İlik Nakli Nedir?

Lösemi olan çocuk hastaların iyileşmesinde ilk olarak uygulanan tedavi yöntemi, ilaç yoluyla hastayı tedavi etmektir. 3,3-5 yıl süren bir kemoterapi tedavisinin sonucunda hastalarda %85’e varan oranlarda iyileşme sağlanır, ancak tedaviye cevap verilmemesi gibi bir olumsuz durum dahilinde hastaya kemik iliği nakli işlemleri uygulanır. Vericiden alınan kök hücrenin, hastaya nakledilmesiyle normal kan yapımı gerçekleştirilmiş olur ve hasta sağlığına kavuşma yolunda ciddi bir adım atmış olur.

TEDAVİNİN ESASLARI NELERDİR?

Kemik iliği naklinde temel prensip, kan hücrelerinin yapımını sağlayan ana-kök hücrelerin sağlam bireylerden (verici-donör) alınarak lösemi hastasına verilmesidir. Böylece normal kan yapımı sağlanmış olur.

KİMLERDEN KEMİK İLİĞİ ANA-KÖK HÜCRELERİ ALINIR?

1- Doku grupları (HLA) uygun kardeşlerden veya nadiren diğer aile bireylerinden (ALLOJENİK).
2- Doku grupları (HLA) uygun akraba olmayan vericilerden (Kemik İliği Doku Bilgi Bankası aracılığıyla).
3- Hastanın kendi kemik iliğinin dondurularak saklanması ve gerektiğinde verilmesi.
4- Damarlarımızda dolaşan kanın içindeki ana-kök hücrelerin özel bir yöntemle toplanarak hastaya verilmesi.
5- Göbek Kordonu Kanı: Yeni doğan kardeşin ana-kök hücrelerden zengin plasentasından (eş) toplanan kanın kullanılması.

NASIL KEMİK İLİĞİ ALINIR?

Toplama işlemi ameliyathane koşullarında genel anestezi altında uyutularak yapılır. Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir.

Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.

Nakil işlemlerinden sonra 3 hafta içinde sağlam ana-kök hücrelerden kan hücrelerinin hızla yapımı başlar. Verilen kemik iliğinin alıcıda reddini önlemek amacıyla 6 ay kadar koruyucu tedaviler uygulanır.

KEMİK İLİĞİ NAKLİNİN BAŞARI ORANI:

Dünyanın gelişmiş hematoloji merkezlerinde olduğu gibi ülkemizde de kemik iliği nakli başarıyla yapılmaktadır. Löseminin cinsine ve vericinin uygunluğuna göre değişmekle birlikte sonuçlar olumludur. %43 ile %83 oranında başarı elde edilmektedir.

YAN ETKİLERİ:

Alıcı lösemi hastasının kemik iliği nakline hazırlanma aşamasında ve sonrasında çeşitli ciddi komplikasyonlar çıkmaktadır. Geç dönemde de normal kişilere göre 5 kez daha fazla oranda yeniden lösemi ya da çeşitli kanser tipleri ortaya çıkabilir.

Hasta başına 25.000 dolar gibi rakamlarla maliyetini ifade edebileceğimiz kemik nakli, ülkemizde ne yazık ki umulduğu kadar gelişmemiştir. Türkiye’de açılacak ilik nakli merkezleri hastaların tedavisinde ciddi ilerlemelere yardımcı olabilir. Ayrıca hastaların ilik nakli operasyonundan sonra 1 yıl kadar bir süre zarfı içerisinde sağlıklarına döndükleri de gözlemlenilmiştir.

Yorum yapın