Koroner Arter Hastalığı

Kalbin besin ihtiyacını karşılayan atardamarlara koroner damarlar adı verilir. Koroner damarlardaki tıkanıklık veya daralma sonucunda kalbe yeterli oksijen gitmediğinde kalp yeteri kadar beslenemez. Bu beslenememe durumu belli bir seviyenin altına düştüğünde kişi kalp krizi geçirir. Dünyadaki ölüm sebepleri arasında ilk sıradadır.

Koroner Arter Hastalığının Belirtileri şunlardır:

Hastalığın ileriki safhalarında yeterli beslenme gerçekleşmediği için göğüs ağrısı meydana gelir. Göğüsteki bu ağrı sırtta, çenede, kollarda, boyun dada görülebilir. Bunun yanı sıra kişi göğüste basınç ve nefes alış verişte güçlük çekebilir. Bu belirtiler olmadan da hastalık meydana çıkabilir, ağrısız bu durum daha çok şeker hastalarında görülür.

Koroner Arter Hastalığı  Tedavisi

* EKG yönetimi ile kalp atımı ve diğer tetkikler yapılır.

* Kalbin beslenme durumunu görmek için kalp elektrosu ölçülür, Bu işlemde hasta koşu bandında koşar ve damarların kalbi besleme oranı incelenir. Buna Eforlu EKG adı verilir.

* Kalp krizi ve kalp kapaklarını incelemek için Eko kardiyografik inceleme yapılır.

* Tedaviden önce anjiyografi yapılarak damarların durumu incelenir. Tedavi yöntemini bulmak için bu gerekli bir işlemdir.

* Kişinin durumuna göre anjiyoplasti, ameliyat veya doktorun  hasta için önerdiği en uygun yöntem seçilir ve tedaviye başlanır.

Yorum yapın