Egemen Bağış hakkında dava açılıyor!

Fransa Başbakanı Sarkozy tarafından gündeme getirilen, “soykırım yoktur” diyen kişilerin para cezası almasını ön gören “soykırımı inkar yasası” şimdiden insanları cezalandırmak için kolları sıvadı. Hatırlayacağınız üzere Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ermeni soykırımını inkar yasası dolayısıyla, İsviçre’nin Zürih kentinde “Ermeni soykırımı yoktur. Gelsin beni tutuklasınlar” demişti. Zürih Savcısı Braunschweig, Bağış’ın bu sözleri üzerine ön soruşturma başlattı.  İsviçre Ceza Kanunu’nun 261. maddesinde ırkçılık başlığı ile yer alan kanuna muhalefet etmekle itham edilen Bağışın diplomatik dokunulmazlığı yoksa hakkında dava açılacağı da belirtildi. Bu alınan karar üzerine İsviçre’deki Ankara Büyükelçiliği, Dış İşleri Bakanlığı’na çağırıldı.

BAĞIŞ NE DEMİŞTİ?
Davos zirvesi nedeniyle İsviçre’ye giden bağış, 19 Ocak’ta Zürih’te izlediği Sezen Aksu konseri sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlamış, Fransa’daki 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifiyle ilgili bir soru üzerine de şunları söylemişti:

“KAĞIT PARÇASINDAN ÖTEYE GİTMEZ”
”Bu konuda sayın Başbakanımız (Recep Tayyip Erdoğan) gerekenleri söyledi. Bu karar bizim için yok hükmündedir. Fransa’da akıl sahiplerinin akıl sahibi olmayanlardan fazla olduğuna inanıyoruz. İsviçre de bildiğimiz kadarıyla sözde soykırımı reddetmenin suç olduğu bir ülke. Biz bugün İsviçre’deyiz ve ben diyorum ki 1915 olayları soykırım değildir. Gelsinler beni tutuklasınlar. Bu tür çabaların ben yaşama şansı olduğuna inanmıyorum. Bunlar bir kağıt parçasından öteye gitmez”

PERİNÇEK MAHKUM EDİLMİŞTİ
Ergenekon davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek, 2005 yılında Lozan’da verdiği konferansta Ermeni soykırımı iddialarını yalanladığı için İsviçre mahkemeleri tarafından yargılanmış ve mahkum edilmişti. 2008 yılında AİHM’ye başvuran Penrinçek’i halen davada Türkiye hükümeti savunacak

“ENGİZİSYONA GERİ DÖNDÜLER”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Zürih savcısının şu anda yaptığı ambargonun engizisyon dönemine geri dönmekten başka bir anlam ifade etmediğini belirterek, ”Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanına fikrini ifade ettiği için dava açmak da haddine düşmez” söyledi.

Bakan Çelik gazetecilerin sorularını cevaplarken fikir hürriyetine ambargo uygulamanın bir kişinin nasıl düşüneceğine karar vermenin siyaset veya yargo yoluyla olacağını belirtirken, ‘Türkiye Cumhuriyetinin bir bakanına fikrini ifade ettiği için dava açmak da haddine düşmez” dedi.

Yorum yapın