Fatih semtimdeki Fevzi Paşa Bulvarı’nın surların bittiği kesimde sağlı ve sollu olarak Edirne Kapı ve Atikali semtleri vardır. Edirnekapısı’nın iç kesimi tarihi eser bakımından çok zengin. Edirnekapı’nın adı, sur kapısının Edirne yoluna açılmasından dolayı almıştır. Ayrıca Fatih’in buradan kente girdiği yolda da bir tabela surlara çakılmıştır. Edirnekapının yakınlarında iç kısmında Mimar Sinan’ın çok önemli eserlerinden birisi olan Mihrümah Sultan Camii bulunmaktadır.
Mihrümah Sultan Camii; heybetiyle ve ihtişamı ile kentin her yerinden görünebilmekte. Camiyi Kanunu Sultan Süleyman’ın kızı kendi adına yaptırmıştır. Bazı kaynaklar yapım yılını 1558 bazı kaynaklar ise 1562 olarak gösterir. Mimar Sinan’ın bu eserinde kullanılan 19. yüzyıl eklektik camilerinde sık görülen bir uygulamayı 3 yüzyıl öncesinden uygulamıştır. Tek kubbeli kare şeklindeki mekanın kemerlerden oluşan duvarları çok sayıda pencerelerle işlenmiştir.Zamanında İstanbul’un en yüksek noktasında Bizans’ın Aya Yorgi Kilise’sinin bulunduğu söylenmektedir.
Edirnekapı’nın Fatih tarafına giden yolun biraz doğusunda Mesih Paşa Camisi yer almaktadır.1585 yılında bu eseri Davut Ağa yapmıştır. Fakat camideki Mimar Sinan izlerinin bulunduğu düşünülür ise Davut Ağa’ya yardımcı olduğunu söylememiz zor olmaz. Camii Mesih Paşa için yaptırılmıştır. Mimar Sinan izlerini taşıyor derken bunun en önemli kanıtı olarak avlunun ortasında şadırvan yerine türbe bulunması. Mesih Paşada burada yatmaktadır.
Edirnekapı’da bulunan başka bir eser ise, Vasat Ali Paşa Camii’sidir. Bu camii, Bursa Camileri gibi “çok kubbeli ulu cami” örneklerine uygun olarak yapılmış olup , İstanbul’da bu örneklere benzeyen iki camiiden birisidir. Ayrıca camiinin yanındaki kuyudan dolayı ismi Zincirlikuyu olarakta bilinmektedir. Buradaki başka bir eser ise; Semiz Ali Paşa Medresesidir. Semiz Ali Paşa, Osmanlının en şişman sadrazamı olarak bilinmektedir.Bu medrese şu an bir sağlık kurumu olarak halka hizmet vermektedir.
Edirnekapıdaki bir diğer ilginç yapı ise Doğu Roma eseri olan Khora Manastır Kilisesi’dir. Bu kilisenin ünlenmesinin sebebi ise iç kısmında bulunan mozaik panolar ve bir benzeri bulunmayan freskolardır. Burada bulunan Edirnekapı mezarlığı, İstanbul’un en büyük ve en eski mezarlığıdır. İstanbul’un her yeri gibi Edirnekapı’da büyük bir tarih ve buna ilişkin olarak çeşitli tarihi eserler barındırmaktadır. Tek yapmamız gereken bu eserlere sahip çıkmak