Hayatımızın hemen her alanına girmiş bulunan Google, geçtiğimiz günlerde gizlilik politikasında ciddi değişikliklere giderek tüm kullanıcıların bu sözleşmeden haberdar olmasını sağladı. Gmail, Youtube ve diğer tüm Google servislerine kullanıcı girişi yapanlar, karşılarına çıkan sözleşmeyi imzalamak zorunda bırakıldılar. İmza atmayan kişilerin servisi kullanmasına izin vermeyen Google, bu hareketiyle bir nevi rest çekmiş de oldu. Yöneticilere kalsa sözleşmedeki madde sayısının azaltıldığı ve kullanıcı yararının daha çok gözetildiği bir sözleşme ortaya çıktı, ancak bu durumun kişiler tarafından nasıl tepki göreceği ve Google’a ne tür bir geri dönüşüm sağlayacağı büyük bir belirsizlik taşıyor. Ancak bu durumun Avrupa Birliği veri koruma yetkililerinin hoşuna gitmediği, Google’ın yeni gizlilik politikasının devreye giriş tarihinin ertelenmesini istemeleriyle gün yüzüne çıktı. Temelde “inceleme” maksadıyla istenen bu erteleme kararına ise Google tarafından cevap verildi.
Google geçen hafta, email hesapları, arama motoru ve diğer servislerinden elde ettiği kullanıcı datalarını nasıl kullanacağını düzenleyen yeni bir gizlilik politikasına geçeceğini duyurmuştu. Dünya çapındaki tüm kullanıcılar için geçerli olacak yeni güvenlik uygulaması için 1 Mart olarak tespit edilen başlangıç tarihi ertelenmek zorunda kalabilir.
Google’ın üst düzey yöneticisi Larry Page’e bir mektup gönderen AB gizlilik yönetmeliğini düzenleyen grubun başkanı Jacob Kohnstamm, Fransa veri koruma birimimin Google’ın yeni gizlilik politikası ve bunun AB vatandaşlarını nasıl etkileyeceğine dair bir soruşturma başlattığını bildirdi.
Dün gönderilen ve bugün yayınlanan mektupta “Yeni kurallar devreye girmeden önce kısa bir süre beklenmesini talep ediyoruz. Google’ın kişisel verilerin gizliliği ve güvenliği konusundaki kararlılığından ve yeni kuralların AB vatandaşlarını nasıl etkileyeceğinden emin olmak zorundayız. Bizim soruşturmamız sona erene kadar yeni uygulamanın ertelenmesini istiyoruz” dendi.
Google bu talebe cevaben yaptığı açıklamada yeni gizlilik politikasını duyurmadan önce tüm veri güvenliği birimlerini bilgilendirdiklerini ve hiçbirinden olumsuz veya endişeli bir geri dönüş almadıklarını söyledi. Gönderilen cevapta “Uygulamayı geciktirmek ciddi bir sıkıntıya yol açar” denildi. Google, açıklamada ek olarak amaçlarını 60’dan fazla uygulamanın sahip olduğu pek çok ayrı gizlilik ve güvenlik kurallarını tek çatı altında toplayarak kullanıcı için daha kolay anlaşılır ve prtatik hale getirmek olduğu belirtildi.
Kohnstamm adına açıklama yapan sözcüsü, soruşturmalarının ne kadar süreceği ve bunun belirli bir noktayla ilgili endişeye dayanıp dayanmadığı sorularına cevap vermedi.
GOOGLE’IN TÜRKİYE’YE ÖZEL AÇIKLAMASI
Google’ın yeni gizlilik politikası ile ilgili endişelerin artması üzerine sadece davetli Türk habercilerin katıldığı online bir görüşme düzenledi. Görüşmede Türkiye’ye özel açıklamalarda bulunan Google Birleşik Krallık Gizlilik Yönetimi Müdürü Anthony House (Google Privacy Communications and Policy Manager), amaçlarının sundukları tüm hizmetlerin kullanıcılar tarafından çok daha kolay ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak olarak belirtti.
House açıklamasında şunları söyledi:
“Gizlilik sözleşmesinde yapılan değişiklikler tamamı ile kullanıcılara kolaylık sağlamak adına yapılan bir çalışma. 1 Mart tarihinden itibaren geçerli olacak yenilikler ise ilk değil. 90’a yakın farklı gizlilik sözleşmesinin kullanıcılar için daha kolay hale getirilmesi amacıyla ilk çalışma 2010 yılında yapıldı ve bugün de devam ediyor. 2010 yılında gizlilik sözleşmesi rakamı 60 civarına çekildi. Bugünkü düzenleme de aslında kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak adına yapılan yeni bir adim.
Gizlilik sözleşmesi kapsamında değişmeyen en temel unsur Google’ın kullanıcı bilgilerinin güvenliği ve korunmasına yönelik yaklaşımı. Google bu tutumunu aynı ciddiyetle devam ettiriyor. Yeni düzenlemede:
– Kullanıcı ayarları hiç bir şekilde değiştirilmiyor
– Kullanıcının hiç bir bilgisi genelde paylaşılmıyor
– Kullanıcıların paylaşmayı tercih ettikleri bilgilerin kontrolü her zamanki gibi yine onlarda
– Kullanıcı bilgileri toplanmıyor
Ayrıca bu yeni gizlilik sözleşmesi kapsamında hiç bir Android telefon görüşmesi, telefon numarası ya da SMS kaydedilmiyor. Telefon görüşmeleri ve SMS içeriğindeki bilgiler toplanmıyor.
Bu yeni düzenlemelerin amacı Google+’a yeni üyeler kazandırma amacı ile gerçekleştirilmedi. Google+ , Google’ın ürünlerinden sadece biri. Temel amaç entegre ve kullanıcı dostu bir politika sunabilmek.
Kullanıcılar Ad Preferences Manager ürünü ile görüntülemek istedikleri reklamları kontrol edebililecekler.”
Hours, ayrıca bu yeni düzenleme ile ilgili kullanıcıları detaylı bilgilendirmek üzere yakında geniş kapsamlı projelerin hayata geçirileceğini de duyurdu.
Bu gelişmelerin olumlu mu, olumsuz mu olacağını hep birlikte görüp izleyeceğiz. Fakat çoğu sözleşme metni gibi bu metni de çoğu kullanıcının okumayacağının farkında olan Google yöneticileri, kişisel bilgilerimizi reklamları özelleştirmek ve hedef odaklı reklamcılık için kullanıyor olabilir. Dikkati elden bırakmamakta her zaman fayda olacağı gibi, yeri geldiğinde tehlikeli bir evren olarak nitelenen sanal dünyada gerçek kimliğimizi afişe etmek kötü sonuçları beraberinde getirebilir.
Gmail aktivasyonda da cep telefonu numarası isteniyor. Bu neden zorunlu? Ayrıca gizlilik sözleşmesinde, ayrıca konum bilgisini neden sunmak zorunda. Ben konum bilgimi vermek istemiyorum.
Telefon onayı sahte üyeliklere karşı alınmış bir önlem olsa gerek, ancak haberde de geçtiği üzere google şuan tüm kullanıcılara rest çekmiş durumda. Servislerini kullanmaya ihtiyacımız olduğunun bilincinde ve rahatça “işinize gelirse” diyebiliyor.