Ayaklarınız şişiyorsa buzlu masaj yapın

Yazın sıcak havalarda vücudun artan sıvı gereksinimi, çok fazla terleme ve damarlarda sıcağın etkisiyle meydana gelen genişleme; Hususiyetle yer çekiminin etkisiyle vücudun uç kısımlarında kısacası ellerde ve ayaklarda şişliğe neden oluyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü’nden uz. Dr. Feride ekimler süslü, yazın el ve ayak şişmelerine karşı alınımı gerekli olan tedbirler hakkında bilgi verdi.

Egzersİzİ aksatmayin
*yaz aylarında, el ve ayak şişmelerine karşı yapılması gerekli olan egzersizler nelerdir?

* Şişliklerin sebebi yalnızca sıcaklara bağlıysa, el ve ayakların kalp seviyesinin üstünde tutulması, ödemin geçirilmesinde etkin olmaktadır.

* soğuk uygulama, ödemin azalmasına yardım eder. Soğuk uygulama, buzlu su dolu bir kovanın içine el veya ayakların 20 dk. batırılması biçiminde olabilir.

* ayaklar için ayak bileği eklemini sağa sola hareket ettiren egzersizleri önerilir. Buna ek olarak ayak uçlarından bileğe doğru hafif masaj uygulaması faydalı olabilir.

* uzun müddet ayakta kalmak gerekiyorsa, sürekli parmak uçlarında yükselip alçalmak faydalı olur. Elleri sıkıp 20’ye kadar saymak ve sonrasında parmakları kapayıp açmak da şişkinliği giderir.

* buna ek olarak parmak aralarınızı, ellerinizi yıkar gibi 15 kez sıvazlayın. Parmak uçlarınızdan el bileğinize doğru masaj yaparak da meydana gelen ödemi dağıtabilirsiniz.

Sİnİr sikiŞmasi olabİlİr
* oturarak çalışanlarda yazın neden daha çok ödem meydana gelir?
* uzun müddet oturarak çalışmak, en çok kas ve iskelet sistemi hastalıklarına sebep olmaktadır; Sırt, boyun ve bel sancıları ortaya çıkar.

* devamlı oturanlarda dizler başta olmak üzere, kıkırdaklarda aşınma oluşabilir. Bu şahıslarda, uzun müddet klavye kullanımı sonucu dirsek ve bilek sancıları görülür, bilekte sinir sıkışmaları olabilir.

Sicakta neden el ve ayak ŞİŞer?
Uzun müddet pc ya da daktilo kullanmak, az hareket etmek, gün içerisinde devamlı ayakta kalmak veya oturmak; El ve ayaklarda şişmelere yol açmaktadır. El ve ayak ödemlerinde, kalp damar ve böbrek hastalıklarının da tesiri olabilir.

Masa baŞinda ÇaliŞanlar sik sik yerİnden kalkmali
Ofis personelinin sıcak yüzünden şişlik yaşamaması için alması lazım olan tedbirler şöyle:

* oturduğunuz koltuk, beli kavramalı ve yükseklik ayarı tam yapılmalıdır.

* pc tam göz hizasında olmalıdır.

* klavye ile masa aralarına bir klavye yüksekliğinde bir yükseltici konulmalı ve el bilekleri kıvrılmamalıdır.

* 30 dakikada bir ayağa kalkıp vücut gerilmeli ve kısa bir yürüyüş yapılmalıdır.

* boyun ve sırt kaslarını geren, bel kaslarını kuvvetlendiren egzersizler yapılmalıdır.

Yemekten 1.5 saat sonrasında spor
* yaz aylarında; Yürüyüş, koşu, bisiklet, kürek veya yüzmenin beraberinde karın ve bel kaslarını kuvvetlendiren egzersizlere de ehemmiyet verilmelidir.

* egzersizler, yemeklerden en az 1.5 saat sonrasında yapılmalıdır. Egzersiz evveli ve ardından meydana gelecek sıvı kayıplarını bertaraf etmek adına bolca su içmek lazımdır.

VÜcut sivi kaybettİkÇe kramp kaÇinilmaz olur
Kas krampları; Kalsiyum, potasyum, magnezyum azlığı, ısı değişimi, sıvı kaybı ve kasların daha evvela alışık olmadıkları bir yüke maruz kalmaları sonucu meydana gelir. Yaz aylarında en sık bacak krampları görülür. Deniz ve havuzda sık yaşanan ayak krampları, geceleri uykudan uyandıracak kadar rahatsız edici olabilir.

Sicak kompres yapin
Uyurken ayağınıza giren kramplarından korunabilmek için şu önerilere dikkat edin:

* tertipli egzersiz yapın, hususiyetle kol ve bacaklarınızı esnetme hareketlerini tercih edin.

* egzersiz evveli ve ardından bolca su için. Özellikle kalsiyum ve magnezyum miktarı yüksek mineralli suları tüketin.

* krampların tekrarlandığı kaslara akşam yatmadan evvela sıcak kompres uygulaması yapın. Bu uygulamalar kramp olasılığını az hale getirir.

Tutuk belİn en İyİ İlaci yÜzme
* klima sebebiyle bel ve boyun tutulmalarına sıcak uygulama iyi gelmektedir. Sıcak uygulama; Sıcak su torbası, ısıtılmış bir havlu veya sıcak kompreslerle yapılabilir.

* tutulan bölgeye icra edilecek hafif bir rahatlatıcı masaj, kasların açılmasına ve dolayısı ile da ağrının geçmesine yardım eder.

Sirtinizi gÜÇlendİrİn
* yaz aylarında yaşanan bel ve sırt tutulmalarını rahatlatmak için yüzme iyi bir spordur. Özellikle sırt üstü yüzmek faydalıdır. Sırt kaslarını kuvvetlendiren germe egzersizleri de yapılmalıdır.

* açık havada icra edilecek pilates hareketleri de bel ve sırt sancılarını rahatlatır.

Yorum yapın