1500 Yıllık İncil

Ankara Adliyesi Adli Emanetinde ortaya çıkan ve 1500 yıllık olduğu iddia edilen incil’e paha bicilemediği söyleniyor.

Basında çıkan haberlere göre Vatikan incili incelemek için izin istemiz. Ancak Kültür Bakanı yaptığı açıklamada kendilerine böyle bir isteğin iletilmediği belirterek iddiaları yalanladı.

****************

2003 yılında adli makamlara ulaştırılan el yazması İncil Etnografya Müzesi envanterine kaydedildi.

Bazı basın organlarında ”1500 yıllık paha biçilemez bir eser olduğu ve Vatikan tarafından inceleme talebinde bulunulduğu” iddia edilen el yazması İncil, Etnografya Müzesi’ne alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Suç Eşya Emanet Müdürlüğünün yazısı üzerine teslim alınan İncil ile ilgili envanter çalışmalarına başlandı.
İncil ile ilgili detayların inceleme sonucunda ortaya çıkabileceği, basında yer alan iddialara ilişkin herhangi bir bilginin de Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğüne ulaşmadığı bildirildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Zülküf Yılmaz, ”Bu tür olaylar zaman zaman bütün müzelerimizde yaşanan olaylardır. Bu İncil’in yaşı ve diliyle ilgili belli bir seviyeye kadar arkadaşlarımız bilgi edinmiş durumdalar ama akademik ve kurumsal uzmanlarca ciddi bir araştırma yapıldıktan sonra daha sağlıklı bir bilgi edinilebilecektir” dedi.

Bir gazetecinin ”Bazı basın organlarında İncil’in ‘Barnabas İncili’ olduğuna yönelik iddiaların yer aldığını” anımsatması üzerine Yılmaz, ”Barnabas İncili olduğuna yönelik bilgileri biz de basında gördük. İnşallah öyledir” karşılığını verdi.

İncil’in dilinin Aramice olup olmadığının sorulması üzerine de Yılmaz, ”Aramice olduğu söylenmekte yine konunun uzmanları bize daha sağlıklı bilgi vereceklerdir. Süryanice alfabesiyle yazıldığı yönündeki bilgiler bize intikal etmiş durumda” yanıtını verdi.

Yorum yapın