Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyada yaşanan terör olayları nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alındığını, ancak özellikle havaalanı ve alışveriş merkezlerine girmek isteyen ve vücudunda platin bulunan engellilerin sıkıntı yaşadığını söyledi.
Hemen her geçişte hassas cihazların alarm verdiğini, güvenlik görevlilerinin, kemer ve diğer eşyaları, engelliler üzerinden çıkarmasına rağmen, tekrar cihazların öttüğüne işaret eden Boyraz, x-ray’den tekrar tekrar yapılan geçişlerin bazen uçak kaçırmalara ve tartışmalara neden olduğunu kaydetti.
Türkiye’de 2,5 milyon ortopedik engelli olduğunu, iç hastalıklar ve kalp rahatsızlığı olanların sayısının da yaklaşık 600 bini bulduğunu vurgulayan Boyraz, bu tür sıkıntıların özellikle ortez ve protez kullananlar, vücut içinde platin veya takma kalp pili bulunanların yaşadığını kaydetti. Boyraz, belgelerin ve doktor raporlarının görevlilere gösterilmesine rağmen engellilerin gene de problemler yaşadığını belirtti.
Kalp pili olanların x-ray cihazlarından geçmesinin zararlı olmasına rağmen bazen zorla bu hastaların cihazlardan geçirildiği şikayetlerinin geldiğini öne süren Boyraz, ”X-ray cihazından geçmeleri kalp pili takanların kalbinin durması ya da hızlı atmasına neden olabiliyor. Kalça protezi takanlar, eğilip kalkamıyor. Bu insanlara bile ‘kemerini ve ayakkabını çıkar’ deniyor. Doktorların verdiği raporlara güvenilmeli” dedi.
-Benim de platinim var sıkıntı yaşıyorum-
Söz konusu sıkıntının suiistimali olmaması için arama yapılmasından yana olduklarını ancak vatandaşların rencide edilmemesi gerektiğini vurgulayan Boyraz, ”Bize gelen şikayetleri ilgili kurumlara bildiriyoruz. Bu tür şikayetler çok geliyor. Bu şikayeti en üst birime yazıyoruz ancak ‘ilgileneceğiz’ denmesine rağmen kimse ilgilenmiyor” diye konuştu.
Kendisinin de ayağında platin olduğunu anlatan Boyraz, ”Benim de ayağımda kemik içi platinim var. Havaalanlarında ve alışveriş merkezlerinde sıkıntı yaşıyorum. Ne yaparsam yapayım cihaz ötüyor. Her seyahatimde bir kaç kez x-ray’den geçmek zorunda kalıyorum. Bizim engelimizi kullanarak yanlış yapanlar da olabilir ancak toplumun can güvenliği ve engellilerin sıkıntılarını düşünerek davranmak gerekiyor” dedi.
Güvenlik görevlilerine bu konuda eğitim verilmesi gerektiğini kaydeden Boyraz, İçişleri Bakanlığının ruhsat verdiği özel güvenlik şirketlerinde, topluma sıkıntı oluşturan konularda da ders verilmesini istedi.
-Ameliyat filmiyle yurt dışına çıkıyorlar-
Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Hastanesi Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı Op. Dr. Bünyamin Berber, vücudunda platin olanların x-ray cihazlarında yaşadığı sıkıntı nedeniyle ameliyat filmiyle yurt dışına çıktığını kaydetti.
Berber, ”Vücudunda platin bulunanlar yurt dışına çıkmadan önce ameliyat filmlerini ve raporunu almak için hastanemize geliyor” dedi.
Hastalara kırıklar için protez ve kemik içi protez taktıklarını anlatan Berber, bu protezlerin platin, çelik, krom ve titanyumdan oluştuğunu anlattı.
Titanyum platinlerin hassas cihazlarda bile sinyal vermediğini anlatan Berber, ”Çelik çok ötüyor. Çelik platin ucuz olduğu için daha çok tercih ediliyor” diye konuştu.
Berber, özellikle sık sık seyahat eden hastalara ameliyatın yapıldığı yeri belirleyen belgeler ve filmleri hastaneden almalarını önerdiklerini anlattı.