Başörtüsü yüzünden sürgün yedi!

Nisanur Uşar adındaki başörtülü öğrenci, sırf başında taşıdığı ve inandığı dinin bir gereği olarak gördüğü başörtüsünü çıkartmadığı için hakkı olan başarı belgesini alamadığı gibi; “babasını cezaevine atmak” gibi bir tehditle de karşı karşıya kaldı. İkna çabaları da yetersiz kalınca başka bir okula sürgün edilen Uşar’ın hikayesi, yürekleri burkan cinsten.

ANKARA – İnancı gereği başörtüsü ile Şehit Evren Ayyarkın İlköğretim Okulu’na giden Nisanur Uşar adlı öğrenci, başta okul idaresi olmak üzere defalarca ikna edilmeye çalışıldı. İddiaya göre başörtülü olduğu için okul idaresi tarafından ilk önce kendisine başarı belgesi verilmedi. Daha sonra Nisanur, adeta 28 Şubat sürecinden kalma ikna odalarına alırcasına Rehberlik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından ikna edilmeye çalışıldı.

Yine iddiaya göre, öğrenciyi ikna girişimleri fayda vermeyince okul yönetimi, 6 sınıf öğrencisi Nisanur’u babasını cezaevine girebileceği şeklinde tehdit etti. Öğrenciyi tehdit yönteminde de bir sonuç almayan okul yönetimi, öğrenci hakkında tutanak tutmaya başladı, çocuğun başörtüsünü çıkarması için ailesine uyarı mektupları gönderdi. Bütün bunlar sonuç vermeyince idare Nisanur’u kapısının önünde bulunan Şehit Evren Ayyarkın İlköğretim Okulundan kilometrelerce uzaklıktaki Bucuk İlköğretim Okuluna sürgün etti.

Sadece başörtülü olduğu için başarı belgesi kendisine verilmeyen, babasını cezaevine atmakla tehdit edilen Nisanur’un babası Reşat Uşar sürgün olayını esefle kınayarak tepkisi şöyle dile getirdi: “Ankara’nın olumsuz kış şartları göz önüne alındığında kızımın kilometrelerce uzaklıktaki okula yayan gitmesi mümkün değil. Dolayısıyla servisle göndermek zorunda kaldık. Okul yönetiminin haksız tutumunu esefle kınıyorum.” (Hafzullah Sevim-İLKHA)

Türkiye Cumhuriyetinin başkenti olan Ankara’da gerçekleşen bu elim olay, hala baskıcı zihniyetin aktif olduğunu ve insan haklarına duyulan saygının ne kadar düşük bir seviyede tutulduğunuz gözler önüne sermiş oldu. Dileğimiz uluslararası camiadaki itibarımızı zedeleyen bu tür olayların hiç yaşanmaması yönündedir.

Yorum yapın