260 Bin Engelliye İş Müjdesi Haberi?

Daha önce yüzlerce binlerce kez gördüğümüz “aldatıcı gazete başlıkları” serisine bir yenisi daha eklendi. Devlet kanalı TRT hem haberlerinde hemde internet sitesinde “2060 bin engelliye iş müjdesi” başlığını atarak milyonlarca engelliyi umutlandırdı. Haberin içeriğini aynen kopyalıyoruz.

Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak gündemlerindeki ”önemli düzenlemeleri” anlattı.
”260 bin engellinin istihdamı için yoğun çalışma”
Bir başka önemli çalışmalarının, engellilerin istihdamı konusunda olduğunu dile getiren Çelik, şunları kaydetti:
”Bu konuda da önemli yönetmelik değişiklikleri yaptık. Türkiye’de engelli istihdam kotası 300 bindir. Fakat şu anda 40 bin kişi istihdam ediliyor. 260 bin kadro açık. Yani Türkiye’de 11 milyon çalışanı hesap ederseniz ve istisnaları çıkartırsanız, kota yüzde 3’ten 300 bine tekabül ediyor ve bu açığı da önümüzdeki dönemde Bakanlığımız içerisinde yapılacak duyurularla, yapılacak sınavlarla bütün bu kotaların doldurulması ve çok sayıda engelli kardeşimizin istihdam edilmesiyle ilgili çalışmalarımızı şu anda yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.”

Konuya dair Haber-Engelliler.Gen.Tr’nin yorumu

Devlet kadrolarında yasa gereği doldurulması gerekirken doldurulmayan yüzbinlerce boş kodro olduğunu hepimiz biliyoruz. Geçen yıl yoğun bir engelli alımı yapılarak bu sayı 40 bine ancak çıkartılabildi. Geriye kalan 260 bin boş kadronun yakın bir gelecekte tamamının doldurulması bize göre imkansız bir durumdur. Zaten çalışma bakanı 2060 bin boş kadronun ne zaman hangi tarihte doldurulacağına dair bir tarih belirtmemiş. Sadece boş kadroların doldurulması için çalışma yaptıklarını söylemiş. Biz engelliler kendimizi bildik bileli bu çalışmalar devam edip durur ama her ne hikmetse boş kadrolar bir türlü dolmaz.

Güzide basınımıza soruyoruz?

Bakanın açıklamalarında boş kalan 260 bin engelli kadrosunun hangi tarihte doldurulacağına dair tarih verilmemişken, sırf dikkat çekip okunma-izlenme oranını artırmak (reyting) amacıyla aldatıcı başlık kullanmak gazeteci etiğine, basın ahlakına ne kadar uyuyor?

Yorum yapın