Tansiyon hastalarına uyarı

Memorial ataşehir hastanesi nöroşirürji bölümü’nden prof. Dr. Murat İmer, yüksek tansiyon hastalarının, son derece ölümcül bulunan beyin kanaması riskine karşı hususiyetle sıcak havalarda tansiyonu yüksek hale getirecek her çeşit nedenden kaçınmaları lazım olduğunu açıkladı.

İmer, mevzuya dair yaptığı yazılı izahatte, sıcaklık derecelerinin vakit ilerledikçe yükseldiğine dikkati çekerek, hususiyetle belli bir yaşın ardından, tansiyon hastalığı olanlarda görülen beyin kanamalarının sıcak havalarda daha da çoğalış gösterdiğini belirtti.

Tansiyonun apansız ve denetimsiz yükselmesinin beyin kanamasına neden olabildiğini kaydeden İmer, beyin kanamasına doğumsal damar değişiklikleri, pıhtılaşma bozuklukları, pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı, bir takım karaciğer rahatsızlıkları, yüksek dozda alkol kullanımı gibi nedenlerin de yol açmış olduğunu hatırlattı.

İmer, izahatinde, ”yüksek tansiyon hastaları, son derece ölümcül bulunan beyin kanaması riskine hususiyetle sıcak havalarda tansiyonu yüksek hale getirecek her çeşit nedenden kaçınmalıdırlar”görüşüne yer verdi.

Tansiyonun tertipli ilaç kullanımı ve sık kontrollerle denetim altında tutulması sonucu son senelerde beyin dokusu içine bulunan kanamaların sıklığında önemli bir düşüş sağlandığına işaret eden İmer, hususiyetle yüksek tansiyon hastalığı olanlara şu uyarılarda bulundu:
”sıcak havaların tansiyon hastalığı olanlarda beyin kanaması riskini artırdığı biliniyor. Bu sebeple hususiyetle yüksek tansiyonlu hastalar güneş altında uzun müddet kalmamaya itina göstermeli, güneşin direk etkilerinden kendilerini korumak için baş bölgelerini koruyacak şapka ile dolaşmalıdırlar. Saat 10. 00-14.00 arasında güneş altında kalmamalı, aç kalmamaya dikkat edip sıhhatli ve tertipli beslenmeye itina göstermeli, gün içinde artan su ihtiyacını gidermeli, çok fazla şiddetli baş ağrısı halinde itinalı olmalıdırlar. Tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli biçimde almalı, tansiyon kontrollerini daha sık yapmalıdırlar. ”.
kaynak:sağlıkaktuel

Yorum yapın