SSK Mensubu engellilerin kademeli engelli erken emekliliğinden yararlanması 5510 sayılı Kanunda 28.nci maddesi ile düzenlenmiştir. Buna göre SSK mensubu engellilerin emeklilik tarihleri 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olan 1 ekim 2008 öncesi ve 1 ekim 2008 sonrası olmak üzere iki ana madde şeklinde değişmektedir. Gerek hizmet yılı gerekse prim gün sayısı açısından 1 ekim öncesinde işe giren engellilerle 1 ekim 2008 sonrası işe giren engellilerin emeklilik tarihleri değişkenlik göstermekle birlikte hem 2008 öncesi hemde 2008 sonrası işe giren (sigorta başlangıcı olan ) engelliler en az 15 yıl hizmet yılı ile 3600 gün prim gün sayısını yerine getirmek zorundalar.
Engelli emekliliğinde emeklilik süresini ve emeklilik hesaplaması sigortalının işe başlama tarihi sakatlık (engellilik raporu) oranına göre değişir. Aynı zamanda engelli emekliliğinde yaş şartı aranmaz.
SSK’LI ENGELLİLERİN EMEKLİLİK TAPLOSU
1 EKİM 2008 SONRASI İŞE GİRENLERİN EMEKLİLİK TABLOSU
Yukardaki emeklilik tablolarına bakarak ne zaman emekli olacağınızın hesaplamasını yapabilirsiniz.
SSK’LI ENGELLİLER EMEKLİLİKTE ŞUNLARA DİKKAT ETMELİ
1 Ekim 2008 öncesi sigorta başlangıcı olan ssk’lı engelliler emeklilik başvurusu yapmadan önce mutlaka vergi indirimi belgesi almalıdır. Zira SGK (sosyal güvenlik kurumu) 2008 öncesi işe başlayan ssk’lı engellilerin vergi indirimi belgesi almalarını zorunlu kılmıştır. Bu zorunluluk sadece ve sadece 2008 öncesi sigortalı olan ssk mensubu engelliler için geçerli olup, bağkur yada emekli sandığı mensubu engelliler için geçerli değildir. Bağ kur ve emekli sandığı çalışanı sigortalı engelliler isteğe bağlı olarak yani kendi istekleriyle vergi indirimi belgesi alır veya almaz.
VERGİ İNDİRİMİ ALMANIN BANA NE YARARI OLUR?
Vergi indirimi alan özürlü sakatlık oranına (yüzde) göre her ay maaşında 40-130 tl arası fazla aylık alır.
Vergi indirimi yasal adıyla sakatlık indirimi 1. Derece, 2. Derece ve 3 derece olmak üzere sakatlık oranına göre 3 dereceye ayrılmıştır.
Bununla birlikte eğer ssk çalışanı engelli vergi indirimi belgesi almışsa ondan emeklilik günü geldiğinden yeniden sağlık kurulu raporu alması istenmez.
EMEKLİLİK HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR?
Birden fazla sigorta kolunda ( bağ kur, ssk, emekli sandığı) çalıştım hangi kurumdan emekli olacağım?
Birden fazla sigorta kolunda çalışma durumunda son 7 yıl içerisinde hangi kuruma daha fazla prim ödenmişse ki bu 3.5 (üç buçuk) yıla tekabül eder o kurumdan emekli olursunuz. Emeklilikte hizmet birleştirmesi yapılır ve diğer kurumlardaki (bağ kur ssk vb gibi) hizmetleriniz son çalıştığınız kurumla birleştirilir. Böylece hak kaybı yaşamazsınız.
Emeklilik için prim günüm yetmiyor ne yapmalıyım?
Dışardan isteğe bağlı prim ödeyerek eksik kalan primleri ödeyebilir askerlik yaptıysanız askerlik borçlanması veya kadın sigortalılar için doğum borçlanması yaparak eksik primleri tamamlayabilirsiniz.
Emekli olduktan sonra tekrar çalışabilir miyim?
Malulen emekli olanlar hariç emekli olan kişiler SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ödeyerek çalışabilir. Hem emekli aylığı almaya devam ederler hem de çalışmalarından dolayı aylık alırlar.
Selamlar.2008 yılında iş kazası geçirmiştim.%46 sürekli raporumla vergi indirimine başvurdum.Ne kadar zamanda cevap gelir?Araştırabileceğim bir link mevcut mu acaba?