İstanbul’un tarihi yerlerinden birisi de Eyüp semtidir. İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan Eyüp semti tamamen Müslüman olan mahallelerden oluşmuştur. Eyüp semtinin adı, Halid bin Zeyid’in adının sonradan değiştirilerek Eyüp Sultan adından gelmektedir. Eyüp Sultan peygamberimizin yaptığı savaşlarda sancağını taşıyan ve yakın arkadaşlarından birisidir. Eyüp’ün nüfusu 17.yy’dan itibaren gittikçe artmaya başlamış semt kalabalıklaşmıştır. İslami yaşamın tüm geleneklerini barındıran Eyüp semti, bu geleneklerin en fazla uygulanan yerlerden birisidir. Eyüp’te bir çok tarihi eser bulunmakla birlikte, günümüzde bu eserler modern yapılaşma ve kültür projesi çerçevesinde düzenlenmeye devam etmektedir.
Eyüp her ne kadar islami bir yapıda görünse de bazı zamanlarda Hıristiyan mezhebine üye toplulukları da misafir etmiştir. 16. yy’dan sonra gayrimüslim nüfusunda önemli bir artma yaşanmıştır. Eyüp kenti özellikle Mevlevihaneleriyle ün salmıştı. Bahariye Mevlevihane’si Eyüp semtinin en çok bilinen Mevlevihanelerindendi. Mevlevihanelerinin yanı sıra Eyüp oyuncak dükkanları,yalıları, köşkler, yoğurdu ve piknik alanları ile de ünlüydü.
19.yy’da Eyüp’te olduğu yıllarda yaşadığı anılarından birisinde Amicis Eyüp hakkında şöyle der.” “İstanbul’un başka hiçbir yerinde, ölüm tasvirini güzelleştiren Müslüman sanatı, bu kadar zerafetle gözler önüne serilemez.” İşte bu zerafet Eyüp’ün tüm alanına yayılmıştır. Eyüp’te topraktan üretilen dümbelekler, tahtadan yapılmış çeşitli oyuncaklar “Eyüp Oyuncakları” diye adlandırılırdı ve herkes tarafından bilinirdi. Özellikle Sunay Akın Eyüp oyuncakları hakkında çokça yazı yazmıştır. Kahve fincanları ve kahvehaneleriyle ünlü olan Eyüp’te en iyi ve en ünlü fincanlar üretilirdi. En iyi ve en ünlü fincanların üretildiği diğer iki semt ise Beykoz ve Tophane’ydi.
Eyüp’ün o alışılagelmiş dini yapısının haricinde ticari bakımından zengin olması ve İstanbul’un tanınan yerlerinden olması Eyüp’ün ününü arttırmıştır. Amicis’in de dediği gibi Eyüp semti muhteşem bir zerafete sahipti.
Daha fazla bilgi için bakınız: wikipedia