Malulen emeklilik şartları ve kimlerin malul sayılacağı 5510 sayılı kanunun 25. Maddesi düzenlenmiş aynı şekilde kimlerin malul sayılacağı, bakıma muhtaç derecede özürlü kavramları ve maluliyetin tespitine ilişkin alınacak sağlık kurulu raporlarına dair iş ve işlemelerin nasıl yürütüleceği 3 Ağustos 2013 Tarihinde resmi gazetede yayınlanan “Maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliğinde” belirtilmiştir.
Aşağıda okuyacağınız bilgilerde sosyal güvenlik kurumu (sgk) kapsamında sigortalı (bağ kur, ssk, emekli sandığı) olan kişilerin kanun ve yönetmelikler ışığında malulen emeklilik iş ve işlemleri detaylı şekilde anlatılacaktır.
Kimler Malulen Emekli Olur?
Malulen emekli olacak kişilerde genel anlamda 2 şart aranır. Bunlar;
1- 10 Yıl hizmet süresi 1800 gün prim şartının yerine getirilmesi
2- Sigortalının bir başkasının sürekli bakımına yardımına ihtiyaç duyması halinde hizmet yılı aranmaksızın en az 1800 gün prim ödemiş olması. Not: Makalenin ilerleyen kısımlarında bir başkasının bakımına muhtaç olma durumu detaylı şekilde anlatılacaktır.
Tekrardan hatırlatalım malulen emeklilik başvurusu yapmadan önce En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartlarını yerine getirmesi şart aranıyor. Bu şartları yerine getiren kişiler malulen emeklilik için başvuruda bulunabilir.
Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Nereye Yapılır?
Yukarda yazdığımız koşullara uyan bir sigortalı iseniz bundan sonra yapmanız gereken işlem malulen emeklilik başvurusunda bulunmak. Malulen emeklilik başvurusu nüfusa kayıtlı olduğunuz ikametgahınızın bulunduğu il sınırları içinde bulunan SGK (sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğü) yapılır. SGK’ya başvuran sigortalılar (bağkur, emekli sandığı, ssk mensubu sigortalı farketmez.) maluliyetin tespiti için sağlık kurulu vermeye yetkili hastaneye sevk edilir. Sevk işlemi eğer yaşadığınız il sınırları içerisinde sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastane varsa oraya yoksa da size en yakın ilde bulunan sağlık kurulu vermeye yetkili hastaneye yapılır.
Hastaneye yapılan sevk işleminden sonra hastanedeki tüm branş dr’ları sizdeki hastalıklara, sakatlıklara dair bulguları bir kağıda yazarak Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderir. Maluliyet daire başkanlığında bulunan heyet rapordaki bulguları inceler inceleme sonucu Çalışma gücünün en az (yüzde) %60’ını kaybettiğinize kanaat getirirlerse size malulen emeklilik aylığı bağlanır.
SSK ve Bağkur Mensuplarının Malulen Emeklilik İşlemleri?
Makalemizin giriş bölümünde malullük aylığı konusunda ssk, bağkur ve emekli sandığı açısından yapılan iş ve işlemlerin aynı olduğunu belirtmiştik. Konuya açıklık getirmek adına bu alt başlık altında tekrar ediyoruz bağkur mensuplarının malulen emekli işlemleri ve ssk mensubu sigortalıların malulen emekli işlemleri aynı olup yeterli olan prim gün şartlarını yerine getirmeleri halinde malulen emekli edilirler.
Malulen Emeklilik Başvurusu Kaç Ayda Sonuçlanır?
Bir diğer merak edilen konu ise malülen emeklilik başvurusunun ne zaman sonuçlanacağı kaç ayda sonuçlanacağı sorusudur. Malulen emeklilik başvurusu yapıldığında evraklarda herhangi bir eksiklik olmadığı takdirde, işlemler 3-4 ay içerisinde sonuçlar ve tarafınıza aylık bağlanır.
Malulen emekli olan kişi kıdem tazminatı alır mı?
Malulen emekli edilen olan kişi kıdem tazminatı alır. Kıdem tazminatı açısından malulen emeklilikte herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Malulen Emekli Olan kişi Başka İşte Çalışabilir mi?
SSK ve Bağkur’dan emekli olan kişiler (engelli emekliliğinden yararlanıp emekli olan veya normal yoldan farketmez) SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ödeyerek tekrardan çalışabiliyor. Yani hem emekli maaşı aylığı alıyorlar hem de çalıştıkları için maaş alıyorlar. Ancak malulen emekli olan kişiler için tekrar çalışmaları halinde maaşlarının kesileceği bilgisini de önemle belirtelim.
Makalenin yazımında yararlanılınan kaynaklar
https://engelliler.gen.tr/konular/detaylariyla-malulen-emeklilik-icin-gerekli-sartlar.21176/
https://engelliler.gen.tr/konular/kimler-1800-guenle-malulen-emekli-olur.23356/