Engellilerin Kullandığı Ürünlerin Tamamı Devlet Trafından Karşılanmalıdır

Engelli insanların yaşamını kolaylaştırmak adına, bir nebze de olsa doğuştan ya da sonradan sahip olunan dezavantajları tolere edilmesini sağlayan cihazlar ve sistemler vardır. Engelli için yapılmış bu cihazlar ve sistemler ülkemizde yavaş yavaş yayılmaya başlamaktadır. Kullanışlılığı açısından iyi olmasına rağmen karşımıza çıkan bir problem daha vardır. O da maddi yönden pahası. Herkesin parasal kuvveti bu envanterleri karşılayacak kapasitede değildir.

Engelliler için dizayn edilmiş eşyaların başında hepimizin bildiği akülü tekerlekli sandalyeler vardır. Aynı sistem temel alınarak yapılmış akülü scooterlar da gün geçtikçe yaygınlaşmaya başlamıştır. Akülü ve manuel tekerlekli sandalyeler günümüzde kişiye özel üretimlerle yapılmakta, vücut ebat ve ölçüleri baz alınarak geliştirilmektedir. Hareketli ve sabit olarak farklı durumlar için çeşitli biçimlerde tasarlanmış tutunma bantları da kullanışlı ürünlerdendir. Merdiven transfer cihazları da iş yeri ve evler için hayatı kolaylaştıran ürünlerin başında gelmektedir. Bunlarla birlikte değişik durumlar için tasarlanmış birçok yardımcı ekipman bulunmaktadır.

Ülkemizde pek yaygın olmayan fakat görme engelliler için büyük önem taşıyan hissedilebilir uyarı ve takip yüzeyleri mevcuttur. Bu yüzeyler farklı materyal ve yüksekliğe sahiplerdir. Görme engelli insanların bulunduğu bölge hakkında bilgi, çevre ve yön bilgileri, etraftaki tehlikeler ve tehlikeli olabilecek durumları bilmesini sağlayan bu yüzeyler ve takip iz yolları hava limanları, tren istasyonları, metrolar, otobüs durakları, alt ve üst geçitler, okullar, camiler, müzeler, alış veriş merkezleri vb. kısaca bir çok yerde olması gerekmektedir. Bu takip yüzeyleriyle birlikte görme engelli insanlar için önem teşkil eden diğer bir ürün ise kabartma ve yönlendirme levhalarıdır. Bu levhalar yine takip yüzeyleri gibi engelli insanların çevresiyle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlar.

İş yerlerinde ya da özel otoparklarda engelliler için ayrılmış parka yerleri mevcuttur. Her yerde olmasa da gitgide yaygınlaşmaya başlamıştır. Daha da yaygınlaşması gerekmektedir. Ama gelin görün ki kısıtlı sayıda mevcut olan bu park yerlerini, kısıtlı beyine sahip, bilinçsiz ve düşüncesiz kafalı insanlar işgal etmektedir. Kendisin engelli olmadığı halde engelliler için ayrılmış park yerlerini işgal eden insanları önlemek adına yapılmış uzaktan kumandalı bariyerler mevcuttur. Bu ürünle karşılaşınca önce şaşırdım, sonra da kendi kendime düşündüm. Dünya öyle bir hal almış, insanlar öyle bir zihniyete sahip olmuşlar ki, bu yaptıklarının büyük bir acizlik, düşüncesizlik ve kabalık olduklarının farkında değiller. Durum basit olaraktan her yerde bulunan engellilerin hakkı olan park yerlerinin kazanılmasından ziyade korunması halini almış ki bu gerçekten üzücüdür. Konumuza dönecek olursak, bu zihniyete sahip zihniyetsiz insanlardan park yerlerini korumak amacıyla yapılmış, özel bariyerli uzaktan kumandalı ve güneş enerjisiyle şarj olan sistemler mevcuttur.

Engelliler için tasarlanmış ve üretilmiş tüm bu ürünlerin alınması ve uygulanması devletimiz tarafından neredeyse tamamen yine engellilerin kendi sorumluluğuna bırakılmıştır. Herkesin maddi düzeyi bir değildir. Engelli insanların hayatını kolaylaştırmaya yönelik bu ürünlerin maliyeti ve piyasa fiyatı küçük rakamlar değildir. Sebebi birçok ürünün ithal olması Türkiye’de üretimin yok denecek kadar az olmasıdır. İpe sapa gelmez bir çok alanda teşvik primleriyle üretici ve girişimciyi destekleyen devletin bu konu hakkında da düşünme zamanı gelmiştir. Ama nedense bu tip durumlar boş birer seçim vaadinden öteye gitmemektedir. Gazetelerde, televizyonlarda ya da internette gördüğümüz takip ettiğimiz engelli ürün fuarlarındaki ürünler bir çok engelli vatandaşımız hayali olmaktan çıkmalıdır. Lüks tüketim gibi görünen bu ürünler ve sistemler devlet desteğiyle birer hak haline gelmelidir.

Yorum yapın