Bazı dönemlerde kişilerin alması gereken günlük enerji miktarı artmaktadır. Hamilelikte böyle dönemlerden biridir. Tabii ki bu, iki kişilik yemek yemeliyim ya da sınırsız tüketim yapabilirim, gibi algılanmamalıdır. Hamilelikte gerekli olan kalori miktarı, 2500-2700’dür. Bu miktarda rahatlıkla çeşitli gıdalardan alınabilir.
Hamilelikte çocuğun gelişimi için vitamin ve minerallerin vücuda alımı daha büyük önem kazanmaktadır. Bunu yapmak için çok yemek değil, doğru beslenmek gerekir. Doktor bilgisi dâhilinde multivitamin kullanılması ayrı bir önem arz eder. Sadece vitamin yönünden değil, protein ve kalsiyum bakımından da çok zengin gıdalarla beslenilmelidir.
Hamilelikte folik asitin önemi
Folik asitin bebeğin gelişimindeki önemi yadsınamaz. Folik asit, çeşitli gıdalarda bulunmasına rağmen sadece gıdalardan alınması yeterli gelmemektedir. Bu nedenle, hamilelikten en az 3 ay önce folik asit kullanılmaya başlanılması gerekir ve mutlaka hamileliğin ilk 3 ayı tamamlana kadar da devam edilmelidir.
Hamilelikte mide bulantısı
Bütün hamilelerin en büyük sorunlarından biridir, mide bulantıları. Mide bulantısını ve yanmalarını engellemek için aşırı yağlı ve kokulu gıdalardan kaçılması gerekir. Aşırı baharatlı ve acı gıdalardan uzak durulmalıdır. Kafein tüketiminde ise mutlaka ölçülü olunması gerekir. Ayrıca zencefil çayı, bu dönemde mide bulantılarını önleyecek harika bir çözüm olacaktır.
Hamilelik döneminde kaçınılması gereken gıdalar
- Pastörize edilmemiş peynir, süt ve yoğurtlar
- Şarküteri ürünleri
- Ağır metal barındıran balıklar
- Çiğ yumurta
- Az pişmiş et
- Kafein ve alkol tüketimi
Gebelik döneminde uygun oranda yapılan egzersizler, anne adayının ruh ve beden sağlığı açısından çok önemlidir. Yürüyüş ve plates, çok önerilen egzersiz programlarındandır.
Hamilelikte en çok görülen sorunlardan biri de kansızlık şikâyetidir. Demir bakımından zengin besin tüketimi ve eğer doktor gerekli görüyorsa demir desteği almak şarttır.
Hamilelikte kalori ihtiyacı normalin 3 katına çıkar. Yeteri miktarda kalori alınmaması, bebeklerde zekâ geriliğine sebep olmaktadır.
Kalsiyum, protein, lif ve karbonhidratlar bakımından zengin bir beslenme programı bebeğin gelişimde çok büyük önem arz ettiği için bu dönemde mümkünse bir beslenme uzmanından destek alınması gerekir.
Çiğ tüketilmesi gereken gıdalar hakkında yeterli bilince erişilmeli, çiğ et ile temas eden malzemeler kullanılırken hijyene itina gösterilmelidir.
Sebze ve meyve tüketimi gebelikte daha da önemli
Hamilelik döneminde sebze ve meyve tüketimi, daha büyük bir önem kazanmaktadır. Uzmanlar, günde 3 porsiyon meyve tüketilmesini önermektedir.
Lif, mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan sebze ve meyveler, dokuların sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla hem anne hem de bebek sağlığı için sebze ve meyve tüketilmesi önemlidir. Portakal, yeşilbiber, brokoli gibi gıdalar demir emilimini arttıracaktır. Dolayısıyla hamilelikte çok fazla görülen anemiye karşı da önlem oluşturacaktır. Yeşil sebzeler ise A vitamini bakımından çok zengindir; demir ve folik asit barındırır.
Tahıl tüketin
Bulgur, tam buğday ekmeği, yulaf gevreği ve müsliler, lif ve mineral bakımından çok zengindir. Kahvaltılarda tüketilen gevrekler folik asit yönünden zengin olduğu için, hamilelik döneminde mutlaka yer verilmelidir.
Süt ve süt ürünlerinden zengin gıdalarla beslenin
Diş ve kemik sağlığı açısından büyük önem taşıyan süt ve süt ürünleri, gebelikte bol miktarda tüketilmelidir. Süt, peynir, yoğurt dışında yeşil yapraklı gıdalar da kalsiyum bakımından zengindir. Laktoz alerjisi olan anne adaylarına süt kullanması önerilmez.
Etle protein alın
Ette bulunan proteine her insanın ne kadar ihtiyaç duyduğu bilinir. Hamilelik döneminde proteine duyulan ihtiyaç daha da artar. Bu nedenle et, tavuk, köfte; kuruyemişler; yumurta; kuru baklagiller tüketerek protein kaynaklarından yararlanılması gerekiyor. Bu sayede B vitamini ve demir de beslenme programına dâhil edilmiş olunuyor.