2022 engelli maaşı almak için gerekli şartlar?

Halk arasında 3 aylık engelli aylığı veya kanun numarası olan 2022 aylığı diye adlandırılan aylıktan kimler yararlanır, 2022 maaşı almak için gerekli belgeler nedir, hangi belgelerle nereye müracaat etmeliyiz tüm bu soruların detaylı cevaplarını aşağıda bulacaksınız.

Kimler 2022 Maaşı Alabilir?

28539 sayılı 2022 maaşı yönetmelik kapsamında şu kişiler 2022 sayılı kanun gereği özürlü maaşı alabilir.

1-      Özürlü maaşı alacak kişinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna )ssk, bağkur, emekli sandığı) tabi olmaması

2-      En az %40 özürlü sağlık kurulu raporu olması (rapor oranı %40’ın altında olanlar hiçbir şart altında 2022 özürlü maaşı alamaz.)

3-      İlgili yönetmelikte zikredilen muhtaçlık sınırını aşmaması (ki bu sınır 2015 yılı için ilk 6 ayda 286,37 TL, 2015 ikinci 6 ayı için: 303 TL ‘yi geçmemesi gerekmektedir.)

Bu şartları taşıyan kişiler 2022 maaşı başvurusu yapabilir.

Önemli dipnot: Bahsedilen özürlü aylığı alacak engelli herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmamalı. Bir şekilde sgk kaydı olan engelli bireylere hiçbir şart altında engelli maaşı bağlanmaz.

Hangi Belgelerle Nereye Müracaat edeceğiz?

Son yönetmeliğe göre 2022 maaşı başvuruları SYDV sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı na yapılır. Buna göre 2022 maaşıyla ilgili tüm iş ve işlemler sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından yürütülmektedir. Başvuru sırasında kurumda hazır olan matbu bir form size verilerek doldurulması istenir. Bununla birlikte maaşı alacak kişinin muhtaç olup olmadığı araştırması hem elektronik ortamda hemde size verilen kağıtta bazı kurumlara giderek belge getirmeniz istenerek yapılır. Örneğin trafik şubeye giderek üzerinize araç olup olmadığı veya tapu kadastroya giderek üzerinize olan olmayan taşınmazların listesi, sosyal güvenlik kurumuna giderek sgk kaydınızın olup olmadığınızın belgeleri istenir. Bu belgeler ışığında muhtaçlık durumu yeniden değerlendirilerek engelli maaşı alıp almayacağınıza karar verilir.

2022 Maaşı Başvuruları Nereden Sorgulanır?

2022 Maaşı başvuruları önceden internet üzerinden sorgulanıyordu. Ancak yapılan son değişiklikle birlikte malasef internet üzerinden sorgulama yapılamıyor. Başvurunuz hangi aşamada olduğunu öğrenmek için kuruma giderek bilgi alabilir, ya da mevcut 2022 maaşınızın yani 2022 engelli maaşı alıyorsanız onun kesilip kesilmediğini kontrol etmek için e devlet şifresi alarak e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

2022 Sayılı Kanun Gereği Kaç Çeşit aylık Vardır?

  • 1. Yaşlı Aylığı (65 yaşını doldurmuş olanlar için )
  • 2. %40-69 Arası Engelli Aylığı (18 yaşından büyük olanlara verilen aylık)
  • 3. % 70 ve Üzeri Özürlü Maaşı (18 yaşından büyük olanlara verilen aylık)
  • 4. 18 Yaş Altı Özürlü Yakını Aylığı (Bu aylık özürlünün kendisine değil yakınına anne baba gibi ödenen aylıktır)
  • 5. Silikozis Aylığı

Olmak üzere 5 çeşit aylık ödemesi vardır.

2022 Maaşı Kaç Ayda Bağlanır?

Önceleri 2022 maaşı bağlanma süreci çok uzundu. 1-2 hatta 3 yıla kadar uzayan bağlanma süreçleri vardı. Ancak son kanuna göre 2022 bağlanma süreci çok kısaltılmış olup başvurular 2-3 ay içerisinde gerçekleşmektedir.

Not: Konuyla ilgili daha fazla detay ve soru sormak için tıklayın

https://engelliler.gen.tr/forumlar/10/2022-engelli-maasi-alma-sartlari-soru-cevap/

“2022 engelli maaşı almak için gerekli şartlar?” üzerine bir yorum
  1. 1994 doğ. Zihinsel ve fizik engelli Dowm’lu oğlum var devlet ayda 5 milyar da verse bu çocuklarının rehabilatasyonu mümkün mü yok eve giren şu kadar para bu kadar maaş kriteri Avruba biriliğine imza atarken güzel peki
    bu özürlülerin paraları nereye gidiyor utanmazlar

    Cevapla
Yorum yapın