800 Kilometre Engelli Projesi

İki can dost tarafından başlatılan ve belgesel formatında yayınlanacağı duyrulan 800 kilometre engelli projesi engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkatleri çekmek için kendileride engelli olan iki arkadaşın motorsiklet yolculuğunu konu alıyor.

Kültür Bakanlığı destekleğiyle yaşama geçirilen 800 Km engelli projesinde Engelli aktivist Hüseyin Eroğlu ve engelli ressam Aydın Erkuş’un yolculukları konu ediliyor.

Belgeselin yönetmeni Murat Erin ise belgeselde sepetli motosikletle seyahat eden iki engellinin yolculuğunun anlatıldığını anlatarak, şunları kaydetti:

“Amacımız bedensel engellilerin sosyal hayata katılımı konusunda biraz daha zihin açıcı mesajlar vermek. Yol boyunca konaklama ve dinlenme yerlerinin koşullarının ne kadar uygun olup olmadığını bir yol macerası olarak göstermek istiyoruz. Biz seyahat boyunca sadece olumsuz şeyleri değil olumlu olan şeyleri de göstermeye çalıştık. Ben şuna dikkat ettim, engeller şehir merkezlerine girdiğiniz zaman daha da yoğunlaşıyor. Bu belgeselle engellileri gezmeye teşvik etmek ve henüz engelli olmayan insanlar olarak farkına varmadığımız küçük detayların aslında ne kadar önemli olduğunu göstermeyi hedefliyoruz. İnşallah bu proje insanların engellilerin toplumdaki yerlerini anlamalarında yardımcı olur.”


Yolculuk yaparken de yolculuk koşullarının engellilere uygun olup olmadığını görmek istiyoruz. Mesela yolculuk boyunca engellilere uygun tuvaletlere var mı? Büyük ihtimalle çok fazla değişiklik yapılmadığını göreceğiz ama merak ediyoruz.”
Motorla çıktıkları yolda engelsizlerin koyduğu engelleri görerek İstanbul’dan Yatağan’a kadar geldiklerini ifade eden ressam Aydın Erkuş da yol boyunca uğradıkları tesislerde engellilerin işini kolaylaştıran hizmetlerle fazla karşılaşmadıklarını, çok lüks tesislerin bile ülke nüfusunun yaklaşık 13’ünü yok saydığını belirtti.

Yorum yapın