Cep telefonu kansere sebep olur mu?

Halk arasında telefonun beyne zarar verdiği iddiası, hemen herkes tarafından duyulmuştur. Genelde telefonla uzun süreli bir görüşme sonrasında ebeveynlerimiz tarafından telefonun radyasyon yaymak suretiyle bünyeye zarar verdiği söylenir. Peki bu iddia ne kadar doğru? Bu doğruluk hakkında bilgi sahibi olmak için, gözler bilim adamlarına çevriliyor. Bioelectromagnetics dergisinde yayınlanan ‘Kablosuz Telefon Kullanımı ve Beyin Kanseri ile Diğer Tümörler’ başlıklı rapor bu iddiaları aydınlatacak gibi gözüküyor. Ancak şimdiden raporda baz istasyonlarının endişelenecek bir tehlike içermediğinin de altı çizilmiş.
Dünya Sağlık Örgütü Manyetik Alanlar Projesi Başkanı Dr. Michael Repacholi, cep telefonu kullanmanın beyne zarar vermediğine dair açıklamalarda bulundu.

Çeşitli ülkelerden bilim adamları ile Bioelectromagnetics Dergisi’nde yayımlanmak üzere ‘Kablosuz Telefon Kullanımı ve Beyin Kanseri ile Diğer Tümörler’ başlıklı bir rapor hazırlayan Repacholi, ne epidemiyolojik çalışma sonuçlarının meta analizlerinin ne de laboratuvar çalışmalarının toplu analizlerinin, kablosuz telefon kullanımının beyin kanseri glioma ve diğer üç kafa tümörü için belirgin risk oluşturmadığını ortaya koyduğunu bildirdi.

Baz istasyonları konusunda endişelenmenin yersiz olduğunu ifade eden Repacholi, “Kablosuz telefonlardan yayılan RF enerjisini en fazla emen ve kafa içinde konumlanan glioma (beyin kanseri) ve diğer üç tümör çeşidi ile kablosuz telefon kullanımı arasındaki ilişkinin nedensel olup olmadığını değerlendirmek için önceden-hemfikir metodolojisine dayanan sistematik bir çalışma yürüttük. Ne epidemiyolojik (hastalıkların toplumdaki görülme sıklığı ve yayılımını inceleyen tıp dalı) çalışma sonuçlarının meta analizleri ne de laboratuvar çalışmalarının toplu analizleri kablosuz telefon kullanımına bağlı olarak beyin kanseri glioma ve diğer üç kafa tümörü için belirgin risk artışı göstermedi. Araştırmalar, mevcut sağlık otoritelerinin görüşlerini ve uluslararası güvenlik limitlerinin yeterli koruma sağladığını destekliyor.” dedi.

Öte yandan, Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), tedbir olarak baz istasyonlarının yaydığı enerjiyi dörtte bir oranında düşürerek cihaz başına 10 Volt/Metre (V/m) olarak uygulanmasına karar vermişti.

Cep telefonunun zararları hakkındaki haberleri takip eden okuyucular, İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) Başkanı Paolo Vecchia’nın Türkiye ziyareti esnasında bültenlere yansıttığı konuşmasında “ICNIRP tarafından Avrupa ülkeleri için baz istasyonu limit değeri 41 V/m olarak belirlendi. Türkiye 10,23 V/m limit değerini sınır alarak, bu limit değerleri daha da düşüren ülkeler arasında yer alıyor. Bunun anlamı, ‘Ben daha da tedbirliyim’ demek. Bu noktada baz istasyonlarının zararlı olduğunu söylemek haksızlık olur.” diyerek, cep telefonlarının korkulacak bir zarara sebebiyet vermediğinin altını çizmişti.

Yorum yapın