Bağışıklık protenini keşfeden ve ABD’nin dünyaca ünlü Yale Üniversitesi’nde görevli olan Prof. Dr. Erol Fikriğ ile ekibi, şimdiden tüm haber bültenlerine konu olmuş durumda. Göğsümüzü kabartan bir buluşa imza atan bu ekip oldukça faydalı olacak bir buluşu keşfetti.
Beden saatinin hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde önemli bir role sahip olduğunu ortaya çıkaran Türk bilim insanı başkanlığındaki ekip, tıpta çok önemli bir buluşa imza attı. Howard Hughes Tıp Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Fikriğ ile ekibi, bağışıklık sisteminin gün içinde sürekli değiştiğini belirledi ve bu değişime neyin neden olduğunu araştırdı.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bağışıklık sisteminde bakteri ve virüsleri saptayabilen ‘TLR9’ adlı bir protein ortaya çıkarıldı. Üretilen ‘TLR9’ proteini miktarının ve proteinin işlevinin sürekli değiştiği de saptandı. Bu proteinin üretimi ile işlevinin beden saati tarafından kontrol edildiği de keşfedildi. Protein üretimi ve işlevindeki değişikliğin enfeksiyonun günün hangi saatinde bedene girdiğine göre şiddetini değiştirdiğini tespit eden Prof. Fikriğ ve ekibi, kan zehirlenmesi ve sepsis tehdidi altındaki kişiler üzerinde yaptıkları incelemelerde bu kişilerde ölüm riskinin saat 02.00 ila 06.00 arasında en yüksek seviyesine ulaştığını belirledi.
Hastalıkları önleme noktasında faydalı olacağı belirtilen bu buluşun ilerleyen yıllarda ne getireceği ve ne gibi gelişmelere sebebiyet vereceği merak konusuyken, söz konusu ekibin milletimizden olması ayrı bir gurur konusu.