların çoğu sivri kemerlidir. Yapılarda beşik tonoz ve çapraz tonoz gibi yapılması zor tarzlar kullanılmıştır. Abbarların alt kısmı kamu malıdır. Üst kısmını ise mal sahibi kullanır.

Mardin evleri ise Mardin’e gelenlerin gezmeden geri gitmemesi gereken özel yapılardır. Bu yapıların oluşumunda sarı kalker taş adı verilen ve kolay işlenebilen bir madde kullanılmıştır. Bu evler çeşitli motiflerle süslüdür ve geleneksel yapıdadır. Evler 4 metreyi aşan duvarlar ile sokaktan ayrılır. İç havlular depo olarak kullanılır. Bu yapıların en bilineni Mardin Firdevs Köşküdür. Artuklu Melik Şahtan günümüze kalan bu eser bu tip mimarinin en güzel örneği kabul edilir.

 

Kırklar Kilisesi / Mardin

Mardin’de bugün bir çok farklı inanışa ait kiliseler görmek mümkün. Bunların en çok bilineni bugün Kırklar kilisesi adıyla bilinen Mar Behnam kilisesidir. Bunun yanında Meryemana Kilisesi, Mor Yusuf Kilisesi, Deyrü’zzafaran manastısı ve Mor Dımet Manastırı da gezilebilecek alanlardır. Mor Dımet manastısı romatizma hastalarını iyileştirdiği iddia edildiği için Romatizma manastısı adıyla da anılır.

Mardin’de çekilen diziler ve filmler de hem Türkiye’de hem de dünyada doğal arka planları ile ilgi çekmiş ve çok sevilmiştir. Film olarak Salkım Hanımın Taneleri ve Deli Yürek, dizi olarak başta Sıla olmak üzere Berivan, Aşka Sürgün, Asmalı Konak dizisinin bir çok sahnesi, Bir Bulut Olsam, Aşk Bir Hayal Mardin’de çekildi. Şu an şehirde Firar ve Küçük Gelin dizileri çekilmekte.

Mardin’de gezilebilecek alanlar oldukça fazladır. Mağaralar, hanlar ve hamamlar, Cihangir Zaviyesi başta olmak üzere zaviyeler, çeşmeler ve kaplıcalar, kaleler ve harabeler şehire gelenlerin gezmeden geri dönmemesi gereken yerlerdir.

Yorum yapın