Kar yüzünden kör olabilirsiniz!

Yurdun genelinde etkisini hissettiren, bilhassa İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde şiddetli soğuklara sebebiyet veren kış mevsiminden en kârlı çıkan grup şüphesiz çocuklar olmuştur. Doyasıya kar topu savaşı yapan ve kardan adam inşa eden çocukların yanı sıra kar yağışının oluşturduğu eşsiz manzaraları izlemeye doyamayan büyükler ise kar yağışından pek de memnun sayılmazlar. Ulaşım ve iletişim gibi temel ihtiyaçlarımızı kısıtlayan kar yağışının olumsuz etkileri ne yazık ki bu saydıklarımızla da kısıtlı değil. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu, kara maruz kalmanan körlüğe sebebiyet verebileceğini belirtirken kar körlüğünü“Ultraviyole keratiti olarak da bilinen, gözün ani ve yoğun ultraviyole ışınlara maruz kalması sonucu oluşan bir göz rahatsızlığıdır” sözleriyle tanımladı.
Birçok belirtiyle kendini gösteren kar körlüğü; göz kapaklarında ve konjonktiva tabakasında kızarıklıklara ve yanıklara yol açar. En önemli etkisini ise gözün en ön kısmında bulunan kornea tabakasında gösterir. Buna bağlı gözlerde yanma, batma hissi, sulanma, ağrı ve fotofobi (aşırı ışık hassasiyeti) oluşur. Göz kapaklarında istemsiz kapanma (blefarospazm) görülür. Gözde oluşturduğu hasarın şiddetine göre ise farklı derecelerde bulanık görmeye de yol açabilir. Ani ve yoğun şekilde ultraviyole ışınlara maruz kalan gözlerde hassasiyet ve şikâyetler 6-8 saat sonra başlar ve birkaç gün sürebilir. Fakat gözlerde oluşan hasarın boyutuna göre bu süre 1 haftaya kadar uzayabilir.

Kar körlüğünün gözlerde oluşturduğu tahribatın ve rahatsızlığın etkisini en aza indirmek için Op. Dr. Faruk Eroğlu’nun önerileri ise şöyle:
• Gözleri bol suyla yıkayın.
• Göz kapaklarına soğuk pansumanlar yapın.
• Gözlerde oluşan ağrıyı hafifletmek için suni gözyaşı, çok ağrılı durumlarda ise ağrı kesiciler doktor kontrolünde kullanılabilir.
• Kar körlüğüne maruz kalan kişinin, özellikle ağrı ve bulanık görme şikâyetleri varsa, hiç vakit kaybetmeden bir göz hekimine başvurması gerekir.

GÖZLERİNİZİ ASLA OVUŞTURMAYIN!
Kar körlüğüne maruz kalan kişiler gözlerini asla ovuşturulmamalıdır, çünkü ovuşturma rahatsızlığın daha da ilerlemesine ve korneada yaralanmalara yol açabilir.

KAR KÖRLÜĞÜNE MARUZ KALMAMAK İÇİN…
Oldukça tehlikeli bir hastalık olan kar körlüğüne maruz kalmamak için alınması gereken önlemler ise basit. Mümkün olduğu kadar geniş çerçeveli, yüzü kaplayan gözlükler kullanılmalı. Bilhassa göz rahatsızlığından muzdarip olan hastalarda bu rahatsızlık daha ciddi sonuçlara sebebiyet verebileceği gibi; bu kişilerin suni gözyaşı damlaları kullanmalarını da zorunlu kılmaktadır.

Yorum yapın