Evinde “ağır özürlüsü” olan kişilere verilen kamuoyunda “Evde Bakım Maaşı” diye adlandırılan maaşı alanlara Sosyal Politikalar Bakanlığından Mujde geldi….
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özürlü ya da yaşlı olması gibi nedenlerle anne, baba, çocuk, eş gibi yakınlarının bakımını üstlenen kişilerle ilgili önemli bir çalışmayı gündemine aldı. Taslağa göre, yaşlı ve özürlü yakınına kendisinden başka bakacak kimsesi olmayan, bu nedenle başka bir işte çalışamayan ve evde bakım yardımı alanlar “sosyal güvenlik” kapsamına alınacak. Bu kişilerin sigorta primlerini devlet yatıracak ve emekli olmaları sağlanacak. Uygulamadan evde bakım parası alan 362 bin kişinin yararlandırılması hedefleniyor. SABAH, özürlü ve yatalak yaşlısına bakanları ilgilendiren taslak uygulamanın detaylarına ulaştı. Aile Bakanlığı’na bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırlıklarını yaptığı yeni mevzuatla öncelik yakınlarına baktığı için maddi yardım alan ve sosyal güvence kapsamında olmayan kişilere verilecek. Aile Bakanlığı, mevzuata son şeklini verdikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunacak ve söz konusu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde ortak çalışma başlatılacak.
BAKANA SOSYAL GÜVENCE
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün ana hedefini, 2007’de başlatılan “evde bakım hizmeti” uygulamasından sonra özürlü yakınlarının sosyal güvence kapsamına alınması oluşturuyor. Yeni mevzuatla, özrü, kalıcı hastalığı olan eş, çocuk, anne ve baba gibi yakınlarının bakımını üstlenen ve “evde bakım yardımı” alan vatan- daşların sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi yoluyla emeklilik hakkından faydalanmaları sağlanacak. Genel Müdürlük, maddi durumu yetersiz olan ve yakınlarına baktığı için çalışma yaşamına giremeyen bu kişilerin sigorta primlerinin devlet tarafından yatırılmasını öngörüyor.
362 BİN KİŞİYE YANSIYACAK
Hali hazırda özürlü veya kronik hastalığı olan yaşlı yakınlarına bakan 362 bin kişiye evde bakım hizmeti veriliyor. Özürlü yakını olan bir kişinin söz konusu evde bakım parasından yararlanabilmesi için hane halkı toplam gelirinin kişi başına düşen kısmının asgari ücretin üçte ikisinin altında olması şartı aranıyor. Örneğin, 7 kişilik bir ailenin toplam geliri 7’ye bölündüğünde rakamın 521 lirayı geçmemesi gerekiyor. 2012 itibariyle ağır özürlü raporu olan ve bu şartları taşıyan kişilerin yakınlarına aylık 634,65 lira ücret ödeniyor. Bu yardımlardan faydalananların aynı zamanda maddi durumunun yetersizliğini ve iş yaşamına katılamayışını ön plana alan Bakanlık, sosyal güvenceye yönelik çalışmasını da 362 bin kişi için başlatacak.
UYGULAMA EN GEÇ 2013’TE BAŞLAYACAK
Özürlü ve yaşlılar için hazırlanan 2011-2013 yıllarını kapsayan eylem planında 9 milyon özürlünün “ağır özürlü” olma şartı aranmaksızın “bakım sigortası” sistemine geçirilmesine yönelik başlatılan çalışma kısmi olarak sürdürülürken, sosyal güvence modelinin çok daha acil bir öncelik olduğunda karar kılındığı öğrenildi. Mevzuatın tamamlanmasının ardından uygulamanın en geç 2013’te hayata geçirilmesi planlanıyor
cok guzel bır uygulama ama bır sorum var ben anneme bakıyorum babamdan yaralanıyorum pekı bende sıgortalanabılecek mıyım cun kı anneme bır sey oldugunda alllah gostermesın vefatında kesılecek vede o zman ne olack ban bu konuda yanıt versenız cok sevınırım saygılarımla
Eğer annenize baktığınız için ‘Bakım ücreti’ alıyorsanız, bu uygulama başladığında sizde sigortalı olacaksınız. İlerde annenizin vefatı durumunda bakım ücreti kesileceği gibi sigortalılığınızda iptal edilecektir.
inanın beni bu haber çok sevindirdi.bu kararda emeği olan herkeze çok tşk ediyorum.benim bir engelli oğlum var 100de 97 özürlü 13 yşında,şu an eşimde işssiz ama işe başlayacak ve sigortası olduğunda bizlerde yararlanıyoruz haliyle tabi.sizce ben yinede bu yasadan yararlanabilirmiyim. eşimin sigortası olsa bile?
cook guzel bi uygulama bende oglumdan aliyorum bakim ucreti oglum 6 yasinda ve esim sughanakadar bi sigortali ise girmedi bende yaralanamilcegimi yeşil kartim var yinede yaralanamicemiii bu konuda beni bilgilenemilirmisiniz oncelikle boyle bisey olur sa cook mutlu olcam yeşil kart cogu yere gecmiyor
inşallah en kısa zamanda hayat geçer.yalnız ben yatalak olan kayınbabamdan dolayı 635 lira alıyorum.eşim çalışıyor.bençalışmıyorum.2 çocuk eşim ben ve kayınbabam toplam eve giren 1700 civarı.acaba bende bu haktan faydalabilecekmiyim.bilgis olan kardeşlerden bana e mail atmasını istirham ediyorum.hayırlı gğnler.
iyi günler ben eşimin babannesine bakıyorum bakım maaşı alıyorum sigortalı olabilmk için ne yapmam gerekiyor sosyal güvenlik kurumuna basvuru yapmammı gerekli birde babanne %87 raporu var özurlu maaşı alabılırmıyız alırsak onun ıcınde basvuru yapmam gerekırmı bilgilendirirseniz sevinirim
ben kayınvalideme bakıyorum.bakım maaşı alıyorum.daha önce çalıştığım için
ssk primimin dolmasın 2 yılım var.bu yeni uygulama ile 2 yılım mı yatırılacak.yani emekli olabilecekmiyimi
Sevda hanım, söz konusu yasa yürürlüğe girerse kayınvalidenize baktığınız için sigortalı olur ve emekliliğiniz için gereken süreyi doldurursanız tabiki emekli olabilirsiniz.
Ve bir hatırlatma. Bu yasa henüz yürürlüğe girmedi. 2013 yılında yürürlüğe gireceği söylenmekte. Sitemizi takip ederseniz gerekli ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
YANİ DAHA ÖNCEKİ SSK MA EKLENİRMİ.2YILDA EMEKLİ OLABİLİRMİYİM.İLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
oğlum akdeniz anemisi hastası 100/70raporu var bakıma muhtaçlık maaaşı başvurduk kabül edilmedi raporda ağır özürlü ibaresi var bakıma muhtaç herşey mevcut bu konuda yardımcı olsanız sevinirim
hesaplamada kişi başına düşen para ne kadar
annem %100 (yüzde yüz) raporlu eşim çalışmıyor hane sayısı 4 kişi ben devlet memurum 3/2 takılıyorum çıkacak yasa 3/2 kaldırılmasını ve her özürlüyü kapsaması daha adil olur inşalah 3/2 kaldırırlar iyi çalışmalar.
Öncelikle herşey için tşk ediyorum. Benim burada hem kendim için ve hemde Genel olarak birşey söyleyip ve bir cevap almak istiyorum.
babam %100 özürlü olup, benimle birlikte yaşamaktadır. yani hem anneme ve hemde babama bakmakla hükümlüyüm, babamın evde bakım maaşı için müracatta bulunmuş olup, Benimle yaşadığı için Adıma her hangi bir mal varlığı olup olmadığına dair,evraklar hem babamın adına ve hemde benim gezdirilmiş ve oygun görüldüğü için maaşı bağlanmış ve şuanda almaktayız.Yanlız bankadaki hesabı annem adına açtığımız için maaşı annem adına yatırılmaktadır. büyüğümüz olduğundan onu öncü gösterdik, eşim veya kendi adıma hesabı açmadık. burada sigortalı kim olarak, özürlü olan kişi vefat ettiğinde, sigortalı olan kişinin durumu ne olacak ,sigortası iptal edilecek mi..? Yoksa devlet tarafından mı ödenecek, kendisinin ödeme imkanı olmadığında nasıl bu sigortasını devam ettirecektir. bunun için açık bir bilgi almak istiyorum
2009 yılında bakım parası almaya başladım fakat kayınvalidem 2011 in kasım ayında vefat etti. acaba banada sigortalı olma hakkı tanınacak mı ? bu konuda bilginiz varsa cevaplarınızı bekliyorum.
böyle bir uyqulamayı baslattıqınız için ALLAH razı olsun bende evde agır özürlü babama bakıyorum eşim kronik akciqer hastası bizleride sigortalı etmeniz cook iyi olacak ben babama baktıgım için evde bakım parası alıyorum eşimde calısmadıgı için bu para bize hiç degilse büyük bir destek daha önceki baktıgım dönemlerdemi sigortalı sayılacak yoksa kanun cıkıncamı ceveplarsanız sevinirim…
bence de cok iyi bir haber aynı zaman da gec alınmış bir karar bence evde bakım maaşı verildiği tarıhten ıtıbaren kapsama gırmeli yani geçmişe yönelik te olması gerekıyor kazanılmış hak ise hakların tam anlamıyla saglanması gerkıyor kımse azımıza bır parmak bal çalmaya çalışmasın…