Dünyanın Gözde Tatil Ülkeleri Şehirleri

Tatilimi nerede geçirsem hangi ülkeye gitsem diye merak edenlerin meraklarını The New York Times gazetesi giderdi. Gazete 2012 yılı içinde dünya’da gezilip görülecek 45 ülke ve şehirin listesini çıkardı. Listede Türkiye’nin olmaması ise tartışmalara neden oldu…

Dünya’nın Gezilip Görülesi 45 Ülkesi

1. Panama
Orta Amerika’nın en güneydeki ülkesi Panama, başkenti Panama City’de mimari güzellikteki yapılarıyla ve tabii mühendislik harikası olarak gösterilen, dünyanın en pahalı kanalıyla mutlaka görülesi bir yer.

2. Helsinki, Finlandiya
Finlandiya’nın başkenti Helsinki, işletme, finans, moda, tıp, eğlence, medya ve kültürde ülkenin can damarı olmasının yanında çok sayıda müzesi, sergi sarayı, galerisi ve sahnesiyle Kuzey Avrupa’nın en gözde şehirlerinden. 2012 Dünya Tasarım Başkenti seçilmesi de şehrin bir başka cazip tarafı.

3. Myanmar (Burma)
Diğer adlarıyla Birmanya veya Burma, komşuları Çin, Laos, Tayland, Bangladeş ve Hindistan olan bir Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar. Kendi dilinde “dünyanın ilk yerleşimcileri” anlamına geliyor ülkenin adı. Adeta bir tapınak tarlası olan ve yeryüzünde cep telefonu olmayan üç-beş ülkeden biri olarak kalan bu ilginç ülkeyi görmek için bu iki sebep bile yeterli değil mi?

4. Londra
Londra bu yıl Olimpiyat oyunlarına hazırlanıyor. Ayrıca Kraliçe’nin tacı taşımasının 60. yıldönümü kutlamaları yapılacak. Yeni olimpiyat stadyumu, alışveriş merkezleri eklenecek şehre. Ayrıca Charles Dickens Müzesi, yazarın 200. doğum gününde yeniden açılacak. Harry Potter stüdyolarının açılacak olması, Rolling Stones’un 50. yıldönümünü kutlaması, Nisan 2012’de Robert Redford’un Sundance Film Festivali açılışını yapacak olması… Bu yıl Londra’ya gitmek için çok neden var!

5. Oakland, Kaliforniya
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde San Fransisco’nun da dahil olduğu “San Fransisco Körfezi”nde kıyısı olan bir şehir Oakland. Sofistike restoranları, kum taneleri kadar fazla sayıda renkli barları ile tam bir cazibe merkezi.

6. Tokyo
Dünyanın en büyük kenti Tokyo, tam bir turistik ve iş seyahati rotası. Egzotik bir yapısı, renkli gece hayatı için gidilmesi gereken şehirlerden biri olan Tokyo, suşinin anavatanı olduğundan suşiseverlere özellikle tavsiye edilir.

7. Tanzanya
Afrika’nın orta-doğu bölgesinde yer alan Tanzanya, safari macerası için tercih edilebilecek yegane yerlerden.

8. Patagonya
Şili ve Arjantin’in güneyindeki bölge olan Patagonya, karlı tepeleri, yağmur ormanları, bakir parkları ile görülmeye değer.

9. Lhasa, Tibet
Tibet’in başkenti Lhasa, tam bir lüks oteller cenneti. Himalaya Dağları’nın yüksek tepelerinden birinin üzerinde kurulu bu şehir, lüks ve konforlu tatil yapmayı sevenler için.

10. Havana, Küba
Latin Amerika’nın en gözde tropikal kentlerinden olan Havana, tarihi yapısı, organik bahçeleri, kolonyal villaları ile görülmeye değer. Ayrıca 11 Mayıs- 11 Haziran tarihleri arasında 100’den fazla Kübalı ve uluslararası sanatçının katılacağı 11. Bienal düzenlenecek kentte.

11. Moskova
Dünyanın en pahalı şehirlerinden olan Moskova, yeni kültürel mekanlarıyla bu yılın en ilgi çekecek yerlerinden biri olacak gibi görünüyor. Renove edilen ve Ekim 2012’de yeniden açılacak olan 236 yıllık Bolshoi Tiyatrosu ile içinde 4 bin eser barındıran Rusya’nın en büyük müzesi Russian Icon Müzesi şehrin yeni çekim merkezleri.

12. Glasgow
İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow, Haziran ayında açılacak, içinde 3 bin parça gemicilik eseri barındıran ve nehir kıyısında kurulan The Riverside Museum ile keşfedilmeye değer. Yeşil doğası, tertemiz havasıyla da kendine çeken şehirlerden Glasgow.

13. Puebla, Meksika
5 Mayıs 2012, Cinco De Mayo, yani 1862 yılında Meksika ordusunun Napoléon Bonaparte yönetimindeki Fransız ordusunu yenilgiye uğratmasının 150. yıldönümü. Bu tarih, Puebla’da büyük kutlamalara sahne olacak, görülmeye değer doğrusu.

14. San Diego
Kaliforniya’nın ikinci, ABD’nin ise dokuzuncu en büyük şehri olan San Diego, güneşli havası, birahaneleri ve bira pub’larıyla meşhur. Özellikle bira sevenler için mutlaka ziyaret edilesi bir yer.

15. Halong Bay, Vietnam
Güneydoğu Asya’nın en güzel yerlerinden Halong Bay, 1600′den fazla ada ve kayalarla kaplı yapısıyla tam bir doğa harikası.

16. Floransa, İtalya
Rönesansın doğum yeri olan Floransa, kültürü ve mimarisiyle göz kamaştırıcı. Kuzey İtalya’daki Toskana bölgesinin başkenti olan Floransa, dünyanın görülmesi gereken nadide yerlerinden.

17. St. Vincent
Karayipler’de yer alan St. Vincent, volkanları, çağlayanları, siyah kumlu plajlarıyla görülmeye değer güzellikte.

18. Moganshan, Çin
Şangay’a üç saat mesafede bulunan Moganshan, her zaman elitlerin inzivaya çekildikleri bir yer oldu. Dağlara inşa edilmiş lüks rezidanslar zenginlerin gözdesi oldu. Lüks tatil arayanların gitmesi gereken bir yer.

19. Birmingham, İngiltere
İngiltere’nin yemekte en iyi şehri Birmingham’da geçen yıl Ekim ayında ilki gerçekleştirilen, 10 gün boyunca süren ve her yıl geleneksel olarak düzenlenecek olan Birmingham Yemek Festivali başladı. Festivalde uluslararası tatlar vardı. Yemek düşkünleri için harika bir seyahat rotası!

20. Uzay
Çok yakın zamanda 200 bin dolara uzaya seyahat edebilmek mümkün hale gelecek. Dünyada yaklaşık 450 kişi şimdiden uzay biletini satın almış, yolculuk edeceği günü bekliyor.

21. Kerala, Hindistan
Hindistan’ın güneybatısında yer alan Kerala eyaleti, 2012’nin Aralık ayında Kochi-Muziris Bienali’ne ev sahipliği yapacak. Bu Bienal ile Hindistanlı ve Hindistan’a gelen uluslararası sanatçıların modern resim, heykel, enstalasyon çalışmaları ve modern sanat performanslarıyla tanışmak için harika bir fırsat!

22. Paraty, Brezilya
Bu huzurlu mekan, Costa Verde’de Rio de Janeiro ile Sao Paulo arasında kalan, kültürel zenginliğiyle tanınan bir seyahat rotası. Sanat festivalleriyle tanınan Paraty, sanat tutkunları için güzel bir gezi merkezi.

23. Koh Rong, Kamboçya
Asya’nın keşfedilmemiş takımadalar cennetini bu yıl siz keşfedin! Bu yıla kadar hiçbir konaklama tesisinin bulunmadığı Koh Rong takımadalarına bu yıl ilk kez bir resort otel kuruldu. Bu fırsat kaçmaz!

24. Viyana
Modern sanatın kalesi Viyana’da Temmuz 2012’de Avusturyalı sembolist ressam Gustav Klimt’in 150. doğum gününde tüm eserlerinin bir arada sergileneceği büyük müzenin hazırlıkları tamamlandı. Bu müzeyi görmek için bile gitmeye değer.

25. Chattanooga
Eskiden Amerika’nın en kirli şehri olarak bilinen Chattanooga, şimdilerde tam bir sanat ve alışveriş kenti oldu. Her yıl nisan ayında düzenlenen sanat fuarları şehrin cazibe unsurlarından.

26. Dakhla, Fas
Fas’ın güneyinde harika bir kaçış notası Dakhla. Atlantik kıyılarında bu muhteşem çöl şehrini mutlaka görmelisiniz. Bu ilginç çöl kenti dünyanın en mükemmel rüzgar sörfü merkezi olmaya doğru gidiyor.

27. Maldivler
Hint Okyanusu’nda 1200 adadan oluşan Maldivler, turkuaz suları, bu sular üzerine kurulmuş lüks otelleriyle özellikle balayı çiftlerinin gözdesi. Maldivler bu yıl, sörfe uygun doğasıyla da öne çıkıyor.

28. Malacca, Malezya
Malezya’nın en eski şehri Malacca, fenerlerle aydınlatılmış kanalları, sessizliği ve dinginliği, dar sokakları, tapınakları, tarihi yapısıyla görülmeye değer bir yer. Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girdiğini hatırlatmak gerekiyor.

29. Algarve, Portekiz
Portekiz turizminin kalbinin attığı Algarve bölgesi, lüks otelleriyle tanınan bir tatil cenneti haline geldi. Kilometrelerce uzanan ince kumlu kumsalları yaz tatili için ideal bir yer olduğunu hatırlatıyor.

30. Tahoe, Kaliforniya
Kuzey Kaliforniya’da bulunan Tahoe Gölü, hem yaz hem kış sporlarına imkan tanıması nedeniyle gözde turistik mekanlardan biri. Kayak pistleriyle meşhur olduğunu söylemeliyiz. Kayak tutkunları için harika bir tatil merkezi.

31. Galler
Sarp kıyıları ve harika manzaralara sahip yürüyüş patikalarıyla meşhurdur Galler. Ülkeyi yürüyerek keşfetmek için en ideal ay mayıstır. Başkent Cardiff ve deniz kıyı kenti Tenby en görülesi yerlerindendir Galler’de.

32. Antartika
Her zaman uzaklarda ve egzotik bir seyahat noktası. Ama artık lüks de. Konforlu ve lüks konaklama imkanı sunan, Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta burası. Deniz yolculuğuyla beyaz kıtanın el değmemiş körfezlerine, adalarına, buzdağlarına gitmek çok heyecan verici.

33. Uganda
Afrika’nın incisi Uganda tam bir safari merkezi. Dünyada son kalan dağ gorillerinin yaşadığı bir yer olan Uganda’da bulunan Bwindi Ormanı, Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girdi. Sanctuary Goril Orman Kampı, ormanın içinde yerlilerin ziyaretçilere tüm cömertlikleriyle kültürlerini sundukları lüks bir konaklama yeri. Bu deneyimi yaşamaya değer doğrusu!

34. Ukrayna
El değmemiş kumsalları, çarlık saraylarıyla görülmeye değer Ukrayna, ucuzluğuyla da ulaşılabilir olma özelliği taşıyor. Tarihi yapılarıyla ön planda olan Kiev, Odessa ve Lviv modernize edilmiş, taze bir kültürel enerji kazanmış şehirler olmalarının yanında hala ucuz oluşlarıyla turistler için cazip.

35. Samaná Peninsula, Dominik Cumhuriyeti
Çok uzun olmasa da yapısı bozulmamış plajlarıyla harika bir gezi rotası Samaná Peninsula. Uzak oluşu nedeniyle yıllarca Karayiplerin el değmemiş doğal yerlerinden biri oldu. Birkaç yıl önce Peninsula yakınlarına inşa edilen uluslararası havaalanı El Catey ve yeni açılan lüks konaklama merkezleriyle turistler için cazibesini artırdı.

36. Dubrovnik, Hırvstistan
Balkanların St Tropez’i Dubrovnik, klasik ve moderni bir arada sunan bir şehir. Bu kıyı şehri taşıdığı Rönenans etkili mimarisinin yanında beyaz kumsallarıyla sevildi ve çok popüler hale geldi.

37. Chiloé Adası, Şili
Ateş Toprakları’ndan sonra ülkenin en büyük ikinci adası olan Chiloé, gösterişli kiliseleri, korumaya alınmış doğal hayatı ve doğal güzelliğiyle dünyanın görülmeye değer noktalarından.

38. “Ürdün
Bir Ortadoğu ülkesi olan Ürdün, yeni kurulan Kraliçe Alia Havaalanı sayesinde artık daha kolay seyahat edilebilir bir rota. Çöl ve Ortadoğu motifleriyle inşa edilmiş bu havaalanı, doğal güzelliği ve gelenekleriyle modernizmi birleştirmeye çalışan ülkeye çok uyuyor ve ülkeye girer girmez bu fikri veriyor.

39. Crans Montana, İsviçre
İsviçre’nin en ünlü kış merkezi Crans Montana’ya gitmek için çok geçerli sebepleriniz var. Güneş Bahçesi olarak anılan Crans-Montana muhteşem çam ormanlarıyla çevrili, üzüm ve orkide bahçeleriyle ünlü Rhone Vadisi’nde bulunuyor. Daha ne olsun!

40. Montpellier, Fransa
Fransa’nın güneybatısında, Languedoc-Roussillon bölgesi ve Hérault departmanının merkezi olan komün, Montpellier, Fransa’nın tasarımcıların donattığı sekizinci en büyük şehri oldu. Fransa’nın en ünlü mimari yapılarına sahip şehri olarak biliniyor burası. Modern ve fütüristik yapılarla donatılmış bu şehri mutlaka görmek gerekiyor.

41. Nosara, Costa Rica
Costa Rica’nın Pasifik kıyılarında bulunan Nosara sahili, harika kumsalı, ılık ve mavi suları, iri dalgaları ile sörfçüler ve söfr yapmayı öğrenmek isteyenler için tam bir cennet. Aralık ve mayıs ayları arasında Nosara yağmursuz ve güneşli günler yaşıyor. Sörf öğrenmek isteyenler için pek çok okul burada hizmet veriyor.

42. Güney Kore
Golf tutkunları için en yeni cazibe merkezi Güney Kore. Çünkü ülkede lüks golf kulüpleri açılmaya devam ediyor. 2015 yılında Güney Kore’de ilk kez golf alanında Cumhurbaşkanlığı Kupası düzenlenecek. Bu da pek çok golf kulübünün açılıyor olmasını anlamlı kılıyor.

43. Lodz, Polonya
Lodz’a Polonya’nın Hollywood’u demek doğru olur. Çünkü burası, Polonya’nın üçüncü büyük şehri ve film yapım merkezleri barındırıyor içinde. Roman Polanski ve Andrzej Wajda’nın kariyerlerine ilk adımı attıkları sinema okulu da bulunuyor Lodz’da. Son olarak yönetmen David Lynch, yapımı 2014’te tamamlanacak olan 19. yüzyılı canlandıran büyük bir film stüdyosu kurmak için anlaşma yaptı.

44. Dalarna, İsveç
İsveç’in orta kuşağında bulunan şehri Dalarna, yemyeşil ormanları, harika gölleri, çiftlik evleriyle tam bir kartpostal görünümü sergiliyor. Dalarna, İsveç’in, geleneksel yaz partilerine ev sahipliği yapan yaz şehri olarak biliniyor.

45. Portovenere, İtalya
İtalya’nın ünlü sahil bölgesi Cinque Terre’nin kasabalarından biri olan ve balıkçılığıyla ünlü Portovenere, resmedilmeye değer güzellikteki pastel evleri, uzun patikaları ile meşhur. Bu sakin ve şirin İtalyan yerleşim yeri Portovenere görülmeye değer.

Yorum yapın