Kanser, günümüz insanlarının adı anıldığında içini ürperten en tehlikeli hastalıkların başını çekiyor. Tedavisi noktasında tıbbın yeri geldiğinde başarılı olduğu, fakat çoğunlukla ölümü geciktirmekten başka bir şey yapamadığı kanser bir çok farklı türü içinde barındırıyor.
EÜ Kültür Sanat Evi’nde düzenlenen seminerde konuşan Özentürk, Türkiye’de en sık görülen beş kanser türünün ise şunlar olduğunu saydı:
Türkiye’de Görülen En Yaygın 5 Kanser Türü 05/03/2007 Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Özentürk, kanser tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek, “Ulusal kanser kontrol programı kurulmalı’ dedi.
EÜ Kültür Sanat Evi’nde düzenlenen seminerde konuşan Özentürk, Türkiye’de en sık görülen beş kanser türünün ise sırasıyla akciğer, meme, mide, deri ve mesane kanserleri olduğunu ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada en çok ölüme sebebiyet veren hastalık olan kanserle ilgili araştırmalara ve bulgulara her geçen gün bir yenisi eklenirken bu alanda yapılan son araştırma kanser hastalarına ve tüm insanlara umut verdi. Dünyada en sık görülen 15 kanser tipinden 7’sinde ölüm oranının azaldığı belirlenirken kan kanseri ve lenf bezi kanserlerinin tedavisinde başarı oranının yüzde 90’a ulaştığı belirlendi. 3. Uluslararası LLM (Lösemi Lenfoma ve Miyelom) Kongresi’nde konuşan Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan kan kanserlerinde son tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili sevindirici gelişmeleri anlattı.
En sık görülen 15 kanser tipinin tipinin 7’sinde ölüm oranının azaldığı belirlendi. Bu kanser türlerinin azalmasını neye bağlıyorsunuz?
Kanserden ölüm sebeplerinin azalması iki temel şeye bağlanabilir; birincisi kanseri önleyici yaklaşımların gelişmesine. Çünkü kanserin neye bağlı olduğunu artık daha net biliyoruz, örneğin sigara tüketiminin azalması gibi. İkincisi de tanı ve tedavideki devrimsel ilerlemeler. Bu ikisi sebebiyle kanserden ölümler azalma eğilimi gösterdi.
Türkiye’de tedavisinde en başarılı olunan kanser türleri hangileri?
En başarılı olduğumuz kanser türleri hematologların baktığı kan kanseri ve lenf bezi kanserleri. Lenf bezi kanserlerinin alt türlerinde başarı oranı yüzde 90’a ulaştı. Hatta ilaçla tedavisinde başarılı olunamadığında da kök hücre nakliyle başarı sağlandı. Türkiye’de kök hücre nakli sayısı senede 600’den 1500’e çıktı. Başarı oranları da dünya standartlarında. Bu nedenlerle hematolojik kanserler son yıllarda çok büyük başarıyla tedavi edilen kanserler sıralamasında ilk sırada yer alıyor.
Japonya’daki nükleer santral felaketinden sonra iyotlu tuza talep çok arttı. İyotlu tuzun radyasyona karşı bir kalkan görevi görmesi söz konusu mu?
İyot kullanımı sadece radyasyona maruz kalan kişilerde o anda guatr olarak bilinen tiroid bezini radyasyonun kötü etkilerine karşı korur. Böylece tiroid kanseri riski azalır. Diğer kanserlerin riski devam eder.
Soru ve cevap şeklinde hazırlanan bu metnin kanser hastaları için aydınlatıcı bir bilgi taşıyacağını ümit ederken, “derdi veren devayı da verir” sözünü hatırlayarak hastaların kendilerini motive etmesini ümit ediyoruz.