KOSGEB Kredilerinin Ayrıntıları

Yaygın olarak KOSGEB kredileri olarak bilinen krediler aslında bir tür kredi faiz desteğidir.  Bu destek KOSGEB* bütçe imkanlarına göre, girişimcilerin ve işletmecilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak, güncel durumlara uygun olarak hazırlanan kredi paketleri çerçevesinde, bankalar ile yapılan protokollerce kullandırılır.
Yapılan protokollerdeki yükümlülükleri, kredinin taksit sayısı, limiti, faizi, ödeme şekli, masraf ve ipotek tesis giderleri gibi konular imza altına alınır.

Bu destek, ana para riski bankaya ait olmak şartıyla, yatırım, işletme sermayesi ve ihracata yönelik Türk Lirası ve ya döviz cinsinden nakdi  ya  da  nakdi olmayan kredilerin, faiz/kar  payı,  komisyon  gibi tutarlarının  kısmen  veya tamamının  KOSGEB  tarafından  diğer masrafların  (Vergi  yükümlülükleri,  dosya  masrafları  gibi)  işletme yada girişimci tarafından  karşılanması şartıyla yürütülür.

KOSGEB KOBİ kredi faiz desteğinin taksitleri en fazla 48 ay, alınan kredinin büyüklüğü ise en fazla 300 bin Türk Lirası’dır. Kredi faiz desteğine yapılacak olan başvuru, değerlendirme ve destekten faydalanma koşulları KOSGEB ve söz konusu bankalar arasında yapılacak olan protokollerle belirlenir.
Taahhüde bağlı kredi kullanımlarında ise işletmeden ya da girişimciden, içeriği KOSGEB tarafından belirlenen bir taahhüt istenebilir.  KOSGEB tarafından yapılan tespit ve onaylara rağmen, eğer işletmenin protokol şartlarına uygun olmadığı tespit edilirse KOBİ kredi faiz desteği KOSGEB tarafından iptal edilir. Kredi Faiz desteği ile ilgili güncel mevzuatlar ise www.kosgeb.gov.tr adresinden öğrenilebilir.

*KOSGEB Nedir?

KOSGEB, yani Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı , 20 Nisan 1990 tarihinde, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerin teknolojik yeniliklere uyum sağlaması, çağın gerektirdiği ekonomik durumlara yetişmesi, rekabet gücünü artırarak daha kaliteli ürün ve hizmet sunmalarını sağlamak amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı çatısı altında kurulmuştur.
KOSGEB, ekonomik büyüme, istihdam ve iş bulma gibi sorunların çözümünün temel etkeni olan girişimciliğin geliştirilmesi ve başarılı işletmelerin ve iş sahaların kurulması amacıyla girişimci adaylarına büyük destek sağlamaktadır. Bu destekler sayesinde girişimci, yapacağı işin maddi sıkıntılarını çözüme kavuştururken, genel anlamda da ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Sadece vermiş olduğu kredilerle değil, zaman zaman düzenlediği eğitim programları ile de girişimcilerin vizyon ve ufuklarının genişlemesinde destek olmuştur.

Yorum yapın