Dünyanın 7 Harikası

İnsanoğlunun ortak mirası diyebileceğimiz dünyanın 7 harikasının tamamı insan oğlu tarafından inşa edilmiş yapılardır. Ne yazıkki dünyanın yedi harikası içinden günümüzde ayakta kalan tek eser sadece KEOPS PİRAMİDİ’dir.

DÜNYANIN YEDİ HARİKASI

1 Keops Piramidi
2 Babil’in Asma Bahçeleri
3 Artemis Tapınağı
4 Zeus Heykeli
5 Rodos Heykeli
6 İskenderiye Feneri
7 Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi)

Keops Piramidi ; Mısırda yer alan piramitlerden hepsinin aksine 7. harika içerisine giren tek piramittir keops piramidi.Günümüze kadar var olan tek piramit olduğundan şu an için dünyanın 7 harikası arasında gösterilmektedir.Bu yapıt M.Ö 2560 yılında firavun khufu tarafından yaptırıldı.Bu piramitin yapılış süresi olarak 20 yıla aşkın bir süre geçtiği söylenmektedir.Yapıldıktan sonra 43. yüzyıl boyunca dünyanın en uzun yapıtı olarak tarihe geçmiştir.

Babil’in Asma Bahçeleri ; Bölgede bulunan bahçelere özel olarak hazırlanmış su kanalları vasıtasıyla fırat nehrinden pompa yardımı ile birlikte su yukarılara doğru çekilerek bahçenin sulanması için kullanılıyordu.Bu bahçeler hasret çeken o yılların krali Nebuchadnezzar’ın karısı için özel olarak yaptırıldı.Karısının geldiği ülke yeşil ve bahçeler yer aldığı için hasret çekmemesi adına kendi bulunduğu krallığına da dünyanın en güzel bahçelerini inşa ederek ülkesine çektiği hasreti son buldurmuştur.

Artemis Tapınağı ; Bu yapı M.Ö 550 yılında efes antik kentinde yapılmıştır.Tamamıyla mermerden oluşan bu yapıt o yılların kralı olan croesus tarafından yaptırıldı. O dönemin en büyük heykeltraşları tarafından bronz taşlarla kaplanan yapıt hem pazar yeri hemde dini müessese tarafından kullanılmaktadır.

Zeus Heykeli ; Zeus heykeli M.Ö 450 yıllarında Olympia’da yapıldı.Yunanlıların en büyük tanrısı zeus için yapılmıştır.Olimpiyat oyunları esnasında 391 yılında putperestlik olarak görülmesi esnasında zeus tapınağı kapatıldı.Heykel zengin varlıklı yunanlılar tarafından constantinople’e taşınmış ve burada 462 yılında çıkan büyük yangına kadar kalmıştır.

Rodos Heykeli ; Yapılışı tam 56 yıl alan bu yapıt dünyanın 7 harikası arasında yer almayı başardı.Rodos heykeli oldukça büyük bir heykel olmasının yanı sıra insanlar için beraberliğin bir simgesiydi.M.Ö 226 yılında oluşan bir deprem sonucunda heykelin küçük bir kısmı kırıldı.100 yıl boyunca harebe halinde kalan yapıtın hurdalarını suriyeliler ve yahudilere sattılar.

İskenderiye Feneri ; Büyük iskenderin ölümünden sonra mısır civarında bulunan iskenderiye’yi kendi ülkesine başkent yapıldı.Bu ülkede faros adasına bir fener yapılmak istendi.117.m uzunluğunda yapılan fenerin en büyük özelliği aynasıydı.Aynanın yansıttığı ışık yaklaşık olarak 50 km mesafeden görülebiliyordu.Yaşanılan depremler neticesinde oldukça fazla zarar gördü.1480 yılında memlüklüler tarafından şehri korumak için yapılacak olan yapı için parçaları kullanıldı.

Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi) ; Adından da anlaşılacağı üzere kral için kızı ve karısı tarafından yapılan bir mezardır.Bodrum civarında yapılan bu yapıt M.Ö 350 yılında yapılmıştır.Heykeltraşlar tarafından özel olarak yapılan mezarın oldukça büyüleyici bir görüntüsü vardır. 16. yüzyılda bu yapıt oldukça geniş güvenlik önlemleriyle korundu.Haçlı seferlerinin olduğu yıllarda bugün ki bodrum kalesinin yapımı için , mezarın neredeyse tüm malzemeleri kullanıldı.

DÜNYANIN YEDİ HARİKASIYLA ALAKALI VİDEO. İzlemenizi öneririz.
http://youtu.be/baHzW8vc9R4

Yorum yapın