Mide bulantısı yaşamayan insan yoktur. Bununla birlikte mide bulantısı genellikle normal ve fizyolojik bir olaydır. Mide bulantısı genellikle kusma ile birlikte görülür. Kusma denilen olay mide çevresindeki kasların mideyi germesi sonucu mide içeriğinin dışarı çıkması olarak tanımlanabilir. Mide bulantısı bir “hastalık” olmaktan ziyade, başka bir hastalığın habercisi olabilir.
Mide Bulantılarında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Mide bulantısına büyük miktarda kusma eşlik ediyorsa, aşırı su kaybı varsa mide bulantısına ateş eşlik ediyor ve bulantıyla birlikte ishal de varsa mutlaka doktora başvurulmalı.
Aşağıdaki videoda KANAL D televizyonunda yayınlanan Doktorum programında mide bulantısı ve kusma konulu videoyu izlemenizi öneririz.
http://www.youtube.com/watch?v=cFmlnL-g-ww
Mide Bulantısına Sebeb Olan Diğer Etkenler
Gıda Zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesi mide bulantısının yaygın nedenlerinden bir diğeridir ve genellikle kusmayla birlikte olur. Çoğu durumda, eğer gıda zehirlenmesiyse, bulantı neredeyse yemeği yedikten hemen sonra oluşur. Ama Salmonellayı da içinde bulundurduğu durumlarda, semptomların belirmesi zaman alabilir.
Stres ve Anksiyete
Anksiyete ve stres de bulantının nedenleri olabilir. Stresli bir durumda midenizin bulanmaya meyilli olduğunuzu çözdüyseniz, o zaman meditasyon ve derin nefes alma egzersizleri gibi bazı stres yenme tekniklerini öğrenmek, mide bulantısı karşı sizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.
İlaçların Yan Etkileri
Belli ilaçlara reaksiyonlar da bulantının sebeplerinden biridir. Bu, bilhassa bazı antibiyotikler ve güçlü ağrı kesicilerdedir. Herhangi bir şey almadan önce ilaçların prospektüslerini okuduğunuza emin olunuz. Bulantıdan kurtulmak için dolu bir mideye ya da boş bir mideye ilaç almanız gerekebilir. Ağrı kesiciye başvurmadan kendinizi daha iyi hissediyorsanız, doğal ağrı kesici yöntemleri hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz de.
Araç Tutması
Araç Tutması mide bulantısının nedenlerinden bir başkasıdır ve bu oldukça az insana mide bulantısı yapar. Bazıları, bulantı hissetmeden bir arabanın arka koltuğuna oturamaz durumda olduklarını fark etmişlerdir. Diğerleri ise bir camdan dışarı bakamazlarsa bulantı çekerler.
Enfeksiyonlar
Enfeksiyonlar sık sık mide kramplarına, abdominal ağrıya ve bulantıya neden olabilir. Rota virüs gibi viral enfeksiyonlar bulantıya neden olabilir, H.Pylori‘deki bakteri tarafında da enfeksiyonlar olabilir. Parazidik enfeksiyonlar, mide bulantısının ve kusmanın sebepleri olabileceği gibi diyareye (ishal) de neden olabilir.
Mide bulantısı en fazla sindirim sistemi sorunları, kokulara karşı aşırı hassasiyet, yüksek tansiyon ya da diyabet ve iç kulakla ilgili proplemleri olan insanlarda görülmektedir. Yine bazı kişilerde kimyasal değişikliklerle uyarılan hücre ya da sinir uçları duyarlılığı daha çok olduğu için, bulantı hissinin daha sık meydana geldiği düşünülmektedir.
İleri aşama böbrek yetmezliği, psikojenik sebepler, safra kesesi taşı ve iltihabı, bağırsak tıkanması ve migren de mide bulantısına yol açan rahatsızlıklardır.