Havuzda enfeksiyondan korunma önerileri

Yaz aylarında deniz ve havuz keyfinin bazen belli sağlık sorunlarını da birlikte getirdiği, hususiyetle serinlemek için tercih edilen havuzların bazen iyileştirilmesi güç enfeksiyonlara neden olduğu açıklandı.

Enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı dr. Aylin dalkıran, kirlenen ve münasip dezenfeksiyonu yapılmayan havuzlarda kişilerin enfeksiyon kapma riskinin yüksek olduğunu vurgulayarak “su sirkülasyonu iyi sağlanmamış ve düzenli temizliği yapılmamış havuzlar mantardan idrar yolu enfeksiyonuna kadar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. serinlemek isterken hastalanmamak için dikkatli olmak gerekiyor” diye söyledi.

Kirlenen ve münasip dezenfeksiyonu yapılmayan havuzların rekreasyonel su rahatsızlıkları ( Rsh ) ismi verilmiş olan hastalıklara yol açabildiğine dikkat çeken dr. Dalkıran, bu hastalıklar arasında gözde konjonktivit, dış kulak yolu ve burun iltihabı, hepatit a, dizanteri, mantar, uçuk virüsü enfeksiyonlarının yer almakta olduğu söyledi.

Havuza tertipli bakım yapılmadığı takdirde hastalık riskinin arttığını ortaya koyan dr. Aylin dalkıran, şu şekilde konuştu: “suyla bulaşan enfeksiyon hastalıkları toplumda yaygın olarak bulunmaktadır. dezenfeksiyon, havuzlarda su hastalıkları için önemli düzeyde koruma ve kontrol sağlamakla birlikte, dezenfeksiyonun sürekliliğinin sağlanamaması, havuz bakımının iyi yapılamaması, hastalıkların bulaşma riskini artırmaktadır. bununla birlikte havuzları kullanan kişilerin yüzme alışkanlığı ve davranışları da etkili bir faktördür. Özellikle ishal, idrar yolu enfeksiyonu, genital akıntısı olan kişilerin havuzları kullanmaları havuz enfeksiyonlarının yayılmasında çok önemli bir etkendir.”

Enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı dr. Aylin dalkıran, enfeksiyondan korunma yöntemlerini de şu şekilde sıraladı: “havuz suyunun ağız ve buruna girmesinden kaçının. havuz suyunu yutmaktan kaçının. yüzmeden önce ve sonra mutlaka sabunla duş alın. tuvaletten ve çocuk bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkayın. göz enfeksiyonları için maske veya gözlük kullanın. kulak enfeksiyonları için kulak tıkacı kullanın. ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa yüzme sonrasında su ve sabunla temizleyin. genital mantar enfeksiyonlarından korunmak amacıyla ıslak mayoyla uzun süre beklemeyin.”.

Yorum yapın