Can Doğan: Daha çok SEO (Arama Motoru Optimizazyonu) danışmanı olarak adı duyulsada, bugüne kadar, sektörün önde gelen şirketlerinde yazılım ve proje yöneticiliği yaptı. 2004 yılında kurduğu KingSeo.Com‘da SEO üzerine makaleler, ücretsiz SEO araçları v.b gibi hizmetler vermektedir. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan Can Doğan, halen bir çok kurumsal siteye SEO, Adwords danışmanlığı vermektedir. İnternet marketing konusunda kendini geliştirmeye devam etmektedir.
Bize biraz SEO sektöründen bahsedebilirmisiniz? Size göre Türkiye’de seo hizmetleri, seo danışmanlığı kurumsal bir yapıya sahipmi? Dünya’da sektörün durumu nasıl, onlarda kurumsal bir yapı varmı?
Can Doğan: SEO sektörü Türkiye’de son 3 yıldır hareketlendi ve sürekli büyüme göstermektedir, ancak sektörde aşılamayan ciddi problemler mevcut. Her blog açan, bir kaç makale yayınlayan kendine “seo uzmanı” ünvanını verebiliyor, dolayısı ile bu işi ciddi şekilde yapan kurumsal firma ve kişilerede zarar verilmekte. Şöyle bir örnek vermek yanlış olmayacaktır; bir zamanlar web tasarım sektörü çok hareketliydi, herkes webmaster olmuştu, şuan seo sektörü hareketli ve herkes seo uzmanı konumunda ki web tasarım işi yapan her firma seo hizmetide veriyoruz demekten çekinmemekteler. Kısaca: Türkiye’de SEO sektörü henüz kurumsallaşamamış durumdadır ve sözde seo uzmanları sektöre zarar vermektedir, bu hizmeti alacak kişilerin iyi araştırma yapmaları gerekmektedir. Avrupa ülkeleride seo kavramı tek başına yürümemekte, sosyal medya ve cpc reklamlarıyla bir bütün halinde yani internet marketing adı altıda işlemektedir. Oradaki sektör ve şirketler bizim ülkemize göre çok öndeler ve yurtdışındaki modeller Türkiye’de yavaş yavaş uygulamaktadır.
Seo danışmanlığı “para kazandıran” bir sektörmü? Tek kazanç kaynağınız SEO sektörümü, ilerde bir gün şu Ya da bu şekilde Google algoritmasında bir değişiklik olur ve seo uygulamalarının sonu gelirse “işsiz kalırım” korkusu yaşıyormusunuz? Ya da Seo uygulamalarının sonu gelebilir mi?
Can Doğan: Seo sektörü işini hakkıyla yapan kişilere para kazandırmaktadır, İşsiz kalma gibi bir korkum yok, şuan kurumsal bir şirkette sektörün öncü e-ticaret sitelerine seo hizmeti vermekteyim, dolayısı ile mesleğim seo uzmanlığı ve yaşamımı bu meslekle sürdürmekteyim. SEO bitecek yada sona erecek bir sektör değildir, seo sadece gün geçtikçe zorlaşmakta ve şekil değiştirmektedir, tabi böyle olması aslında ilk sorunuzdaki cevabımada ışık tutmakta, sektörün güncellenmesi ve zorlaşması çürük elmaların elenmesine ve sektörün kaliteli olmasına yaramaktadır.
Hemen hemen herkezin tüm konularda “kendini uzman” ilan ettiği bir ülkede yaşıyoruz. Sizin alanınızda da (SEO) bazı suistimaller, kötüye kullanımlar oluyor. Birkaç seo makalesi okuyan kendini seo uzmanı ilan eder oldu. Hatta yaptığı seo çalışmasıyla Google’de ilk sayfada çıkma garantisi verenler bile var. Amiyane tabirle “at izinin it izine karıştığı” bu puslu havada “doğru SEO danışmanı, yanlış SEO danışmanı” nasıl anlaşılır? Ortalama bir web sitesi (kurumsal Ya da birey sel) sahibi, bu ayrımı neye göre nasıl yapmalı?
Can Doğan: Seo hizmeti alacak bireysel yada kurumsal her şirket iyi bir araştırma yapmalıdır, aslıda mantık çok basit madem seo uzmanı arıyorsunuz google da “seo” araması yaparak ilk 10’da bulunan sitelerle görüşebilirsiniz, kendi sektöründe kelimesinde başarılı olamayan başka bir kelimede nasıl başarılı olabilir sorusunu kedinize sorunuz. 2. adım ise referanslarını icelemektir, gerekirse tek tek arayarak referansları doğrulamaktan çekinmeyiniz.Ucuz olsun çabuk olsun mantığı bu sektörde geçerli değildir.
Dünyada ve Türkiye’de internet kullanımı hızla artıyor. İnternet kullanımının artması büyük firmaları web sitesi kurmaya, ürün ve hizmetlerini internet üzerinden tanıtmaya, satmaya mecbur kıldı. Örneğin yapılan bir araştırmaya göre geçen yıl Türkiye’de satılan otomobillerin %40’ı internet üzerinden satılmış. Yani artık insanlar bir ürün satın alırken o ürünün satıldığı firmaya, mağazaya gidip ürün hakkında bilgi edinmek yerine internet üzerinden bir ön araştırma yapmayı çoğu zamanda internet üzerinden söz konusu ürünü satın almayı tercih eder oldular. Size göre Türkiye’deki firmalar bu değişimi yeteri kadar okuyabildimi, sektörün içinde olan biri olarak, büyük firmaların internet sitelerini, o sitelerde yaptıkları ürün tanıtımlarını, satış politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Değişime ayak uydurabilmişler mi?
Can Doğan: Türkiye’de e-ticaret sektörü son 3 yıldır büyümekte ve sermayesi yeterli olmayan binlerce site kapamakta ve büyük siteler bu durumda %’de olarak daha da büyümekteler. Şuan sektördeki gözlemlerim bu yönde. Daha çok yolumuz var sektörün gelişmesi için.
Günümüzde bir çok hazır script (SMF, vBulletin, MyBB, WordPress) ve ücretsiz blog (Blogspot, blogcu.com v.b gibi) sistemler var. Bu sistemler sayesinde internet sitesi kurmak adeta çocuk oyuncağı haline geldi. Bu nedenle her gün binlerce internet sitesi kuruluyor yüzlerce sitede kapanıyor. Türkiye’deki internet sitelerini, içerik ve kullanıcıya doğru bilgi verme açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Size göre isteyen herkesin istediği zaman web sitesi kurması, web’in kalitesi açısından bir tehdit oluşturuyor mu? Eğer oluşturuyorsa bunun için kim nasıl bir önlem almalı?
Can Doğan: Önemli ve çoğu kişininde pek umursamadığı bu konu aslında doğrudan her site sahibini etkilemektedir. Standartlara uygun olmayan web siteleri, google vb. arama motorlarının ülkedeki web kalitesini farklı değerledirmesine sebep olmakta ve her yenilik ve teknolojik gelişmeden en son faydalanan ülke olmak zorunda kalıyoruz.Bu konudaki girişimcilere kişisel tavsiyem daha özenli ve standartlara uygun siteler yapmalarıdır.
Site kurup google adsense reklamlarından para kazanmak adeta bir şehir efsanesine dönüştü. Çoğu webmaster sitesinde kurduğu web sitesi sayesinde adsense reklamlarından aylık 3-4 bin dolar kazandığını söyleyen kişiler var. Bu verilen rakamlar size göre doğrumu?
Can Doğan: Türkçe içerikle ve türkçe sitelerle adeta hayal gibi gözükmekte. Ama haber, oyun vb. gibi büyük networklerde durum farklı dahada fazla kazanmaktalar.
Yine size göre web sitesi kurmaktaki tek amaç adsense reklamlarından para kazanmakmı yoksa kullanıcıya doğru bilgi vermek mi olmalı? Piyasaya baktığınızda genel anlamda kurulan siteler hangi amaçla kurulmuş para kazanmak, kullanıcıya doğru bilgi vermek?
Can Doğan: Web projelerinde genel amaç, faydalı bilgiler sunmak olmalıdır.Zaten bunu bir ilke haline getirerek, faydalı bir site oluşturmak için çalışırsanız para ve başarı kaçınılmaz olacaktır. Piyasanın bu konudaki durumu ortada malesef, 2 satır kopya içerikle binlerce dolar kazama hayaliyle boşa zaman harcanmakta.
Son derece yararlı ve aydınlatıcı bir roportaj oldu. Bize bu imkanı verdiğiniz için teşekkür ederiz.
Sektördeki önemli konulara değindiğiniz için ben teşekkür ederim, keyifli bir söyleşi oldu.
Seo Uzmanı: Can Doğan
Can Doğan bence sektörde bu işin duayeni, isim yapmış çoğu seo uzmanından 10 adım önde, bildiğim kadarıyla koç bünyesinde çalışıyor ve koça ait tüm sitelerin seo – sem projelerini yürütüyor. Kingseo.com daki makalelerini okuma fırsatım oldu bir tane sadece içerik olsun diye yazılmış yazı yok, tebrik ediyorum kendisini..