Grip, susuz ve uykusuz kalanı seviyor!

Sonbahardaki uyku gereksinimi, vücudun bu dönemde direncini arttırabilmek adına vermiş olduğu sinyallerden birisi

Acıbadem fulya hastanesi’nden enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı dr. Hülya kuşoğlu, mevsim dönümünde soğuk algınlığının arkasından gribin en sık rastlanan hastalık olduğunu bildiriyor. Dr. Kuşoğlu, sorularımızı yanıtladı.

Sonbahar hastalıklarının artmasında neler etkili?
Başta havaların soğuması, güneş ışığının daha az hale gelmesi, kafi ve dengeli beslenememek, az uyku, hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırıyor. şahsın immün sistemi kuvvetli değil ise ya da yaşlıysa kış hastalıklarının komplikasyonlarına daha yatkın hale geliyor.

Güneş ışığının azalmasıyla enfeksyon rahatsızlıkları arasındaki ilişki nedir?
Güneş ışığının vücut direncini artırma özelliği mevcut. Zaten sonbaharda ve kış aylarında hastalıkların artmasındaki en ehemmiyetli nedenlerden birisi, güneş ışınlarından uzak kalmak.

Peki yetersiz sıvı alımının ve uykusuzluğun tesiri ne yönde?
Uykudaki vücudun immün sistemi güçleniyor. Ve immün sistemi zayıfladığında da hastalıklara daha basit yakalanılıyor. Vücut bize bu geçiş dönemlerinde sinyal veriyor. Hastalarımıza vermiş olduğumuz üç ehemmiyetli tavsiye arasında, tertipli beslenme, uyku ve çok sıvı almak mevcut.
Viral hastalıklar, vücudun susuz kalmasını seviyor. Anatomik olarak ağız içi ve solunma yollarının kuruması, virüslerin işine geliyor.

Bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolları nedir?
Sürekli el yıkamak, tokalaşmamak, kapalı yerlerde uzun müddet bulunmamak icap ediyor. Hapşırırken el yerine mendil kullanılmalı, el yıkama imkanının olmadığı ortamlarda dezenfekte edici solüsyonlar ve jeller seçilmeli. Sarılmak ve öpüşmek gibi alışkanlıklarımızı kış aylarında azaltmalıyız.

Hastalara önerileriniz neler?
Özellikle gripte istirahat şart. Okul ve işyerlerinde hasta bulunan şahıslar kesinlikle eve gönderilerek diğerleri himaye edilmelidir. İşverenler umumiyetle kısa müddetli düşündüğü için personelinin sağlığını çok önemsemiyorlar. Halbuki dinlenerek ihtimal dahilinde 2 günde geçebilecek hastalık ayakta beş gün boyunca sürüyor, üstelik farklı şahısları hasta etme tehlikesi de mevcut.

Rahatsızlıkları tanıyın
Soğuk algınlığı: yüzde 80-90 nispetinde ‘rinovirüsler’denen virüs grubu etkili oluyor. Ateşsiz bulunan burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda ‘gıcık’yapma benzeri işaretler görülüyor. Vücut kırıklığına yol açıyor.
Grip: umumiyetle nezle-soğuk algınlığıyla karıştırılır. İnfluenza virüsüyle meydana gelen yüksek ateş, kas ve eklem ağrılarıyla seyreden grip, dikkat edilmezse ehemmiyetli komplikasyonları olabilen bir virütik enfeksiyon. Nezleye göre daha iltihaplı bir burun akıntısı ve nefes darlığı görülebilir.
Nezle: Çok türlü virüslerle meydana gelen bir üst solunma yolu enfeksiyonu. Hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığıyla başlar. Halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Ateş sürekli olarak olmayabilir.
Sinüzit: burun çevresindeki boşlukların iltihaplanmasıdır. Geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, ağız kokusu mevcuttur. Ateş olabilir.
Faranjit: yutak iltihabıdır. Boğazda yanma, sancılı yutkunma, ateş, lenf bezlerinde şişme görülebilir.
Bronşit: bronşların iltihaplanmasıdır. Soğuk algınlığını takiben kuru bulunan öksürük yerini balgamlı öksürüğe bırakır. Bazılarında hırıltılı solunma, nefes darlığı ve sırt sancıları olur.
Astım: her yaşta görülebilir. Nöbetler halinde varan öksürük, hırıltı ve nefes darlığıyla kendisini gösterir. Astım nöbetlerinin en ehemmiyetli sebebi alerjenler ve nezle, grip gibi virütik enfeksiyonlardır.
Zatürre: akciğer dokusunun iltihabıdır. Üşüme, titreme, yüksek ateş ve öksürükle başlar sonrasında koyu balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı eklenir. Kesinlikle tedavi ve takip icap ettirir.

Grip aŞisini kimler olmali?
-65 yaş üzerindekiler
-Şeker hastaları
-astım ve müzmin akciğer rahatsızlığı olanlar
-organ nakli yapılmış hastalar
-böbrek hastaları
-bakımevlerinde, huzurevlerinde kalanlar
-bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler
-anne adayları ( Gebeliğin 3. ayından başlamak üzere )
-6 aylık ve daha büyük bebekler.

Yorum yapın