Evde bakım maaşı alma şartları

Kimlerin evde bakım maaşı alacağı, evde bakım maaşı almak için gerekli belgeler, bakıcı olmak için gereken şartlar başta olmak üzere bakım maaşı almak için izlenecek yolun ne olduğuna dair bakım maaşı almanın ayrıntılarını bu makalemizde tüm detaylarıyla işleyeceğiz.

Evde bakım maaşı nedir?

30.07.2006  Resmi Gazetede yayınlanan Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik ile birlikte ailesinde özürlü bulunan kişilere her ay ödenen sosyal destek veya sosyal parasıdır. Ödemeler her ay maaş şeklinde kurum tarafından bakıcının hesabına yatırılır.

evde bakım maaşı
Engelliler

 

Kimler Bakım Maaşı Alır?

Kimler bakım maaşı alır derken burada sık yapılan bir hatayı düzeltelim. Bakım maaşı özürlü kişinin kendisine değil ona bakıcı olarak gösterilen kişiye verilen bir maaştır. Dolayısıyla bu kısımda bakıma muhtaç kişinin tanımını yapacağız. Ailesinde engelli olupta bizde bakım maaşı alabilir miyiz sorusunu soranlar için engelli kişide aranan şartları şu şekilde sıralayabiliriz.

1-      Engelli kişinin en az yüzde 50 sağlık kurulu raporu ve raporda ağır özürlüdür ibarelerinin olması

2-      Engelli kişinin banyo tuvalet vb. gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaması

3-      Ailede kişi başı gelirin aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olanlar evde bakım parası alabilir.

Not: 2015 yılı ilk altı ayı için kişi başına düşen aylık: 572,64 TL
2015 yılı ikinci altı ayı için: 606, 95 TL kişi başına düşen aylık olmalıdır.

Bakım Ücreti Almak İçin Nereye Müracaat Etmeliyiz?

Bakım ücreti almak için bulunduğunuz il deki SHÇ (Sosyal hizmetler çocuk esirgeme kurumu) müracaat etmelisiniz. Bakım maaşıyla ilgili tüm iş ve işlemler SHÇ aralığıyla aile ve sosyal politikalar bakanlığı tarafından düzenlenir.

Bakım maaşıyla ilgili sık sorulan sorular:

Emekli olanlar bakım maaşı alabilir mi?

İster emekli olsun isterse herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna (sgk) kaydı olsun bakım maaşı alabilir. Buradaki ince ayrıntı şudur. Bakıcı olarak gösterilen kişinin aktif olarak bir işte çalışmaması lazım. Bakıcı olarak gösterilen kişi bir işte çalıştığı takdirde sosyal hizmetler bakıma muhtaç engellinin bakımının yeterince yapılamayacağı gerekçesiyle kişinin bakıcılığını kabul etmemektedir.

Bakım maaşı alanların sigortaları devlet tarafından yatırılıyor mu?

AKP hükümeti ve dönemin başbakanı recep tayyip Erdoğan bakım maaşa alan kişilerin sigortalarının devlet tarafından yatırılacağını söylemiş ancak bu güne kadar bu yönde bir gelişme sağlanmamıştır.

Bakım maaşı hangi günler yatar?

Evde bakım maaşı her ilde farklı tarihlerde yatmaktadır. Örneğin İstanbul için o ay bakım maaşı ayın 14 ünde yatmışsa başka bir ilde bakım maaşı yatma tarihi değişir. Hatta aynı ilde bile değişkenlik gösterir. Örnek verdiğimiz İstanbul için bu ay ayın 14 ünde yattıyla gelecek ayın 14 ünde yatmayabilir.

Not: Bakım maaşı yatan illeri öğrenmek için engelliler.gen.tr platformu internet sitesini takip edebilirsiniz.

Yararlanılan kaynaklar:

http://eyh.aile.gov.tr/mevzuat/ulusal-mevzuat/yonetmelikler/bakima-muhtac-ozurlulerin-tespiti-ve-bakim-hizmeti-esaslarinin-belirlenmesine-iliskin-yonetmelik

https://engelliler.gen.tr/konular/evde-bakim-maasi-zamli-tutarlar-belli-oldu-2022-yili-zam-oranlari.32913/

 

“Evde bakım maaşı alma şartları” üzerine 2 yorum

Yorum yapın