Görme engelli gencin okuma hevesine kabartma harf engeli

Adana’da akraba evliliği nedeniyle doğuştan görme engelli olarak dünyaya gelmesine rağmen l lise 3. sınıfa kadar okuyan ve Siyasal Bilgiler Fakültesi okuma hedefi olan 16 yaşındaki Cüneyt Arat, İngilizce bölümünde kabartma harfler olmadığı için çok zorlandığını, bu nedenle sözel bölüme geçmek istediğini ancak bir türlü geçişin sağlanmadığını söyledi.

Kuzen olan Burhan (42) ile Meryem Arat (38) bundan 20 yıl önce evlenerek hayatlarını birleştirdi. Bu evlilikten 3 çocukları oldu. Ortanca çocukları olan Cüneyt Arat (16) 8 aylıkken göz bebeğinde problem olduğu için hastaneye götüren aile çocuklarının doğuştan görme engelli olduğunu öğrenerek yıkıldı. Doktorlar çift akraba olduğu için Cüneyt’in doğuştan görme engelli olduğunu söyledi. Cüneyt’in annesi ve babası bir süre sonra o bebekken anlaşamayarak ayrıldı. Baba Burhan Arat, çalışmak üzere Kuzey Kıbrıs

Türk Cumhuriyeti’ne gitti. Cüneyt Arat ise okumak için Adana’da dedesi Abdulkerim (67) ve ninesi Asiye Arat (55 ) ile birlikte kalmaya başladı. Arat, görme engelli olmasına rağmen hiç görme engelliler okuluna gitmeden lise 3. sınıfa kadar okuma başarısını gösterdi. Onun tek amacı liseyi bitirerek üniversite sınavını girip Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanmak. Ancak lise 3. sınıfta İngilizce bölümünü seçtiği için okumakta bir hayli zorlanıyor. Halen Adana Atatürk Lisesi’nde eğitim gören

Arat, görme engelli olduğu için kabartma harflerle eğitim görmesi gerekiyor. Ancak okulda İngilizce bölümü derslerinde kabartma harfler bulunmadığı için derslerde başarılı olamıyor. Bu durumun üniversiteyi kazanmasına engelleyeceğini düşünen Arat, İngilizce bölümünden, sözel bölüme geçmek için Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü ancak bu zamana kadar bir sonuç alamadı.

“TEK HAYALİM SİYASAL BİGİLERİ KAZANARAK SİYASETE ATILMAK”

Arat, tek hayalinin Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanmak olduğunu belirterek, “İlköğretim yıllarında bizim İngilizce derslerimize görme engelli öğretmen girmediği için pek bir şey öğrenemedik. Daha sonra ben liseye geçtim. 2 yıldır Adana Atatürk Lisesi’nde eğitim görüyorum. Geçen yıl İngilizce bölümünü seçtim. Ancak İngilizce de kabartma alfabeden oluşan kitaplar olmadığı için çok zorlanıyorum. Bu yıl derslerim hep zayıf olacak. Bunun için bu eğitim-öğretim yılının başında Milli

Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm. Bakan bana ‘mevzuat gereğince bölüm değişikliklerinin 15-30 Haziran tarihleri arasında” olduğunu söyleyip, kendisi için bir şeyler yapacaklarını ifade etti. Ama hala ben İngilizce bölümündeyim” dedi.

Sözel bölümüne geçememesi durumunda iyi bir derece ile liseyi bitiremeyeceğini ve hayali olan Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanamayacağına dikkat çeken Arat, şunları kaydetti:

“Engellileri aslında engelli değildir, Ben engellenmediğim sürece engelli değilim ama engelleniyoruz. Ben çok fazla bir şey istemiyorum sadece bölümünün sözel yapılmasını istiyorum. Başbakan’ımdan ve bakanımdan bunu rica ediyorum. Ben tek amacım liseyi iyi bir dereceyle bitirip Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanıp siyasete atılıp engelli haklarını daha iyi korumak ve onları için yasa çıkarmaktır.”

Engellilerin hala Türkiye’de iyi şartlarda olmadığını savunun Arat, “Ben normal insanların okuduğu liseye gitmek zorunda kalıyorum. Benim gittiğim okulda bir kaç tane görme engelli öğrenci var. Bunların okuma şansı çok az. Ama biz azimle okumaya devam ediyoruz. Maddi durumumuz iyi olmadığı için evde bilgisayarım yok. Onun ders çalışmaya amcamın evine gidiyorum. Onun bilgisayarını sesli ders yükleyip oradan ders çalışıyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bilgisayar almak için başvurdum ama engelim yüzde 82

olmasına rağmen bana bilgisayar vermediler. Bunu da anlamıyorum. Ben okumak istedikçe bana engel çıkartıyorlar. Ama ben okuyup bu sorunları ortadan kaldıracağım” dedi.

Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat Arat’ın durumuyla ilgili olarak kendilerine bölüm değiştirmek için müracaat gelmediğini, bir başvuru olması durumunda mevzuata göre gerekenin yapılacağını söyledi.

Kaynak: IHA

“Görme engelli gencin okuma hevesine kabartma harf engeli” üzerine bir yorum
Yorum yapın