Dişlerimiz bizler için çok önemlidir. Öyle ki, güzel bir gülüş temiz dişlerden ibarettir. Bu yüzden dişlerimize gereken hassasiyeti göstermemiz gerekmekte ve düzenli olarak dişlerimizi fırçalamalıyız. Eğer düzenli olarak dişlerimizi fırçalamazsak dişlerimizde oluşacak çeşitli bakterilerin üreyerek dişlerimize zarar vermesi sonucu diş çürükleri ve diş eti kanamaları oluşur. Bunun önüne geçmek içinde hem günde 2 defa dişlerimizi fırçalamalı hem de 6 ayda bir diş hekimine kontrole giderek düzenli bir şekilde dişlerimizi kontrol ettirmeliyiz. Ayrıca dişlerimizde tartar dediğimiz durumlar oluşmuş ise, diş hekiminden bu tartarları temizlemesini isteyebilirsiniz.
Dişlerimize gereken özeni göstermezsek ve fırçalamazsak ilk başta belirdiğimiz gibi diş çürüklerine ve diş eti kanamalarına neden olacağını belirtmiştik. Peki diş eti kanamaları diş fırçalamamanın yanında ne gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Diş eti kanamalarının temel sebebi diş etlerinde birikmiş olan çeşitli bakterilerdir. Bu bakterilerin kılcal damarlara doğru yaymış olduğu enfeksiyonlar sonucu oluşan iltihapların verdiği etkiler sonucu diş eti kanamaları oluşmaktadır. Diş etlerinde oluşan iltihaplar bellir bir süre sonra büyüyerek diş etlerine kanamalara sebebiyet vermektedir. Ayrıca, diş fırçasının sertliğinden kaynaklanan bazı diş eti kanamaları da görülmektedir. Bu normal bir durumdur. Çünkü diş fırçasını sert bir baskıyla fırçaladığımızda diş etleri tahriş olarak buralarda kanamaya sebebiyet vermektedir.
http://youtu.be/mWg_ZpeNq1Q
Diş eti kanamalarının diğer ikinci bir sebebi ise, kişilerin daha hassas bir dokudaki diş etlerine sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Çok fazla olmayan ama yine de yaşanılan bir durum ise, dişlerimizi uzun süre fırçalamamızdan dolayı kaynaklanan diş eti kanamalarıdır ki, bu durum normal bir durumdur. Diş eti kanamasını önlemek isteyen ve hassas dişleri olan kişiler genellikle diş teli kullanarak diş etlerini ve dişlerini güçlendirirler. Bu şekilde kullandıkları teller yardımıyla diş etleri dahada kuvvetlenerek, diş eti kanamalarını önleyebilirler. Hassas diş etlerine sahip olmayan ama diş eti kanaması olan kişiler içinse, mutlak yol devamlı ağız ve diş bakımıdır. Bu bakımın devamlı olarak tekrarlaması sonucu hem dişlerinde oluşacak iltihaplar önlenir, hem de iltihapların yaratacağı diş eti kanamaları engellenir.
- Diş eti kanamalarının bir çok nedeni olabilir. Önemli olan bu kanamalara nelerin yol açtığını bularak önlemi almak ve gerekli tedavi koşullarını sağlayarak diş eti kanamasını yok etmektir. Diş eti kanamalarına neden olacak bazı durumlar şunlardır;
Kullanılan İlaçlar : Herhangi bir neden için kullanılan ilaçların içermiş olduğu çeşitli etken maddeler sonucu diş etlerine yan etki yapması sonucu diş etlerimiz kanayabilmektedir. - Diş Fırçaları ve Fırçalama Yöntemleri : Diş fırçasının ucunun çok sert olmasının yanısıra, dişlerimizi fırçalarken yapacağımız sert baskılar diş etlerinin kanamasına yol açabilir. Bunu önleyebilmek için, daha yumuşak diş fırçası kullanması ve dişlerimize sert baskılar uygulamamalıyız.
- K Vitamininin Azlığı : Vitaminler vücudumuz için çeşitli yollarla fayda sağlamaktadır. K vitaminin vücutta az bulunması sonucu, vücuttaki kan hücrelerinde meydana gelebilecek etkilerden dolayı diş etlerimizde kanamalar olabilir.
- Ağızdaki Hormonların Artması : Ağız yolumuzun salgıladığı hormonların artış göstermesi sonucu diş etlerimize olumsuz şekilde etki gösterebilir. Bu ağız salgısı hormonlarının artması sonucu diş etlerimizde morluk ve kırmızılık oluşabilir. Bu da diş etlerimizin kanamasına yol açabilir.
- Sigara Kullanımı : Kişinin sigara içmesi sonucu dişlerde tartar oluşabilir. Bu tartarlarda çeşitli enfeksiyonlara sebebiyet vererek diş etlerinde çeşitli iltihaplara yol açarlar. İltihaplı diş etide kısa sürede kanamaya dönüşerek dişe eti kanamasına sebebiyet verebilir.